Изнасяме повече за страните извън ЕС, вносът също е скочил

Наши основни търговски партньори са Турция, Русия, Китай
Обновена: 10 окт 2017 21:26 | 10 окт 2017 21:25, Веселина Йорданова
15
Изнасяме повече за страните извън ЕС, вносът също е скочил
Снимка: архив, Ройтерс

Износът на България за трети страни се увеличава с 16.8% през периода януари - август 2017 г. в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 11 693.7 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия, бившата югославска република Македония и Египет, които формират 51.6% от износа за трети страни, по данни на НСИ.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Артикули, класифицирани главно според вида на материала" (50.7%) и "Разнообразни готови продукти" (34.7%). Спад се наблюдава в сектор "Храни и живи животни" (9.4%).

Вносът на България от трети страни през периода януари - август 2017 г. се увеличава с 26.7% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 13 932.8 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (66.9%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (40.9%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - август 2017 г. е отрицателно и е в размер на 2 239.1 млн. лева.


15
Още по темата: ТърговияизносНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Перо преди 1 година
Много подвеждащо заглавие! Реално вносът в повече от износа! Закъсваме го яко. Отлива на чиждестранни инвестиции също е голям!
14
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
вносът се увеличил с 26%, а износът с 16%, това повод за гордост ли е?
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що пишете такива такива подвеждащи статии? бай Иван от каспичан , ще вземе да помисли, че изнасяме много за "необятния " руски пазар. Фактите са че за Русия и Македония имаме износ за под 400 млн. Е, а за една Германия износа ни е за 4 милиарда !!!
12
4
 
4
 
! Отговори
123456 преди 1 година
Samo prihodite ot turizam nadhvarlqt 2 pati otricatelnoto saldo.Ama na cherveni I turski tikvi kakvo da obqsnqvash...
11
6
 
16
 
! Отговори
pepo преди 1 година
Добре че са българите у чужбина... да покрият разликата в отрицателното салдо!!!
Та с тях тъпчем общо взето на едно място... и добре че са те
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедия, оставаме си евразийска провинция.
9
6
 
11
 
! Отговори
Рали преди 1 година
Някой може ли да ми обясни защо след влизането ни в европейския съюз цените на вносните стоки не поевтиняха?? Нали не плащаме мита вече?
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като изнасяме за Македония що по магазините има зеле и праз от Македония тук нямаме ли ги че ги внасяме.И като толкова изнасяме що не сме си увеличили благосъстоянието а продължаваме да сме най-бедните в ЕС.И с тая слаба икономика какво аджаба толкова изнасяме не мога да разбера.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болници със заеми, щото на гърба на всяка държавна болница висят по една-две частни. И те прибират пациентите, които са осигурени, а останалите, неосигурените - в държавната. Да сте чули за частна болница с неплатени дългове? Или на загуба? Само държавните.
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами щом правим такъв голям алъш вериш с Турция, Русия и Китай дай да отиваме в Азия. Серсемите никога няма да свършат у нас и винаги точно на тях се дава гласност и място в медиите.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова износ, толкова туристи, толкова бюджетен излишък и накрая болници със заеми? Ще се тегли ли нов заем за да се закупи и китоловна флотилия, защото самолетните ескадрили и военно-морсите сили са налице, ама всичките тези китове в океаните кой ще ги лови?
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внасяме още "мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" - е това е точно по линия на високите технологии, нали?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е добре де, като ги внасяме "негодни за консумация", какво ги правим после? Консумираме ли ги?
2
3
 
22
 
! Отговори
Берба преди 1 година
Изнасяме оръжие за брадите
1
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, отрицателно салдо от 2 милиарда долара, пък успешен износ. Герберската пропаганда не е само неграмотна ами и тъъпа