Газът поевтинява, но цените на тока и парното остават

КЕВР нямала основание за корекциите им надолу
31
Газът поевтинява, но цените на тока и парното остават
Снимка: архив, БулФото

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разгледа на открито заседание предложението на "Булгаргаз" да намали със 7,29% цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви след заседанието, че дори да бъде утвърдено намалението, няма да има промяна в цената на тока и топлинната енергия.

"Тази цена, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства и от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в сила нов входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които вече бяха оповестени от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, като това увеличение е най-голямо именно към потребители, които имат неравномерно сезонно потребление на природен газ", допълни Иванов, цитиран от БТА.

По думите му топлофикациите са най-силно засегнати, защото те имат потребление на природен газ преди всичко през есенно-зимния сезон.

Иванов каза още, че изчисленията показвали, че това води до увеличение на разходите за мрежови услуги с повече от 2,5 на сто. "Това означава, че сумарното изменение е под 5 на сто и няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия", допълни Иванов.

Председателят на КЕВР все пак отбеляза, че за индустриалните потребители в страната, които имат равномерно годишно потребление на природен газ, увеличението на цената за мрежови услуги ще бъде в рамките на 6 и 10 на сто, което в стойностно изражение е малко над 1 лев.

"Булгаргаз" предлага цената за последното тримесечие на 2017 г. да стане 343,22 лв. на 1000 куб. м или 32,26 лв. на MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателното решение за новата цена на природния газ ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР, което ще се проведе на 29 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
za genocida koito se razigrava takova poniatie kato poevtiniavane ne sashtestvuva .... protivopokazno e na principa na Genocida....a brashtoleviat vreli nekipeli che se boriat za poveche bulgarcheta v bulgaria.... kak s kakva politika na zaplati ot 220 evro li shte stane tova
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е враг на комунизма- чакайте само да видите как ще ликвидира всички червени мафиоти,които ни крадоха и 70 години не се накрадоха!
28
1
 
11
 
! Отговори
У нас преди 6 години
Нищо не поевтинява. Нова лъжа. У нас,всички цени се вдигат. В България на практика,понятието поевтинява,не съществува.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕД КАТО БУДА ГО КАЧИ С 40% ВИНАГИ В КРАЯ НА ГОДИНАТА ГО СВАЛЯ ДА ЛЪЖЕ ХОРАТА, ЧЕ ГО СВАЛЯ НО РЕАЛНОТО Е, ЧЕ ГО Е УВЕЛИЧИЛ С 30%НЯМА ПО-ПРОСТИ ОТ ЕЛЕКТОРАТА НА БУДАЛИСОВ!!!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Да те попитам къде видя тая свобода, в която живеем ?..това означава ли, че не трябва да се стремиш към нея...мислиш ли, че славчо-мартеницата е свободен? свободен - дръжки! той е по-несвободен от киро-клошаря, но и да иска да се освободи - "острието на меча" ще мине от другата страна ... "стълбата" на смирненски е голяма творба ... много голяма и слабво е типичният първообраз в стихотворението ...
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да паднат. Цецко има да подготвя избори у Софето пък и лимузини нови ще трябват.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Негодуванието ви е глас в пустиня. Когато едни хора протестираха пред квер къде бяхте а? Криехте се като плъхове! Сега когата трябвя да паднат цените на тока и парното поради спада в цените на газта пак ли ще се криете като плъхове? Да сте видяли някоя майка да даде на бебето си да суче когато спи? Ами много ясно че няма да му даде да суче докато не зареве! Вие ще заревете ли или ще си траете? Ако заревете веднага ще ви обърнат внимание щото ще ги хване страх от народната Любов!
23
7
 
3
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Свободата както винаги е относителна- дори Путин е роб на своята система и не може да прогледне,че с комунизма отдавна е свършено!
22
1
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
До ЖиборДа те попитам къде видя тая свобода, в която живеем ?В камерите на всеки ъгъл ?В чиповете в документите за самоличност ?В онези над 80 000 полицаи при 27 000 милиционери по времето на "тоталитарния" режим на Живков ?В заключените врати и високите огради, които дигнахме след 1989-та година, за да се пазим от крадци ?В пръстовите отпечатъци, които се опитаха да ни взимат на входа на болниците ?В постоянните проверки по пътища, по улиците и навсякъде уж заради тероризма ?Свобода ?
21
11
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Радев не може да намалява и увеличава цените на газа- това го може кремълския му началник. Той си има хора,които и тук ни казват дословно: "Ако изберете "правилния" кандидат на Кремъл и демонстрирате любимата на комунистите робска психика- ще има намаление но ако посмеете да живеете свободно,без да питате джуджестия кагебейски батко кога да кихнете и кога да пр-ъд-нет-е,тогава ще има увеличение!"
20
0
 
19
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Знаете ли как се вари жаба, слага се в студена вода и бавно се подгрява, понеже ако се пусне направо в гореща ще скочи. Та така и с народа и цените. ..
19
9
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Ей го руския прислужник в коментара с 15: наглия тип открито ни заплашва,че цените ще се качват щом народът на България избира да живее свободно,а не да бъде малтретиран и краден от кремълската червена мафия! "Правете му сметката" сякаш- ако гласувате "правилно",ще ви намалим газта ако не гласувате "правилно"- ще ви качим цените!Народе на България- ще позволим ли на тези арогантни хайдуци да ни рекетират и да си правят гавра с нас така,както го правят от 1944 г. до днес???
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖиборСледя руски чатове и там хората си говорят същото - цените в рубли на газа и нефта - несамо, че не са мръднали за хората, ами и са скочили, въпреки че рублата поскъпна спрямо долара
17
7
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Ден година храни,както казват хората- руската прислуга в енергоснабдяването разчита на това намаление в общите цени,за да повдигне своите спаружени от антикорупционните мерки на Бойко печалби. В същото време тя веднага ще вдигне цените на горивата у нас,ако Путин качи леко цената на газта в своята частна компания. Да бъдат намалени цените за народа- за това и дума да не става: личната компания на Путин няма да допусне да бъде рекламирано управлението на ГЕРБ по никакъв законен начин!!!
16
2
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До #5 Суджукът ангийски знае ли или си е взел Бареков за преводач.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZENITE GI VDIGA PREZEDENTA.ZA DA SI IZBIE RAZHODITE V USA,CE MNOGO MILIONI SHTE P[OHARCI.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на тока и парното ги вдигнаха през Април (на парното рязко)! Ще видите през зимата как се гласува за ГЕРБ и ПатрЕоти, направо ще ви се изясни
13
2
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Форумисти как е правилно да се каже: Газта поевтинява или на някого газът поевтинява...Прости журналисти,но май и редакторите са толкова учени...
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Честито балъци. Заслужавате си 1000 % съдбата...човек, който уважава хората, не би нарекъл "балъци"! това звучи като отмъщение ... което си е и така, енергийни мафиозо!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКОЙ ви вдига цените - Тиквата или Президента ?...енергийна олигархична мафия! всички знаят в чии ръце е тя!