Жалба срещу поръчка за 49 хил. спира инвестиции за 230 млн.

Често обжалванията са без повод и лишени от икономическа логика
Обновена: 10 окт 2017 16:54 | 10 окт 2017 16:38,
18
Жалба срещу поръчка за 49 хил. спира инвестиции за 230 млн.
Икономическа зона "Божурище". Снимка: НКИЗ

Постоянни обжалвания на обществени поръчки, без повод и често лишени от икономическа логика саботират работата на инвеститорите в България.

Това обявиха от Национална компания индустриални зони по повод честите жалби срещу различни поръчки за проектиране и изграждане.

Един от фрапиращите случаи е жалба срещу обществена поръчка за 49 хил. лв., която бави реализирането на 7 инвестиционни проекта на обща стойност над 230 млн. лв. в Икономическа зона Божурище.

Атакуваната поръчка е за проектиране на част от уличната техническа инфраструктура на икономическата зона край София с прогнозна стойност 96 000 лв.

Още по темата

След обявяването на търга оферти са подадени от 8 фирми. Според посочения критерий за оценка "най-ниска цена" Национална компания Индустриални зони /НКИЗ/ избира изпълнител при ценово предложение от 49 хил. лв., съобщиха от държавната компания.

Следват жалби от класираните на второ и трето място в Комисия за защита на конкуренцията, като решението на КЗК е изцяло в полза на НКИЗ – становището е, че компанията е спазила процедурата и съвсем правилно е избрала изпълнителя.

Сега фирмите, които не са спечелили поръчката, обжалват решението пред Върховния административен съд (ВАС).

До момента това забавя проектирането на част от пътната инфраструктура на зоната с над 4 месеца.

Очаква се определяне на дата за заседанието на ВАС, което на практика може да е в средата на 2018 г.

Обжалването на поръчката за тази част от уличната мрежа на Икономическа зона-Божурище, и забавянето на делото във ВАС ще засегне работата по 7 договорени от НКИЗ инвестиционни проекта на обща стойност над 234 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес пред "Фокус".

Инвеститорите, чиито терени граничат с тази част от инфраструктура в зоната, са чуждестранни и български, като някои са в напреднала фаза на изграждане на обектите си.

Без необходимата инфраструктура не могат да ги въведат в експлоатация и да започнат да работят. И така една обществена поръчка за под 50 000 лв. спира за неопределено време инвестиции за стотици милиони. Това са сериозни компании, голяма част от които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, посочват още от НКИЗ.

От компанията са категорични, че проблемът се корени в икономически и правно необоснованите жалби от една страна и  бавното гледане на тези дела във ВАС от друга.

"Има "професионални" жалбоподатели, които атакуват решения по обществени поръчки с повод и без повод.

Публична тайна е, че тези жалби често са свързани с междуфирмен рекет. Жалбоподателите злоупотребяват с ниските такси на ВАС, които не са пряко обвързани с материалния интерес, и атакуват решения по обществени поръчки често без реални аргументи", каза още Барес.

Според нея ниските съдебн итакси подпомагали честото обжалване на обществени поръчки.

В същото време от НКИЗ констатира, че интересът от страна на чуждите инвеститори расте. Положителното е, че и български предприятия се разрастват и инвестират в собствени терени и сгради, където да позиционират производствата си за постоянно.

В момента НКИЗ води разговори с няколко български компании с интерес към позициониране в Икономическа зона София-Божурище.

Интересът от страна на чуждестранните инвеститори също е голям – предимно от европейски страни, например Германия. Запитвания постъпват и от полски, гръцки и турски компании, които търсят разширението си към ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Пропуснати ползи ли? преди 6 години
До АнонименАми като жалещия е с фалшифи лични данни или е Х от махалата?Познай колко ще си върнат загубите и пропуснатите ползи!
17
0
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Напълно те подкрепям. ЗОП в сегашния му вид е крайно неефективен. Всичко се жали за жълти стотинки. Най-простия кияк може да отиде и да жали документацията. Посочва неверни лични данни и спира проект за милиони за минимум 6 месеца. С тея ниски такси в КЗК и ВАС корупция не се бори.
16
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ми този закон го писа гения - Томислав Дончев - философ, които беше съгласен да става финансов министър. Всяка жалба била и най- дървената и даже без такса спира процедурата. Ако някой иска може вечно да блокира процедурата. ЗОП е един от най-некадърно написаните закони в последните 20 г.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А инвеститорите са като в София Тех Парк ли? 1 брой истински който избяга с псувни и писъци пишейки отворени посма как 2 години нямал ток а накрая го глобили защото решил да действа и си купил генератор и един куп стартъпки на социални помощи? Или има истински инвеститори?
14
1
 
