Средната цена на кутия цигари в България – 4,92 лева

Сметките: От тази сума 84,7% съставляват данък
2 окт 2017 23:30, Бойчо Попов
29
Средната цена на кутия цигари в България –  4,92 лева
снимка: Ройтерс

Общите площи по света, на които се отглежда тютюн, са 3,3 млн. хектара, като това се равнява на площта на Белгия. 63% от всички стопанства за отглеждане на тютюн са в Азия, 17% − в Африка, 16% - в Америка и 4% - в Европа. В Китай има цели 67 предприятия за първична обработка, в ЕС броят им е 16, в Аржентина – 6. 

Броят на заетите в предприятия за първична обработка в ЕС е 2 840 души. По данни от 2015 г. броят на стопанствата за отглеждане на тютюн в България е 25 030, общото производство на тютюн е 16 025 тона, а в процеса са били заети 71 500 души.

Площите за отглеждане на тютюн в България през 2016 са 10 418 хектара. На 57% от тези площи се произвеждат ориенталски тютюни, на 36% − Виржиния и на 7% − Бърли.

Годишното производство на тютюневи късове в световен мащаб е 6 трлн. къса. 38% от тях се произвеждат в Китай, докато ЕС, Русия и САЩ генерират общо 22% от производството. В света има 87 100 фабрики за производство на тютюневи изделия, в които работят 1,6 милиона души.

Общите продажби на тютюневи изделия в световен мащаб възлизат на 792 млрд. долара. 90% от тях са от продажби на цигари, 3% − на пури и пурети и 7% − на други тютюневи изделия. Всяка минута в света се продават 10,7 млн. цигари.
глена) цена на кутия цигари в България е 4,92 лева (2017 г.). От тази сума 84,7% съставляват данък (68% акциз и 16,7% ДДС). 

Това стана ясно от презентация на Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, по време на медиен семинар през уикенда.

Същевременно стана ясно, че България е най-зависимата от цигарените акцизи страна в Европейския съюз, след като през 2016 г. 7-8% от държавния бюджет (2,304 млрд. лева) се генерират именно от акцизните плащания. Приходите от акциз върху тютюневи изделия в държавния бюджет за 2016 г. възлизат на 2,3 милиарда лева, като цели 98% от тях са от акциз върху цигарите.

Още интересни факти от индустрията - в продължението на материала в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: цигарен бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 11 години прекратих пушенето казах 5 лева за цигари няма да дам пушех по две кутии предпочитам да си платя диемата отколкото да пуша
23
2
 
2
 
! Отговори
бивш п,шач преди 6 години
Пушех 15 г. и в един прекрасен ден ми писна. Ядосах се че не мога без цигари. Пушех много. По 2-3 кутии на ден. В един момент усетих, че цигарите ми кантролират живота, защото не мога без тях. Вечер не можех да заспя, ако не дръпна една, а сутрин първото нещо, което правех беше да запаля една. После с кафето още 2 и така цял ден. Казах се че така не става и казах край. От тогава не съм сложил цигара в устата си. Като се замисля съм бил много глупав да пуша толковя години. Никога повече!
22
6
 
2
 
! Отговори
Пушенето вреди преди 6 години
Средната цена на кутия цигари в България 4,92 лева=-=-=-=А трябва средната цена на една цигара да е 1 евро и да се повишава всяка година с 1 евро, докато стане по 10 евро за една цигара.
21
2
 
1
 
! Отговори
Непушач преди 6 години
До пушачААААА сега разбрах всеки пушач пие 20 годишно уиски и пиши хавански пури. Само да те светна, че след устата алкохола и никотина са същите за белия и черният ти дроб, бъдещи пациенте на раковата...
20
1
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
Пьрвият политик,който е повел борба срещу пушенето е Хитлер.Той е забранил пушенето в обществените сгради и транспорта.А сьщо така на жените до 25 г.Ограничил е цигарите на войниците до 6 цигари на ден.Така,че правете си извода накьде отиваме.
19
2
 
5
 
! Отговори
пушач преди 6 години
До Непушачпушачите излизат пред 5мин да пушат, докато ние почиваме на обяд само...........ами пушете,бе ! вземете си поука от нас.
18
3
 
2
 
! Отговори
пушач преди 6 години
До ЛекарДруго си е всяка вечер да люскаш долнорпобен алкохол, да изпушиш кутия цигари,.................ами,докторе, нали и ние това искаме - бутилка качествен алкохол,ароматна пура..........ама то е за богатите. на тях никой не им казва,че вонят,нали?
17
5
 
2
 
! Отговори
Непушач преди 6 години
До BurzumСамо че, пушачите излизат пред 5мин да пушат, докато ние почиваме на обяд само и като бонус не носим воня в офиса.
16
7
 
3
 
! Отговори
Men преди 6 години
До 11Въх, верно? Вонята на *** при пушачите не идва само от устата но и от самите дробове, ръце, дрехи, коса, кожа... Смърдите на тоалетни от 100метра.
15
7
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Между другото - тука, дето реват непушачите, че на пушачите им вонят устите, са в голяма грешка. На много непушачи устите им вонят на развалена храна и като не са пушили храната се разлага и вонята им е неописуема. Това с вонята е въпрос на хигиена. На пушачите устите вонят на едно и също, а на непушачите на различни миризми на ***.
14
8
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
Нация която се бунтува когато увеличат цените на цигарите и алкохола нищо добро не я чака. Друго си е всяка вечер да люскаш долнорпобен алкохол, да изпушиш кутия цигари, стаите да са ти с пожълтели стени и после да напсуваш държавата и да си легнеш вонящ в кревата.
13
13
 
11
 
! Отговори
Men преди 6 години
До ШопПушачите да долни егоисти, никога не се съобразяват, че димят наоколо, хвърлят фасове навсякъде и смърдят на тоалетна. А дъха на жена пушачка сутрин е като на немита тоалетна от 1 месец.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Шопът е винаги дървен и никога адекватен.
11
11
 
4
 
! Отговори
До Неа преди 6 години
Средната цена не е според цените на цигарите, които се продават, а се определя средно от тези, които се купуват. Най- евтините вървят най- много. Между другото, никъде другаде в ЕС няма толкова евтини цигари.
10
16
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Пушачът, това е вид глупава с виня, която досажда на околните и ги разболява. Жалко, че забраната за пушене не се спазва, обществото ни е недорасло, а гербаджиите угаждат на най-долната прослойка.
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
просто се чудя на пушачите хем се тровят хем пари дават за това и не малко особенно ако си пенсионер понеже съм много инат и ви казвам една проста рецепта за отказване от цигарите а тя е СПИРАМ ДА ПУША ОТ УТРЕ просто си дръжте на думата и всичко ще се оправи
8
17
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Малко е, трябва да станат 8 лв.
7
2
 
21
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Аз не пуша вече от доста години , но това което се случва е наистина възмутително !!!
6
2
 
20
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Има от 4.50 един ,два вида и другите започват от 5 нагоре . Повечето са близо 6 лева . Как средната цена ще е 4.92 ???????
5
2
 
30
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Половината от тези суми отидоха за скъпи автомобили ,имоти и хотели

Спонсорирани публикации