Бум на сделките с имоти ново строителство в Пловдив

Цените в район "Тракия" с увеличение до 70% за последните 4 г.
20
Бум на сделките с имоти ново строителство в Пловдив
Снимка: Pixabay

Близо 50% от сделките с жилищни имоти в Пловдив през 2017 година са за ново строителство, обобщиха представители на над 60 агенции по време на дискусията, организирана от портала Imoti.net в града.

Ръстът на годишна база на издадените разрешителни за ново строителство жилища е 65%. Именно заради тази тенденция брокерите оспориха по време на срещата регистрирания от Агенцията по вписванията спад от 6% в сделките с имоти, където покупките на ново строителство не се отчитат.

Пловдив се разширява заради развитието на нови производства в индустриалната зона, стана ясно по време на дискусията.

"Икономическият растеж доведе до засилено търсене на квалифицирани и неквалифицирани кадри, които идват от слабите икономически райони на Северозападна България, Хасково и Димитровград и се установяват в Пловдив. Новите жители търсят апартаменти, построени с по-качествени материали, с по-добре поддържани входове, затова и интересът е предимно към ново строителство", обобщи мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Най-голям е интересът към покупка на имот с цел инвестиция. Към жилища се наблюдава интерес и от българи, които живеят в чужбина – те се ориентират предимно към градски имоти, но отскоро търсят и селски. Най-предпочитани с цел инвестиция са двустайните жилища, но поради повишаването на стандарта на живот в Пловдив се увеличава и търсенето на тристайни и луксозни имоти – тенденция, която доскоро се наблюдаваше само в София.

Цените на недвижимото имущество в града не отбелязват съществен ръст за последните 4 години – около 15%. Изключение прави район "Тракия", където цените на апартаментите са скочили с до 70%, най-вече заради подобряването на инфраструктурата на квартала.

Сделките с парцели са се увеличили с 15%, а цените им са скочили с 20%, обобщиха агенциите. Наблюдава се засилен интерес към ваканционните имоти в комплекс Цигов Чарк.

На срещата бяха представени и технологични инструменти в полза на работата на брокерите, свързани с кадастъра и картите на имоти.

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК, с подкрепата на Мапекс.


20
Още от
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
софия преди 10 месеца
Незнам в Пловдив но в София банките не отпускат кредити на исканите цени който са много завишени от опит го казвам при офертна цена от 1400 евро за кв. те отпускат макс 1200. Правете си сметка и не слушайте брокерите който 90 % са измамници.
16
0
 
1
 
! Отговори
IMOT преди 10 месеца
Важна е рекламата това пише поду в статията
Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК, с подкрепата на Мапекс.
15
1
 
2
 
! Отговори
ффф преди 10 месеца
Така де Гербера трябва да се напълни! Време за реклама!
14
2
 
6
 
! Отговори
ssss преди 10 месеца
Ако качеството на новото строителство е като това в София......ужас!Горките хора.Тука падат тавани,чува се пръцкането от съседните апартаменти,В гаражите не може да вкараш кола,а ако я вкараш си в капан и не може да излезнеш.Конденз има от 6месец на нанасяне в новото "жилище".Асансьорите уж нови,а вентилация няма."луксозните врати" с луфтове...*** и вее!Абее.....мани
13
0
 
12
 
! Отговори
«Пловдивчнин» преди 10 месеца
Много забогатях бе, хора, през последните години - то пари, то премии, то бонуси, то чудо! Шефовете всяка година ми вдигат заплатата с 10%, защото съм ценен кадър и ме уважават. Вече си подпирам масата с пачка от по 100 лева да не се клати. И купувам жилище след жилище. Само ново строителство! Ай сиктир, бе!!!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам кой се връзва и вярва на лъжливите статии като тази. Вчера имаше бум в София, днес в Пловдив, утре сигурно във Варна. Кой ви плаща да пишете такива глупости???
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Anastas Pederast

Аз съм професорът на професоритя! Туйто! Ми с тая кофа с бозъ ще Ви уча де е моя адрес! Не е 146 бул. България! Кофи, аз съм другаря Неть и пъша куманди! Не съм лайнар, а ***! Мож ли ме намерите, ***?
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе незнам кой се евакуира от терминал 2 ама в Пловдив става неприятно от ден на ден пумаци много от северна България , много селяни презастроява се вече . То нека да идват ама с тази малка територия до кога ????
9
2
 
19
 
! Отговори
Циганин преди 10 месеца
И как неквалифицирани кадри от СЗападна България ще си купуват имоти-апартаменти ,тези чуят ли се какво говорят ,от Северозапада ще ходят в Пловдив да си купуват апартаменти ?
В Англия има спад на цените на имоти и един апартамент намален с 10 % не може да се продаде вече 8 месец ,ау нас има търсене -видимо ние не се подаваме на пазарна икономика .,а на рекламни фейк новости .
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Масовото ново строителство е пълен шит.Става дума за 90% от цялото ново. Не мислете че вашето ще бъде изключение.
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стотици Българи се евакуират всеки ден през Терминал2 , хора не останаха в България, те ми пишат глупави статии.... Кой ви вярва?
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Направо ще се изтрепем кой пръв да купи!!!
5
4
 
12
 
! Отговори
До 4: Обява преди 10 месеца
Заменям панелка соц. строителство, срещу апартамент същата квадратура, в същия квартал, ново строителство.
За контакти: през сайта на днес беге.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубава къщурка на картинката, само че основите са глинени на това ново строителство.Рано или късно ще стане надувайте момчета да стане на парчета бум.Ако говорят за този бум той ще дойде.
3
1
 
29
 
! Отговори
След софия преди 10 месеца
След София страхотен “бум” и в Пловдив. Хайде народе, че не останаха...хора в България.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде, и тия забогатяха след София!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това няма да го чета.