2
 
! Отговори
хх преди 6 години
Хихи. Подготвя се от известно време общественото мнение по някакъв начин да се спести обжалването на поръчки. За благото на народа естествено. Трудно, сложно нещо ни е туй демокрацията.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами след като приключат делата, всички потърпевши да си заведат дела за пропуснати ползи, саботаж и т.н.!
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таксите във ВАС бяха малко по-високи от публикуването на тази платена статия в d n e s (.) b g
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми аз работейки с чуждестранни инвеститори няма как да им кажа .... Еми виж сега то тука трябва да оставиш едни 10-20 процента та да станат нещата. То законите не случайно са така ....Друг е въпроса, защо могат да строят по закон в неурегулирани зони и т.н.После имало интерес от чужбина па се окаже, че са от партията на Пеевски чужденците.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IMALO LI E PROVERKA ZA PROIZHODA NA PARITE?V RAKITOVO EDNO MOMCE I PRIATELYT MU SINAT NA KMETA KOFI KOMANDUVAT V ZELIAT RAION.KRAGBITE SA FRAPIRASHTI,NO EDIN DEN TRYABVA DA IZLEZE ISTINATA?20 ILI 25 LV. NADNIZA ZA 8-10CASA RABOTA-VAZMOGNO LI E ? DA V OBSHTINA RAKITOVO..OSIGOROVKI ZA 2 ILI 4 CASA,A RABOTA ZA 10.
9
4
 
7
 
! Отговори
Cartman1912 преди 6 години
Защо не инвестира частно лице в изграждането на индустриялната зона и да си избие парите от продажбата на терени? Така щеше да се избегнат жалбите, след като нямаше да има обществени поръчки. Или може би няма инвестирор, защото няма да има печалба и тогава се пита защо държавата инвестира, пак ли със социална цел, за да има София индустриялна зона а пък инвестициите ги пишем бегали. Същевременно малки метса с голяма безработица, където трябва да са тези заводи се обезлюдяват. Държавна политика!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е лобистко писание в опит да оправдае промените в законодателството, с които ще се орежат нашите права-.ще се увеличат съдебните такси, ще се въведе приподписване-от адвокат, п емахва се втора инстанция по редица дела. Административното правосъдие трябва да едостъпно-това значи евтино, а не да е лукс за богатите.
7
2
 
3
 
! Отговори
bilder преди 6 години
Е нали същите тия *** които гласуват законите, управляват EU фондове.. кой им е сърдит че правят нескопосани закони... и после не им вървят проетките...... хората само стоят без пари и гледат простотията !!!!!!!!!!!!!!
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да повярвам, че има чисти чудестранни интереси в България. Всеки иска да си пере парите тук. Когато попитам свестен човке, дали ще инвестират в бизнес в България, те ме гледат, все едно съм ги попитал, дали ще инвестират всумалийски образователни центрове ...
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До xaxЧестно да ти кажа, има хора, които се подиграва със цялата влас и народност ...
4
0
 
13
 
! Отговори
Нормален преди 6 години
Ами задействайте малко съдебната система. Ако делата се насочват и разглеждат по бързо, и инвестициите ще тръгват навреме. Сега маса чужди компанни бягат от БГ, защото знаят колко плачевна е съдебната ни система и нямат защита. А за държавните поръчки няма проблем - и със забава, пак хора на ББ ще лапнат парите.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалното е да се започне проекта когато са разрешени подобни проблеми.
2
1
 
17
 
! Отговори
xax преди 6 години
Тея номера се правят от 20 години в България. Да се вдигнат таксите или да се внася депозит при такива обжалвания, който да се удържа, ако делото е фиктивно/frivolous. Може в един момент и за по-сериозни наказания да се мисли, да се взимат права на адвокати и т.н. Като се подиграваш не само с хората, а и със съда, носи си отговорността.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се наблюдава не само при частниците, а по принцип в цялата държава. Някой прави нещо, друг го оплюва. Национален спорт, нещо като боя при руснаците.

Спонсорирани публикации