НАП: Фирмени каси често се ползват като лични портфейли!

Коригиращите данъчни декларации са до края на септември
21 сеп 2017 12:00, Анисия Иванова
45

Фирмите често декларират суми, които не притежават. Това не е голяма изненада. Това са разходи, които управителите правят за лични нужди, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Bulgaria ON AIR.

Вчера от Агенцията съобщиха, че 1289 фирми държат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой до 100 000 лв.. Информацията е подадена от самите фирми към Националната агенция за приходите.

Още по темата

Данните от счетоводните баланси на множество юридически лица обаче сочат, че те не разполагат с голямата сума в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършвали скрито разпределение на печалба.

 "Управителите на дружества много често ползват фирмените каси като лични портфейли, но това е забранено. Въпросът е какво следва. До края на септември компаниите, които са допуснали "грешка", могат да пуснат коригираща данъчна декларация", допълни Бъчваров.

Той уточни, че ако фирма подаде такава коригираща декларация, то това действие няма да бъде разтълкувано като признание за укриване на суми, но след септември подобни "грешки" ще бъдат далеч по-строго съблюдавани.

"Нашумяла мода при компаниите е да заемат големи суми пари, за да ги покажат пред НАП по време на инспекция, но това няма да реши проблема, а само ще го задълбочи. Притежаването на милиони в касите не говори за адекватно икономически състояние", посочи говорителят на НАП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации