Пари "дремят": Колко струват днес книжките от масовата приватизация?

По максимум 2 436 лева на бонова книжка може да получат вложителите
Обновена: 15 сеп 2017 20:03 | 15 сеп 2017 19:45, Екип на Investor.bg
21
Пари "дремят": Колко струват днес книжките от масовата приватизация?
Снимка: БНТ

Максимум 2 436 лв. на бонова книжка от масовата приватизация от 1995 г. могат да получат вложителите, ако са вложили всичките 25 хил. инвестиционни лева в бившия Централен приватизационен фонд, сега Стара планина холд АД, показва класация на Investor.bg по данни към 12 септември 2017 г.

Класацията е само за фондове, какъвто беше изборът на милиони. Ако обаче някой е вложил в акции на Солвей-Соди АД, Софарма АД, Албена АД и други, също може да очаква добра стойност, но предпочелите да играят самостоятелно бяха малцина. Повечето вложители насочиха парите си към шумно рекламираните приватизационни фондове.

Интересно е, че акциите на Стара планина холд АД дори поскъпват с 259% за последните 5 години спрямо 2012 г. и сега цената им е на рекордни нива.

На второ място в класацията на бившите приватизационни фондове е Холдинг Варна АД със 751 лв. стойност на боновата книжка от 25 хил. лв., а на трето е Индустриален капитал холдинг АД със 700 лв.

Четвъртото място се заема от Албена АД, в което през 2016 г. се вля Албена инвест холдинг АД, което оригинално беше ПФ Албена. Вложилите в ПФ Албена през 1995 г. 25 хил. инвестиционни бона, вече държат по 5 акции в Албена АД с текуща стойност 321,5 лв.

На пето място в класацията е Еврохолд България АД с 266 лв., на шесто е Индустриален холдинг България (ПФ България) със 162,8 лв. и на седмо - Доверие обединен холдинг (ПФ Доверие). Последните два бяха и едни от най-големите бивши приватизационни фондове по привлечени бонови книжки.

В класацията на Investor.bg влизат 28 бивши приватизационни фонда, въпреки че общият им брой през 1995-1996 г. беше 81, но повечето от тях вече не съществуват и доверилите им се загубиха средствата си. За съжаление, масовата приватизация беше едно от най-големите ограбвания в българския преход, което засегна имиджа на капиталовия пазар, от което търговията на БФБ-София страда и до днес.

Важно е да споменем, че освен посочените по-горе стойности на бонова книжка, има разпределяни и дивиденти, които са собственост на акционерите с давност от 5 години. При Стара планина холд АД това са около 0,35 лв. на акция, или допълнително около 100 лв. на бонова книжка.

Трябва да уточним, че продажбата на акции е специфична продажба и струва пари. Нужно е да отидете в инвестиционен посредник, каквито са и банките, и за продажбата ще ви вземат такси и комисиони между 20 и 100 лв. Затова продажбата на бонова книжка на стойност под 50 лв. е почти безсмислена, особено ако се включат разходи за транспорт, пълномощно, удостоверение за наследници и въобще загубата на време и усилия.

Централен депозитар АД има идея тези спящи стотици милиони акции да бъдат обединени в един Мегафонд и дадени на професионален мениджър (както в Румъния такъв фонд е най-търгуваната компания и постига редица победи в битката с некоректните компании). За съжаление, тази добра идея засега се спира в България и Румъния е далеч напред в тази тема.

Цялата класация вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимните коментатори - До като има телета като вас, ще има и касапи! Не учехте, макар и безплатно и задължително, сега ривете! Един ***, даже иска дивидентите да му ги носи в къщи едва ли не, секретарката на директора, а той да седи в кръчмата и да чака Т.живков и социализЪма да възкръснат. *** народ- слаба държава!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От таз демокрация бях на 7 години когато настъпи и вядах без воина настървени и озверели българи,отчаяни и бедни, преди за култура и морал говорещи, сега за оцеляване и прецакване.МАсовата приватизация, масовато раздържавяване,унищожение и сега одържавяване на непотърсените. Масови филити на банки и кражби на пари,ценности, автомобили,имоти, фирми, отвличания и убийства.И да не забравим "най хубавото" - инфлация от повече от 10 000%, и фалита на КТБ. САмо позитивни и сериозни неща нали?...
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Тоест, ако народна република България е съумяла, да стане толкова богата, че да наеме други страни да и работят, жителите ѝ, нямаше да се налага да работят ?
15
11
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сега национализация след това продажба и парите на бьлгарите
14
5
 
