Норвежкият крал отчита: Златната ера за икономиката е в миналото

Силният ръст на петролния бизнес е отминал, смята той
10 окт 2017 13:47, Бойчо Попов
14
Норвежкият крал отчита: Златната ера за икономиката е в миналото
Кралица Соня и крал Харалд V. Снимка: Архив Reuters

Кралят на Норвегия Харалд V смята, че златната ера за икономиката на страната му е в миналото.

"Последните десет години бяха златният ни период. Важни икономически тенденции ни облагодетелстваха. Но тези тенденции сега се обръщат", заяви той по време на първото заседание на норвежкия парламент (Storting) след изборите през септември, цитиран от DPA.

Силният ръст на петролния бизнес вече е в миналото, поясни 80-годишният монарх. По думите му в последните месеци приходите спадат силно, а освен това застаряващото население на страната означавало по-ниски данъчни приходи и по-високи разходи за пенсионно осигуряване.

Норвегия разполага с големи петролни и газови резерви, но икономически е силно зависима и от добива на фосилни ресурси. Затова част от приходите се влагат като вид застраховка в държавен фонд.

Фондът бе създаден през 1998 г., за да се съхраняват в него приходите на страната от петрол и газ за бъдещите поколения. Стойността му сега е 2,7 пъти повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а първоначалните прогнози бяха, че стойността му ще бъде 1,3 пъти от БВП през 20-те години на века. В средата на септември за първи път той мина границата от 1 трлн. долара.

В разгара на петролната криза държавният инвестиционен фонд започна да прилага по-агресивна стратегия за управление на портфейла си, като започна да се насочва към придобиване на по-големи дялове в компании и увеличаване на инвестициите си в имоти. 

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се сбъдне написаното в Прогнозата /комент. 13/, твърде е възможнослед 30 години, с гласуване да се реши кореняците норвежци да плащат данък "Издръжка на пришълец", а също и данък за това, че пришълците са си хабили зъбите да дъвчат храната, която им е давана даром от социалните служби.Нищо чудно да се гласуват такива закони, защото пришълците и техните потомци ще бъдат вече повече от кореняците
12
0
 
6
 
! Отговори
Прогнозата преди 6 години
И освен това ви налазиха "бежанци", които трябва да хрантутите.Но Вие, кралю, си помислете какво още ви чака, когато тези пришълци по силата на международни споразумения доведат в Норвегия многолюдните си семейства, по принципа на въшката - "Една идва, сто води" (народът има такъв пословичен израз).После всички тези ще се юрнат да раждат по 1-2 деца годишно и след 30 години ще ви питам къде са ви социалните фондове.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко завист лъха от тук ... О, да бе ... То било български форум :)
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Грешиш - ако управляваха нашенци, нямаше да се стигне до състояние, в което има и 1 милиард за крадене. Ако не ни наливаха пари, първо от Русия, после от САЩ и ЕС, щяхме да сме умрели от глад.
9
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Залежите край Гърция и Кипър както и в Черно Море са нищожни и няма как да играят сериозна роля в снабдяването на Европа.
8
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До ким сунНорвегия не е в състояние сама да задоволи нуждите на Европа дори заедно с Шотландия с морските сондажи в Северно Море. Също себестойността е твърде висока.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се управляваха от българи, тези 1 трилион долара щаха да потънат в джобовете на мафиотите, а бъдещите поколения ще пият една студена вода.
6
2
 
10
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Странен е факта че Европа може да си осигурява петрол и газ от Норвегия, има залежи покрай Гърция и Кипъ,дори и в Черно Море,но вместо това купува от Русия и се правят терминали за втечнен газ от САЩ.Някой би си помислил,че една независима Европа от Русия и САЩ няма да се хареса на някои хора и те са готови на всичко това да не се случи,включително атентати,бежански вълни и заплахи от ядрена война.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ПЕТРОЛЪТ ВЗЕ ДА СВЪРШВА, И ЦЕНИТЕ МУ ПАДНАХА, И ПАРИТЕ ИЗЯДОХА.
4
0
 
7
 
! Отговори
Норвег преди 6 години
Ядауми и пиуми кат разпрани обаче забравихме да си направим деца .
3
1
 
2
 
! Отговори
Седларов преди 6 години
Изходилите се по темата *** да се върнат към заниманията си в боклукчийските кофи.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките! Да минат към Евразийския съюз тогава, белким забогатеят отново :)
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вадихте петрол и газ като невидели, а парите обръщахте във фалирали петродолари и влагахте тия хартийки във един ненужен фонд, Cега схванахте каква голяма глупост сте сътворили. Венецуеа не дърпа петрол и газ и бъдещите им поколения ще се къпят в злато, както се къпаха либийците. Очакваме ФАЩ да нападне Венецуеа за да не им даде право на достоен живот.