Норвежкият крал отчита: Златната ера за икономиката е в миналото

Силният ръст на петролния бизнес е отминал, смята той
10 окт 2017 13:47, Бойчо Попов
14
Норвежкият крал отчита: Златната ера за икономиката е в миналото
Кралица Соня и крал Харалд V. Снимка: Архив Reuters

Кралят на Норвегия Харалд V смята, че златната ера за икономиката на страната му е в миналото.

"Последните десет години бяха златният ни период. Важни икономически тенденции ни облагодетелстваха. Но тези тенденции сега се обръщат", заяви той по време на първото заседание на норвежкия парламент (Storting) след изборите през септември, цитиран от DPA.

Силният ръст на петролния бизнес вече е в миналото, поясни 80-годишният монарх. По думите му в последните месеци приходите спадат силно, а освен това застаряващото население на страната означавало по-ниски данъчни приходи и по-високи разходи за пенсионно осигуряване.

Норвегия разполага с големи петролни и газови резерви, но икономически е силно зависима и от добива на фосилни ресурси. Затова част от приходите се влагат като вид застраховка в държавен фонд.

Фондът бе създаден през 1998 г., за да се съхраняват в него приходите на страната от петрол и газ за бъдещите поколения. Стойността му сега е 2,7 пъти повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а първоначалните прогнози бяха, че стойността му ще бъде 1,3 пъти от БВП през 20-те години на века. В средата на септември за първи път той мина границата от 1 трлн. долара.

В разгара на петролната криза държавният инвестиционен фонд започна да прилага по-агресивна стратегия за управление на портфейла си, като започна да се насочва към придобиване на по-големи дялове в компании и увеличаване на инвестициите си в имоти. 

Повече подобни новини четете в Investor.bg


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се сбъдне написаното в Прогнозата /комент. №13/, твърде е възможно
след 30 години, с гласуване да се реши кореняците норвежци да плащат данък "Издръжка на пришълец", а също и данък за това, че пришълците са си хабили зъбите да дъвчат храната, която им е давана даром от социалните служби.
Нищо чудно да се гласуват такива закони, защото пришълците и техните потомци ще бъдат вече повече от кореняците
13
0
 
6
 
! Отговори
Прогнозата преди 1 година
И освен това ви налазиха "бежанци", които трябва да хрантутите.
Но Вие, кралю, си помислете какво още ви чака, когато тези пришълци по силата на международни споразумения доведат в Норвегия многолюдните си семейства, по принципа на въшката - "Една идва, сто води" (народът има такъв пословичен израз).
После всички тези ще се юрнат да раждат по 1-2 деца годишно и след 30 години ще ви питам къде са ви социалните фондове.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко завист лъха от тук ... О, да бе ... То било български форум :)
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8

Грешиш - ако управляваха нашенци, нямаше да се стигне до състояние, в което има и 1 милиард за крадене. Ако не ни наливаха пари, първо от Русия, после от САЩ и ЕС, щяхме да сме умрели от глад.
10
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Залежите край Гърция и Кипър както и в Черно Море са нищожни и няма как да играят сериозна роля в снабдяването на Европа.
9
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 1 година
До ким сун
Норвегия не е в състояние сама да задоволи нуждите на Европа дори заедно с Шотландия с морските сондажи в Северно Море. Също себестойността е твърде висока.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се управляваха от българи, тези 1 трилион долара щаха да потънат в джобовете на мафиотите, а бъдещите поколения ще пият една студена вода.
7
2
 
10
 
! Отговори
ким сун преди 1 година
Странен е факта че Европа може да си осигурява петрол и газ от Норвегия, има залежи покрай Гърция и Кипъ,дори и в Черно Море,но вместо това купува от Русия и се правят терминали за втечнен газ от САЩ.Някой би си помислил,че една независима Европа от Русия и САЩ няма да се хареса на някои хора и те са готови на всичко това да не се случи,включително атентати,бежански вълни и заплахи от ядрена война.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ПЕТРОЛЪТ ВЗЕ ДА СВЪРШВА, И ЦЕНИТЕ МУ ПАДНАХА, И ПАРИТЕ ИЗЯДОХА.
5
0
 
7
 
! Отговори
Норвег преди 1 година
Ядауми и пиуми кат разпрани обаче забравихме да си направим деца .
4
1
 
2
 
! Отговори
Седларов преди 1 година
Изходилите се по темата *** да се върнат към заниманията си в боклукчийските кофи.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките! Да минат към Евразийския съюз тогава, белким забогатеят отново :)
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вадихте петрол и газ като невидели, а парите обръщахте във фалирали петродолари и влагахте тия хартийки във един ненужен фонд, Cега схванахте каква голяма глупост сте сътворили. Венецуеа не дърпа петрол и газ и бъдещите им поколения ще се къпят в злато, както се къпаха либийците. Очакваме ФАЩ да нападне Венецуеа за да не им даде право на достоен живот.
1
8
 
11
 
! Отговори
Турчина преди 1 година
И на вас ви трябват млади бежанци за да ви потръгне икономиката. Една от най-креативните нации в света, като немците щом всяка година приемат по 200 хил бежанци значи има защо.