Агробизнесът определи приоритетите по Общата селскостопанска политика след 2020

Недопускане на орязването на средствата по програмата - крайъгълен камък на българската стратегия
Обновена: 20 сеп 2017 22:20 | 20 сеп 2017 22:20, Екип на Bloomberg
0
Агробизнесът определи приоритетите по Общата селскостопанска политика след 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 5-те сценария за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), предложени от ЕК, най-благоприятен за България, но не само, е сценарият „Повече Европа за единна Европа“. Това е така, защото страни като България и Румъния, присъединили се най-късно към ЕС, имат да извървят дълъг, нелек и сериозен път, за да достигнат европейските нива. И то да го извървят с бързи крачки.

Това коментира в обедния блок на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) Таня Дъбнишка. Гост в студиото бе и председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Припомняме, че над 30 организации от всички сектори в селското стопанство се подписаха под Позицията на земеделската общност в България относно бъдещата Общa селскостопанска политика след 2020. Зад документа, внесен в правителството, застават основните организации на производители, организации от преработвателната индустрия, представители на синдикатите и научната общност.

Базисни приоритети на България следва да бъдат недопускането на орязването на финансирането на ОСП след 2020 и прехвърлянето на по-голяма финансова тежест към отделните страни членки, поради факта, че всяка държава има различни възможности, посочи още Дъбнишка.

По думите на Марияна Кукушева уникалността на внесената обща позиция е, че тя изключва възможността срещу правителството да излязат различни земеделски производители, тъй като вече е постигнат консенсус в агросектора. Това от своя страна пък дава свободата на кабинета да използва свободно всички инструменти на дипломацията, за да защити по най-добър начин българските интереси.

Друга основна цел, очертана от гостите в студиото – преработване, осъвременяване, вкарване в адекватна обвивка на Общaта селскостопанска политика на ЕС след 2020 поради факта, че досега програмата е била формирана от големите и богати страни членки на ЕС, като за малките такива като България например, е трудно да влязат в „кройката й“.

На кои други държави от ЕС може да разчита България за преследване на гореизложените цели?

Какви следва да са останалите основни приоритети, залегнали в ОСП след 2020?

Вижте повече във видеотo!


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари