Черноморският регион – най-важният партньор за Китай

Проф. Лиу Цуокуей пред Bloomberg TV Bulgaria
21 сеп 2017 22:45, Екип на Bloomberg
11

Местоположението на Черноморския регион е много стратегическо, защото е важна точка за свързване по морски път на Китай с Европа. Това каза директорът на секретариата на мрежата от изследователски центрове"16+1" към Института за европейски изследвания към Китайската академия за обществени науки проф. Лиу Цуокуей в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. Гостът бе у нас по покана на Дипломатическия институт към МВнР.

"Ние разглеждаме Черноморския регион като елемент от инициативата за пристанища на три морета - Адриатическо, Черно и Балтийско море. Искаме да повишим нивото на индустриализация на този регион" обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че Китай сътрудничи с всички съседни държави от Черноморския регион: "Нашето най-важно стратегическо партньорство е именно с Черноморския регион“.

По думите му инициативата "Един пояс, един път" е стартирала през 2013, а ЕС показва сериозен интерес към нея.

"ЕС призоваваше Китай да изгради една платформа за свързаност, а сега ние излизаме с конкретни инициативи за сътрудничество“, каза гостът.

Професорът подчерта, че това е една отворена, приобщаваща инициатива, а не стратегия. "Всички страни, които искат да се присъединят и виждат общия си интерес, са добре дошли. Някои мислят, че тук има геополитически мотиви. Това е съвършено невярно. Двата основни стълба са икономическо и инфраструктурно сътрудничество. Именно това е китайският начин за подпомагане на развитието", категоричен е проф. Лиу Цуокуей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, както казваше един герой от Симсъните- " Не забравяйте , че в който и град да изнасяте концерт , трябва да кажете , че е градът с най- добрата публика в който сте пял". Първият по значимост са САЩ, друг партньор са ФРГ, после идва ЕС, не забравяйте Япония, Русия , Южна америка, Африка и някъде вдънжто сме ние с 10 000 сглобени GW.
9
2
 
3
 
! Отговори
руснак преди 6 години
До Анонимен 8 какво е пластмаса ?? и пиели се ???
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай има бъдеще а русия не
7
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жълтури замърсяват с пластмаса
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва немали да Питат????.Е да се по омешат с руснаците. ПО ПЛАЖА САМО ТУРСКИ И РУСКИ ЕЗИК. На бъогарски малко се чува. Сега и китайски ще учиме.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сме прости бледоликите.Останахме 1 милиард хора и продължаваме да се ликвидираме взаимно.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даде се на китайците технология срещу евтина работна ръка и сега същите се движат по пътя на Чингиз Хан само, дето въпросният е спрял до Черно море,а китайците отдавна го преплуваха.
3
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едното е тъ-по марзеливо и нагло а другото работливо яде малко и жълто що е то ? Руснак и Китаец
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИТАЙ ЩЕ ИЗМЕСТИ русия като лидер в 4Ерноморския басейн
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре дошли, червеноармейци!

Спонсорирани публикации