Необитаемите жилища в София се увеличават

Най-много те са в централната част на столицата
18 сеп 2017 22:51, Миглена Иванова
69
Необитаемите жилища в София се увеличават
Снимка: Investor.bg

Търсенето на имоти в София расте, но същевременно се наблюдава увеличение и на т.нар. „тъмни прозорци“ - необитаемите жилища, съобщават от консултантската компания Имотека.

Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%. Те са извън пазара на имоти, като това се отразява и на състоянието на сградния фонд, коментира изпълнителният директор на компанията Любомира Атанасова.

Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска.

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата.

Проблеми със собствеността

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите.

При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова.

„Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде“, допълва тя, като посочва, че със средствата може да се купи по-малък или нов апартамент, който би бил и по-ликвиден на пазара.

Възход на краткосрочните наеми

Заради увеличаването на туристическия поток към София се засилва и интересът на инвеститорите към жилища, които краткосрочно се отдават под наем чрез различни онлайн платформи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са точно централните – бул. „Витоша“ и НДК, пл. „Св. Неделя“, пл. „Възраждане“, бул. „Христо Ботев“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Дондуков“, пл. „Независимост“, Малките пет кьошета (в района на ул. „6-ти септември“) и т.н.

Туристите внасят сериозно оживление в Центъра, част от празните апартаменти вече имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват от Имотека.

Българи в чужбина

Сред собствениците на необитаеми жилища са и българи, заминали в чужбина, които още нямат яснота дали ще се върнат в България, или ще се устроят трайно извън страната.

Същевременно обаче доста българи, които работят в чужбина, купуват жилища в България. Тези сделки чувствително се увеличават спрямо миналата година, отчитат от Имотека.

Купувачите са два типа - едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити, като възвръщаемостта на жилищата в София може да достигне и 5-7% при дългосрочен наем.

Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

Още новини за недвижими имоти четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
62
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Демографски населението намалява, а няма как да спиш в повече от едно легло.Отделно част от софиянци емигрират, а притокът откъм провинцията не е безкраен.
26
3
 
28
 
! Отговори
Благодаря Ви, Вергил преди 6 години
От: Буе 27. Имам земя на приказно място. Колебая се между сглобяема къща, или такава от дърво, има готови конструкции от чужбина, но българските майстори ме притесняват. Приятелите ми 2-5 поколение софиянци избягаха от София, или са извън БГ.Банкет ще вдигна като се махна от тази сграда. Лошото е, че рушат инфраструктура на сградата. Ел. табла, асансьори, врати, основи на сградата - вода от климатици, канализации, водопроводи, отдушници, шахти, абон. ста.Мислех да напиша книга за *** новодом
25
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом необитаемите апартаменти се увеличават - цените ще падат. Това е пазарната логика.
24
3
 
65
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Скоро бях на оглед с цел инвестиция. Две брокерчета ми направиха следната сценка. Уж случайно се засякоха във въпросната сграда и започнаха да си разправят как пазара бил нагоре, продал панелна гарсионера в младост за 60 хил. ?, апартаментите на пазара били на привършване, трябвало бързо да се реагира и още куп глупости. Бяхме още на партера, а блока миришеше на влага, гаражите бяха наводнени и неизползваеми. Положението силно напомня 2008г. До средата на 2018 баолнът ще спука много силно.
23
1
 
49
 
! Отговори
Вергил преди 6 години
Най-добрият вариант е къща на село в покрайнините на града.Аз живея в такава, нямам шумни и проблемни съседи, имам голяма жилищна площ, а не маломерни стаички, престъпност на практика няма, защото хората се познават и чужд човек веднага се разпознава.Имам двор с ливада и цветя и в него си играят децата. Вечер се разхождам по полето.Има и няколко магазинНай-интересното е, че има доста необитаеми къщи, които не са скъпи и закупуването и ремонта им няма да са по-скъпи от апартамент в града.
22
5
 
45
 
! Отговори
коко преди 6 години
Българте в чужбина не желаем да си купим проблеми в софията
21
1
 
47
 
! Отговори
Ами Буе 27 2 преди 6 години
Друг кучето му дефекира пред входа. Друг си сложил колелото пред входната врата. Цапаме си дрехите в калните гуми, за да излезем. Друг решил да сладира дърва в общите части. Друг си складира старите мебели в общите части с месеци. Не дават пари да си купят нова табела за номера на сградата. Друг махна стъкло на входната врата. Зимата ще се изпотрошат, но няма да почистят. Друг си тупа килимите над съседите. Друг си мие терасата над съседите Махам се, такъв кошмар не съм виждал в ромските квартал
20
2
 