13
 
! Отговори
ЧОЧО преди 6 години
ДРЪН-ДРЪН- ЯРИНА !ГОНЕТЕ МИХАЛЯ ,ДА ВИ ДАДЕ ДИВИДЕНТИ. ОТДАВНА ВСИЧКИ ФОНДОВЕ СА ПРЕИМЕНУВАНИ И КАТО ОТИДА ДА ТЪРСЯ НЯКЪДЕ НЕЩО ,НАПРАВО МИ СЕ ИЗСМИВАТ В ДЪРТАТА МУТРА,КАТО ЧЕ ЛИ СЪМ ПАДНАЛ ОТ КОСМОСА. ТАЗИ ДАЛАВЕРА И СЕГА СЕ ВЪРТИ. ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ АРЕНДАТОРИ НА ЗЕМИТЕ ,ТАКИВА ЧУМБАЛЕКИ ПРАВЯТ С ИМЕНАТА НА ФИРМИТЕ СИ ,ЧЕ АКО ТРЪГНЕШ ДА ГИ СЪДИШ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОРИТЕ ,ПАК СТИГАШ ДО ГОРНИЯ ИЗВОД С ИЗВЪНЗЕМНИТЕ.ТОВА РАЗБИРА СЕ СЕ ЗНАЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВО ,ПРОКУРАТУРА .
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това, че са ни прецакали, не е повод да не си потърсим парите сега. Даже ако не ни се занимава вече има обяви - изкупуват евтино бонови книжки.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба с книжката си купи 2 акции в Химко. Даже ходихме на събрание. Съсипаха го. Поне да ги беше дала в холдинг - даваха по едни маратонки, други по бутилка олио...
11
11
 
34
 
! Отговори
Край преди 6 години
Много полезна беше моята бонова книжка. Тя ме научи повече НИКОГА ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ с български "ценни" книги.. На фондовата ни борса после сума народ загуби пари а аз нито лев. Благодаря на масовата приватизация за урока. Акционера в българско дружество никога не получава дивидент и никога не получава ликвидационен дял. Българските акции са НЕЦЕННИ книги.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Книжките нищо не струват, струват купените с тях акции. Как някой ще се разпорежда и ще управлява чужди акции без позволение?
9
8
 
32
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
До Анонимен 7 Това дето го пишете са някакви розови сънища. Ако наистиня сте живели по соц-а, щяхте да знаете, че партийните секретари бяха като по-висша каста. За тях законите не важаха така, както за чистачките. Затова и болшинството от престъпниците на прехода са синове на партийни секретари. В момента ни управляват точно хора, които са синове и дъщери на партийни секретари, партизани, активни борци против фашизма и капитализма и един бивш охранител на Бай Тошо. Не ми хвалете соц-а.
8
8
 
19
 
! Отговори
CrossFire преди 6 години
До 7 АнонименТи сериозно ли си въобразяваш, че си притежавал каквато и да била част от НРБ. Я моля ти се. За такива изказвания най-много щеше да получиш един изтърбушен дюшек в Белене. Да не говорим, че при фалит първи го отнасят акционерите а НРБ фалира 3 пъти.
7
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички българи бяха акционери (СОБСТВЕНИЦИ) във фирмата акционерно дружество НРБ (Народна Република България). Генералният секретар на БКП, учителят и чистачката получаваха равни дивиденти. Като цяло и партийните секретари, и обикновените работници получаваха толкова блага и възможности, колкото и най-задръстената чистачка в селсъвета. Днес дивидентите са делят от няколко клана акционери, а 90% от българите им бачкат като животни и треперят от страх да не останата без работата.
6
10
 
41
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Закачете си...боновите книжки в рамка на стената.След 2-3 поколения,когато се...наживеят холдинг-аристокрацията,може да се сетят и за вас и да ви поканят да пиете по една...каафе,или по една студена...вода.
5
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масовата приватизация беше едно легализирано ограбване активите на дръжавата. (Както инфлацията беше на спестяванията на хората). Едни "отбрани" хора прибраха активите които целия народ е работил в продължение на десетилетия да създаде. А на масата дадоха едни смешни книжки да ги залъжат и да вярват че ще получат нещо в замяна.
4
1
 
44
 
! Отговори
учител преди 6 години
Преди време Цацаров се изказа, че целия преход е криминален. Ами като му е ясно това значи има факти, доказателства. Нека да се самосезира или ДАНС да го подканят.
3
12
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Едно време ви бяха побъркали с тези бобови книжки. Куцо, кьораво и сакато се юрнат да става акционер. Телевизиите ви облъчваха и представяха тази измама като едва ли не задължителна за участие ...Добре, че не си направих труда да се занимавам с тези глупости.
2
1
 
54
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
И аз имам акции от масовата приватизация. Не ми плащат дивиденти, ако не отида да си ги поискам сам. Не е ли честно и коректо да ти превеждат дивидента, когато се изплаща на всички? Или сме на принципа "кьорав карти не играе"? Който се сети да си поиска, ще му дадем. А в една от фирмите направи ми заявиха - ние дивиденти не плащаме! Пробразували фирмата няколко пъти, вкарали я в холдинг и по този начин разкарали дребните акционери. Това ако не е кражба!
1
1
 
56
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
моята книжка е в златен лев а на сьпруга ми в винпром троян за толковагодини от никьде една стотинка какво беше това ограбване на бьлг народа вие само за банките говорите

Спонсорирани публикации