Обрат! ЧЕЗ може да продаде отделно ТЕЦ Варна

Цената по сделката може да достигне 50 млн. евро
29 сеп 2017 13:07, Бойчо Попов
3
Обрат! ЧЕЗ може да продаде отделно ТЕЦ Варна
снимка: Ройтерс

Чешката държавна енергийна компания CEZ е една стъпка по-близо до продажбата на българската си Топлоелектрическа централа Варна. Надзорният съвет на компанията е одобрил във вторник началото на преговори за продажбата на ТЕЦ-а с един от кандидатите. Според информация на Hospodarske Noviny кандидат-купувачът предлага 1,3 млрд. крони (около 50 млн. евро). Продажбата на българската електроразпределителна компания ЧЕЗ-България обаче все е под въпрос, пише медията, цитирана от Investor.bg.

„Дадохме карт бланш за водене на преговори за нея (ТЕЦ-а, б. ред)", казва пред вестника директорът на надзорния съвет Вацлав Пацеч. „Първоначалният план беше да се продадат всички активи заедно, но това се промени, тъй като офертата за закупуване на ТЕЦ Варна е толкова привлекателна, че тя най-вероятно ще се продаде отделно", добавя той. 

Макар че не назовава нито конкретно предложената сума, нито името на кандидат-купувача, мениджърът пояснява, че почти няма шансове за по-добра оферта. Сумата е близко до предложената цена за извеждането от експлоатация на ТЕЦ Варна. Ценните активи са предимно земята.

Работещата с въглища ТЕЦ Варна на брега на Черно море бе придобита от чешкия концерн през 2006 г. за 206 млн. евро, като 100 милиона евро бяха инвестирани в увеличението на капитала на дружеството.

„За инвеститора очевидно по-важна роля има не толкова самата електроцентрала, която днес има по-голям потенциал като скрап, а нейните качества, ако тя може да бъде преобразувана в пристанище", казва човек, близък до сделката, който не е пожелал да бъде назован. 

Още през 2011 г. имаше спекулации, че компанията възнамерява да се откаже от ТЕЦ-а си. Тогава руският газов монополист "Газпром" обяви, че иска да придобие централи в няколко европейски страни, сред които и България. Според слуховете "Газпром" се интересувал от варненската централа. Тогава обаче тогавашният директор на чешкия концерн  Петър Докладал заяви по време на открито заседание на тогавашата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че концернът няма да продава централата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: CEZ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ново мутренско селише на мястото на теца. Тецове, Мецове не трябват.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавното енерго на Чехия притежава българското енерго. Това е "приватизация". Превърнаха България в колония на чужди държави.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е за 11 години Чехите са взели ТЕЦ който сега става само за скрап, защото вероятно е имало нула инвестиции в него.

Спонсорирани публикации