Газът поевтинява, но недостатъчно за евтино парно

Плащаме за синьото гориво със 7.29% по-малко от 1 октомври
29 сеп 2017 18:36,
4
Газът поевтинява, но недостатъчно за евтино парно
Снимка: архив, БулФото

Цената на природния газ намалява със 7,29% от 1 октомври. Това намаление обаче се оказа недостатъчно за промяна в цената на топлофикационните услуги. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти.

По-рано днес регулаторът одобри предложението на "Булгаргаз" за намаление на цената на газа до 343,22 лева за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Към тази цена трябва да се прибави и цената за достъп и пренос на газа в мрежата, която в момента е 19,73 лева за 1000 куб. метра.

От 1 октомври обаче в сила влизат и новите правила за определяне на таксите за мрежовите услуги на "Булгартрансгаз". Потребителите с твърд капацитет, тоест с постоянно потребление, могат да плащат дори и по-малко за преноса. За топлофикациите обаче повишението може да бъде между 2,5-3%. Това увеличение ще бъде изцяло компенсирано от намалението на цената на газа, уточни Иванов.

Комулативно за топлофикационните дружества цената на газа ще бъде с между 3,5% и 4% по-ниска в последните три месеца на годината и няма основание за намаляване на цената на топлофикационните услуги, нито на цената на електроенергията, произведена по комбиниран способ до 1 януари 2018 година.

За битовите потребители понижението на цената на природния газ ще бъде най-малко в рамките на 5 на сто, посочи Иванов.

"Надявам се да има балансирано движение на цените, а сериозно повишение", коментира още председателят на КЕВР по повод очакванията му за цената на суровината от началото на 2018 година.

Цената на газа е обвързана с движението на цените на алтернативните горива на международните пазари. В последните дни цената на петрола се повиши след ураганите, които преминаха през Мексиканския залив и блокираха работата на платформите в региона, а Иванов прогнозира, че пазарите могат да бъдат повлияни и от ситуацията в Ирак и референдума за независимост в Иракски Кюрдистан. Всичко ще зависи от решението на Турция дали ще блокира износа на газ и петрол от региона, посочи председателят на българския регулатор.

"Няма основание да плашим българските потребители, че ще ими поскъпване на парното през зимния сезон", успокои обаче той.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не коментира откъде ще имаме газ. Зимата идва. Странно.
2
0
 
7
 
! Отговори
Ами, преди 6 години
Нека му дерат кожите на този народ,бе. Той това заслужава.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те вдигнаха парното с 20% и тика с 15% още с встъпването във властта на новото правителство. Не очаквайте да го намалят! Идват местни избори в София и трябва пара за да се спечелят!

Спонсорирани публикации