В CEZ Group очакват сериозен инвеститор за активите си в България

В компанията са готови и на продажба, и да продължат дейността си у нас
Обновена: 20 сеп 2017 21:21 | 20 сеп 2017 21:20, Деляна Петкова
5
В CEZ Group очакват сериозен инвеститор за активите си в България
Снимка: Чез България

"Очакваме сериозен инвеститор за активите ни в България", каза регионалният мениджър за ЧЕЗ България Карел Крал пред журналисти. Неговият коментар беше във връзка с изявление на енергийния министър Теменужка Петкова от началото на седмицата, в който тя посочи, че преговорите за продажбата на ЧЕЗ България са прекратени.

По-късно от централата на чешката компания опровергаха тази информация. Крал потвърди днес, че разговорите продължават, но не уточни нито условията, нито цената, за която преговарят в централата, както и кои са потенциалните купувачи, с които се водят преговорите.

Регионалният мениджър на чешкото дружество призна, че са си поставили срок до края на септември, за да се уверят, че получените оферти за покупка са наистина сериозни. Този срок обаче може да бъде удължен в хода на разговорите, допълни още Крал.

Той беше категоричен, че в ЧЕЗ България са готови и на двата варианта - продажба или оставане в страната, и припомни, че процедурата беше стартирана след интерес от потенциални купувачи, а не по искане на компанията.

По неофициална информация офертите за активите на чешкото дружество у нас са пет. Един от сочените кандидати е "Енерго - Про", който е собственик на електроразпределителната мрежа в Източна България. На запитване на Investor.bg от компанията нито потвърдиха, нито отрекоха слуховете.

Ако се стигне до споразумение, продажбата обаче ще трябва да бъде анализирана от Европейската комисия и от българската Комисия за енергийно и водно регулиране, обясниха от регулатора.

CEZ Group влезе в България след приватизацията на трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества в Западна България през 2004 г. Тогава цената, която беше платена, достигна 281,5 млн. евро. Малко по-късно компанията закупи и ТЕЦ "Варна", която обаче затвори врати през 2015 година, тъй като не изпълнява европейските екостандарти.

Топлоцентралата също е част от сделката, за която се водят преговори в централата в Прага.

Още икономически новини четете в Investor.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 година
За съжаление сте прави, ЧЕЗ ни обра, но не без благословията на политиците и отчисленията за тях. Новите собственици ще са тези които преложат най-много странични облаги. Какво мислите ще стане с летище София. А държавата трябва да бъде най-добрия мениджър и всички тези мега структури да са държавни, защото са стратегически и свързани с националната сигурност.
4
0
 
3
 
! Отговори
Ори преди 1 година
Та дами и господа, разбирате ли в каква абсурдна ситуация живеем? Значи спорад нашите родни политици, икономисти и всякакъв друг род мошеници цената на цялата електропреносна мрежа + сгради + трансформаторни подстанции е струвала 281 мил. евро, това е цяла западна БГ, а новината от днес забележете, че само един МОЛ: "сделката за The Mall, цената – €156 млн"... Това са грабежи, до кога

Прочети още на: ***/sofia/2017/09/21/kzk-razreshi-sdelkata-za-the-mall-cenata-156-mln.353900

"
3
0
 
2
 
! Отговори
Венета: Задължително преди 1 година
държавата трябва да изкупи ЧЕЗ(ако има държавническо мислене сред управляващи разбира се)!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези чешки крадци, разпродадоха почти всички активи на компанията. От пет-шест години захранват почти всяка сграда, от една точка. Навряха си персонала в един оупън спейс кимизарник на цариградско шосе. Който ги купи,ако е нормална фирма, а не дскомрушветчискомасонски запъртък, много ще си блъска главата.
1
0
 
5
 
! Отговори
ЧЕЗ полицията преди 1 година
Дано след като опозицията в Чехия спечели, изритат тия мошеници и некадърни!!!