КЕВР потвърди сметките за по-евтин газ от 1 октомври

Работна група на регулатора подкрепя предложението на "Булгаргаз"
18 сеп 2017 22:30, Деляна Петкова
6
КЕВР потвърди сметките за по-евтин газ от 1 октомври
Снимка: архив, БулФото

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди изчисленията на "Булгаргаз" за по-ниска цена на природния газ за четвъртото тримесечие. В началото на месеца от газовата компания предложиха регулаторът да утвърди цена от 343,22 лева за 1000 куб. метра природен газ от 1 октомври. Това представлява понижение от 7,29 на сто спрямо сега действащата цена на газа у нас.

В цената не са включени разходите за пренос (19,73 лева за 1000 куб. метра), както и акцизи и ДДС.

Работната група на КЕВР подкрепя искането за намаление на цената на природния газ в посочения размер, става ясно от публикуван на страницата на регулатора доклад. В основанията на "Булгаргаз" за понижаването на цената на суровината е очаквана по-ниска доставна цена по договора с "Газпром Експорт", свързана с движението на цените на алтернативните суровини на международните пазари в последните месеци.

В заявлението на "Булгаргаз" е записано още, че през периода ще получава газ от местен добив след сключен в края на август договор с "Петрокелтик". Количествата, които ще бъдат закупени, обаче са заличени от доклада с мотив за защита на търговска тайна. Държавната газова компания смята да добие и известни количества от "Чирен", чийто размер също е засекретен.

Като цяло "Булгаргаз" има нужда от 307,8 млн. лева до края на годината, за да реализира заявените от клиентите й количества газ, както и да нагнети резерви в газовото хранилище, с които да покрива недостиг през зимните месеци.

Продължението четете на Investor.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех сиромашия да станеш в 4 и да миеш чинии аман
4
0
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
"Тези" са си тука. Номерът е да пишеш нещо пък кой се хване.
3
0
 
13
 
! Отговори
иван преди 1 година
ВДИГНАХА ГО НЕПРАВОМЕРНО А С НЕГО И ТОКА И ПАРНОТО СЕГА ДА ГИ НАМАЛЯТ
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тези, които пишеха че сме получавали найнслупата газ в Европа. След като е по евтина и от Германия. 200$, срещу 330 на германците.
1
4
 
6
 
! Отговори
Няма значение преди 1 година
Дигаш с 30 сваляш с 8. А и какво стана с позицията ни спрямо Газпром. Ще обжалваме ли че ни продават по-скъпо газ отколкото на Германия или?