Необитаемите жилища в София се увеличават

Най-много те са в централната част на столицата
18 сеп 2017 22:51, Миглена Иванова
69
Необитаемите жилища в София се увеличават
Снимка: Investor.bg

Търсенето на имоти в София расте, но същевременно се наблюдава увеличение и на т.нар. „тъмни прозорци“ - необитаемите жилища, съобщават от консултантската компания Имотека.

Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%. Те са извън пазара на имоти, като това се отразява и на състоянието на сградния фонд, коментира изпълнителният директор на компанията Любомира Атанасова.

Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска.

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата.

Проблеми със собствеността

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите.

При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова.

„Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде“, допълва тя, като посочва, че със средствата може да се купи по-малък или нов апартамент, който би бил и по-ликвиден на пазара.

Възход на краткосрочните наеми

Заради увеличаването на туристическия поток към София се засилва и интересът на инвеститорите към жилища, които краткосрочно се отдават под наем чрез различни онлайн платформи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са точно централните – бул. „Витоша“ и НДК, пл. „Св. Неделя“, пл. „Възраждане“, бул. „Христо Ботев“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Дондуков“, пл. „Независимост“, Малките пет кьошета (в района на ул. „6-ти септември“) и т.н.

Туристите внасят сериозно оживление в Центъра, част от празните апартаменти вече имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват от Имотека.

Българи в чужбина

Сред собствениците на необитаеми жилища са и българи, заминали в чужбина, които още нямат яснота дали ще се върнат в България, или ще се устроят трайно извън страната.

Същевременно обаче доста българи, които работят в чужбина, купуват жилища в България. Тези сделки чувствително се увеличават спрямо миналата година, отчитат от Имотека.

Купувачите са два типа - едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити, като възвръщаемостта на жилищата в София може да достигне и 5-7% при дългосрочен наем.

Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

Още новини за недвижими имоти четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в къща на 3 етажа, на 12 километра от София, 4 гаража, двор 7 декара с малко езеро и парк, стена с видеонаблюдение.
6
4
 
23
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Жилището, ако си го държиш само не е инвестиция. Златото и среброто, ако се вдигне можеш да продадеш една част друга да си запазиш. Апартамента не можеш. Трябва да го продадеш целият. Инвестиция е когато нещо ти носи пари или си го купил да го продадеш след 1-2-3-5 години. Всичко друго е оправдание.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
4
1
 
32
 
! Отговори
Розовата пантера преди 6 години
Проблемът не е в това, че тези жилища не се ползват или продават, а в това, че никой не полага грижи за тях. Изключително трудно собствениците на такива имоти да бъдат убедени в нуждата от подмяна на инсталации и други общи части. Дума не може да става за ремонти с естетическа цел. Уредбата на тези отношения има нужда от усъвършенстване. Собствеността предполага и задължения, не само права.
3
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая па, ква си ти че ще казваш на хората да си продават жилищата бе, да ги купите на безценица ли искате ? Възможно най лошия съвет. Аз ви съветвам - пазете си жилищата в центъра, това е най добрата инвестиция, наравно със златото и среброто (от опит знам).Апартаменти в централните части на София, Варна и Пловдив са вечен капитал, цените може и да паднат за 3-4 години, но в дългосрочен вариант са стабилно вложение.
2
7
 
37
 
! Отговори
В нашата жил. сграда преди 6 години
апартаментите са 12. Няколко години подред вечер бяха тъмни прозорците на половината от тях - младо семейство работеше в чужбина, но се върна. Друго жилище бе наследено от двама ,които се караха 3-4 години дали направо да го продават или първо да го ремонтират. Други три апартамента бяха на старци, те починаха, а децата им дадоха тези жилища под наем за офиси на фирми; не ги продават, защото имат растящи деца. Само едно жилище бе купено, с цел да бъде офис.Кой е луд да продава в топ центъра?
1
15
 
65
 
! Отговори
Много хитреци, брей! преди 6 години
Жилището е ценно капитално вложение.Щом го е купил, но не го дава под наем или пък го е наследил, нов момента не живее в него (защото е в друг град или държава), значи човекът е преценил, че след време ще му трябва точно това жилище. Затова не го продава.Така че, да не се опитват да плашат собствениците на подобни жилища и да се опитват да ги изнудят да ги продадат.Да се били отървали от жилище в центъра на София! Как не!

Спонсорирани публикации