Съдът на ЕС допусна оспорване на кредити във франкове

Банките е трябвало да информират за промяна на условията
20 сеп 2017 16:00, Екип на Dnes.bg
7
Съдът на ЕС допусна оспорване на кредити във франкове
Снимка: Reuters, архив

Съдът на ЕС се произнесе по проблема с кредитите, взети в швейцарски франкове, който "ужили" много клиенти след поскъпване курса на валутата.

Според магистратите кредитополучателите могат да оспорват договорите си с банките, ако в тях няма изрично уведомление за "всички обстоятелства, които са могли да дадат отражение върху обхвата на задълженията и които да позволят да изчислят общата цена на заема".

Запитването е на апелативния съд в румънския град Орадя, който трябва да отсъди по жалби на граждани, сключили през 2007 и 2008 г. договори с румънски банки за протребителски и жилищни кредити в швейцарски франкове. Решението на магистратите от Люксембург обаче има задължителна сила за всички съдилища в ЕС, които разглеждат подобни дела.

Съгласно договорите кредитополучателите се задължават да погасят задълженията си във франкове и се съгласяват да поемат риска, свързан с промени в обменния курс. Настъпилите впоследствие промени във валутния курс оскъпяват значително заемите. Жалбодателите искат от румънския съд да признае за неравноправна клаузата за връщане на заема в швейцарската валута, при положение че те получават доходите си в леи.

Според европейските магистрати клиентите на банката могат да се позоват на европейската Директива за неравноправните клаузи в потребителски договори, а съдилищата да я ползват при отсъждането, ако в договорите за отпускането на заемите не е обяснено "на ясен и разбираем език" и не е "прозрачно изложен точният механизъм", за който се отнася клаузата за погасяване в чуждестранна валута, така че кредитополучателят "да може да предвиди въз основа на ясни и разбираеми критерии произтичащите за него икономически последици".

Европейският съд уточнява, че банката трябва да даде не само информация, че заемът се погасява в швейцарската валута, независимо от промените в обменния курс, но за влиянието на такова поскъпване върху вноските за погасяване и за увеличаването на лихвения процент по валутата на кредита.

Указанията до националните съдилища включват препоръка те да преценяват дали банката е изпълнила задължението си добросъвестно да информира клиентите си, а също и дали в резултат на промените в условията по погасяването не е настъпила "значителна неравнопоставеност между страните по договора". Тази оценка трябва да се отнася към момента на неговото подписване, а прилагането на европейската директива за отмяна на неравноправната клауза – към изпълнението му.

Проблемът с погасяването на "швейцарските" заеми засегна потребителите в редица европейски държави, основно в Централна и Източна Европа, когато през януари 2015 г. Швейцарската национална банка изненадващо обяви, че прекратява политиката си на фиксиран курс на франка към еврото. В резултат швейцарският франк поскъпна с 30% спрямо европейската валута.

В резултат у нас и в други държави като Румъния и Хърватия кредитополучателите, изтеглили кредит във франкове, натрупаха значителни негативни баланси по сметките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Тариката преди 6 години
До Момомомо момо момо ... не така с лошо. Това тролене допреди 5-7 години вървеше, но сега и децата вече знаят, че цялата схема е една голяма измама (говоря поне за България). Въпрос на време е банкстерите да си платят, дано само хората издържат дотогава!
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МомоВзели са франкове, да върнат франкове!..дали са взели франкове? а казал ли е някой на хората, че курса на франка ще се промени? считаш ли, че има и един човек, на който ако му бяха казали, че корсу ще се промени и с 5 цента, че щеше да има изобщо подписване на договора?всички раздадени кредити "във франсове" (дефакто в евро) - са абсолютен нонсен и тотална измама, за която ще си плати сега ... бъпросната бамка! мога да и напиша с дебели думи името ..замириса на *** ягоди ((
4
2
 
16
 
! Отговори
3245 преди 6 години
Поскъпването на CHF за една нощ с 30% спрямо EUR беше голяма далавера за:1. Жителите на конфедерацията2. Определени хора, които знаеха какво ще се случи само ден по-късноСлед падането имаше подобен прецеден с обединяването на марките, като източната стана равноправна на западната и увеличи стойността си 400% за една нощ, от което намазаха същите групи хора :) Информацията е сила!
3
5
 
18
 
! Отговори
Mopcku_ преди 6 години
Вярвате ли, че ей така случайно бяха пуснати кредитите в швейцарски франкове ? :) Замислете се кой освен конкретната банка отпуснала кредита печели и ще дойдете на мойта, че това си е било държавна политика. Защо пък в Швейцария не пуснат кредити в български лева ? Стабилна валута сме ... вързана към еврото :)
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МомоТи не виждаш, но пък не съдиите в европейският съд виждат. У нас проблемът касае 2-3000 кредита, пощенска бълха ги ухапала, но в другите източноевропейски държави проблемът е мноооого сериозен.
1
14
 
24
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Взели са франкове, да върнат франкове! Какъв е проблема? Направили са го от тарикатлък, но са се прецакали. Сега да си поемат последствията!Аз проблем тук не виждам.

Спонсорирани публикации