45
 
! Отговори
Ами Буе 27 преди 6 години
Асансьорът зимата не работи 2-3 седмици на месец, един решил че трябва да си пренася с количка дървата в него. Вторият вместо табло за съобщения сложил етажерка от шкаф на стената. Третият пръцка в асансьора и вони на пот. Друг забучил един огромен бодил пред входа. Четвъртият климатикът му тече върху главите на хората на входа. Друг по нощите си бърка в ел. таблото и направи пожар. Друг оправя температурите в абонатната. Вратата се отваря с ритник, на един децата му се люлееха на нея. Цига/ния
19
3
 
31
 
! Отговори
Хаос преди 6 години
В нашата сграда е хаос. 2-3 апартамента - 500 кв., като кажат нямам пари и край. Според новия ЗУЕС, като имаш по-голяма собственост блокираш решенията на останалите, 2-3 собственика пречат на 10 с по-малки апартаменти.В същото време офисите - 5 офиса с отделен вход плащат за един човек Офис заел два етажа, но с отделен вход плаща за 1 човек, абсурд. Плащаш такса вход според квадратура, без значение дали си с отделен вход, потока от хора създава неудобства. Абсолютен провал е новият ЗУЕС.
18
3
 
40
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Е, ти ако мислиш, че в новите кооперации не е шумно си се излъгал тотално. В повечето като пръднеш на първия етаж и те чуват на четвърия. От гледна точка на инфраструктура панелките са отвратителни, но като качество надминават в пъти днешното строителство. А пък тия дето плюят ЕПК-то са тотално изперкали...
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Берлин и в Москва събарят старите панелни блокове и строят нови, модерни.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е в законодателството. Питай който и да е строителен инженер (само да не е завършил през последните 15 г., че те не снаят завалийте нищо)Ще ти каже, че бетонът като материал поддържа максимална якост до 50 г. и след това започва да отслабва постепенно, докато достигне минимума си към стотната година.Гаранцията е съвсем друго нещо-това е когато фирмата строител се ангажира да отстранява дефекти ( напр. през следващите 2, 3 илри 5 години)
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво лошо има, че не били обитавни апартаментите ?
14
7
 
33
 
! Отговори
anon преди 6 години
Никой не може да ме убеди да купя апартамент в България. Тук се цени само новото. Старото не се поддържа. Хората предпочитат да го заменят с ново. Помислете малко. Как ще изглежда сградата ви след 10 години без поддръжка.Всеки тегли заем и после пари за поддръжка - няма. Всичко се руши и има нужда от освежаване.
13
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да си купя панелка, като съм живял студентските години в такава. То не беше шум, не беше ужас. Едва заспивах вечер, я секс, я чинии се мият, я децата на съседката плачат, я някой пуска водата или дори си върти кранчето на парното. Имах приятели като малък, единия на първи, другият на 4ти етаж, и бяха си измислили сигнали с чукане по тръбите на парното. Купих си тухленка във Варна в центъра и съм супер доволен, ново строителство, на третия етаж, отвсякъде пълно, но шум няма. Качество.
12
1
 
50
 
! Отговори
Своге преди 6 години
Ходих на огледи за апартамент в София ,че то куче да вържеш няма да стои там.Оставам си на село ще продължавам да ходя с влака на работа....
11
2
 
15
 
! Отговори
куврети преди 6 години
Едни 500лв ти се губят.500лв с панел=1500лв в квартира?За 500 лв има прилични апартаменти- обзаведени остават ти 1000лв и свободата да избираш къде да живееш и работиш.
10
4
 
48
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
Един познат си продаде панелката в София и си купи къща на морето в Испания.Цените на имоти са балон в момента при тия заплати и условия.Балона се надува от банки и руснаци в момента.
9
4
 
23
 
! Отговори
Гаро преди 6 години
Бетона стягал 100 г хахахахахах и още 100 години стоял след това разпускал хихихих,значи 250 години ще му се радваш.Един имот ако не може да изкара от наем за 10г. това което сте платили за него е мъртва инвестиция.Е ако не е подарен или единствено жилище де.
8
2
 
16
 
! Отговори
do 18 преди 6 години
Ти сега реклама за отвличане ли си правиш или просто искаш да си покажеш какъв кърски работник си.Нали щяха да се вдигат имотите и това бяха обосновките да се строи. Не знам в София да се открило предприятие, само бюрокрация и ИТ, но ние програмистите си живеем извън София и ходим до София само да предадем и вземем заданието. То в София не се живее. Е не като кърския работник в къща с езеро, но все пак ни е широко!