Жилищата у нас - с бърз годишен ръст на цените

Евростат пресметна: Най-много имотите са се повишили в Чехия
11 окт 2017 22:22, Миглена Иванова
37
Жилищата у нас - с бърз годишен ръст на цените
Снимка: архив, БулФото

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-бърз годишен ръст на цените на жилищата, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие на страната спрямо същия период на 2016 г. ръстът на цените на жилищата у нас достига 8,6%. Това представлява леко забавяне в сравнение с първото тримесечие, когато беше отчетено увеличение от 9%.

През второто тримесечие спрямо първото цените на жилищата се повишават с 2,4%, сочат още данните.

Лидер по годишен ръст на цените на жилищата в ЕС е Чехия с 13,3%, следвана от Ирландия с 10,6%, Литва с 10,2% и Латвия с 9,6%. След това са България и Швеция с по 8,6%.

Годишен спад на цените на жилищата е отчетен само в Италия – 0,2%.

За тримесечието най-силен ръст на цените на имотите е регистриран в Латвия – 6,1%, следвана от Словакия с 5,6% и Румъния с 4,9%. Понижение е отчетено в Унгария (-1,5%) и Белгия (-0,7%).

Средно в ЕС годишният ръст на цените на жилищата през второто тримесечие достига 4,4%, а в еврозоната – 3,8%. За тримесечието цените се увеличават със съответно 1,8% и 1,5%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: жилищаЕСимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
8
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Иде зима братя!Купувайте, че брокерите иначе ще гладуват :) .Поскъпването за София от януари е 30%, затова се чудя толкова *** народ с кредити откъде се появи, па и изкупува стари панелки без да се замисли.
29
1
 
6
 
! Отговори
fojo преди 6 години
Ко стана? Да не би да няма балъци за кредити, че пускате по няколко статии за повишение на ден? Ам то тия с пари не ги наливат по скапани панели и стари *** апартаменти а точно в определени хитови строители. Та кой пере знае къде да ходи!
28
5
 
8
 
! Отговори
Аналозатор преди 6 години
Банките дават лихви по депозитите в рамките на -0,1 до +0,5%. В същото време лихвите по кредитите са от 6% нагоре. Естествено е, да се потърси вложение с по-висока печалба. Бизнес в България не може да се прави заради корупция, суджуци, олигарси, партии... Недвижимостите остават единствена възможност.
27
6
 
4
 
! Отговори
Размишляващ преди 6 години
Какво значи "надути цени"? Ако ги сравняваме с себестойността на имотите, да, надути са, но никой не купува имота по себестойност. Принципно жените са такива, каквито купувачите са готови да платят и е факт, че имотите се изкупуват още на много ранен етап на строежа. В този смисъл "надути цени" няма. Разбира се ако утре настъпи криза и много хора останат без работа, а друго с по-ниски заплати, и покупките на имоти ще намалеят, както и цените им, но това ще е за кратко, както стана през 2009 г.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравих да напиша ,че работя шофьор
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не сьм айти специалист но взимам повече пари от тях но с една подробност ,че не живея в Бьлгария вече 22 години и нямам намерение да се врьщам имам и кьща и апартамент и коли
24
2
 
12
 
! Отговори
Брокер от София преди 6 години
Не разбрахте ли че пазара на недвижими имоти е във фаза Балон в момента ?Нереални цени,надути до пръсване,голи обещания на етап дупка без никаква стойност.Банките,заедно със строителите и брокерите надуха нов имотен балон и то само за 2 години.През ден ви манипулират с платени статии за ниски лихви и уж изгодни цени.От догодина лихвите се вдигат ,банките в момента искат да ви набутат кредити за да могат после да ви вдигнат вноските.Не купувайте нищо в момента .И цените и пазара са надути.
23
0
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:простакаЧетвърто, хич не е лесно да учиш това особенно ако си с работа и семейство, за да учиш програмиране трябва да си безработен на 18 г мама и тати да те финансират с надежда да си възвърнат инвестициите о да си без деца и жена,пак ти казвам, знам това защото съм на 28, работя, имам семейство и уча, и е трудно не само защото материала е сложен а и защото изисква пълна концентрация и време.Но и тоя балон ще се спука ще видиш, сектора ще се препълни рано или късно
22
0
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До :тъпатаНезнам защо си се написал така но ме искам да те обиждам "***" но и ти говориш през оная си работа.първо неможе всички да са програмисти нали се сещаш,второ тия глупости за 8000 лв заплата на някой друг ги говори, началната е 1500 лв, тия с по 8000 лв са началници на отдели и мениджъри.трето замисли се защо има толко it фирми в Бг? Щото в Германия трябва да ти дават 4000 ама Евро, тука е евтина работна ръка.знам това защото уча c# езика и имам познати точно в тия среди.
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига де, на Тенерифе офертите са по 100 000 евро за апартамнти от 38 кв.м, непишете глупости
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сиднито пак се включи с добре обработената си мантра. Бях се притеснил къде се загуби и дали не са го изяли "акулите" в "Австралия". Само си мисля след някой друг ден да не четем статия за него като за този Александър Николов или Спас Василев от Кочериново.
19
0
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
За неголям напълно обзаведен апартамент от 2 спални и хол плащам това което един познат във В.Търново за същия но с две тераси повече. , та хич не ми е странно , че и цените за покупка са като в Испания
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръст на цените има, а пазар им ли? Струва ми се че тези статии показват, че пазарът го е закъсал.
17
1
 
21
 
! Отговори
. преди 6 години
До Марко:Ама на Тенерифе няма спокойствие - там има охрана в комплекса, подземен паркинг, постоянно разни озеленители се мотаят и се занимават с цветята - лудница...Пътищата са перфектни - не може да изпиташ кефа като подминеш с рязка маневра половин петър дълбока дупка после в екстаз да си кажеш, че си спестил пари за ново окачване и предни гуми.
16
2
 
12
 
! Отговори
До простака преди 6 години
Брат, за IT хора има мноооого работа! Да се утрои бройката - пак ще има търсене. Ясно е, че може всички да правим това, но колкото повече, толкова по-добре. Светът се променя, вече няма търсене за хора, които да палят фенерите по улиците.
15
3
 
25
 
! Отговори
марко преди 6 години
Брей , ти да видиш , в София и в Пловдив над 1000 евро квадрата , на Тенерифе под 1000 евро , баси
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква платена статийка самоооо.... Догодина ще има нови статии от типа, ах, спука се пренадутия балон на спекулативните цени на имотите. Всичко е измама в България!
13
2
 
14
 
! Отговори
Св преди 6 години
Ами всички разбрахме вече ,че единствената далавера е да купим апартамент и да отдаваме под наем. На кой ще се отдава, като всички надушат далаверата - отделен въпрос. И че ако не купим сега вече няма да има къде да живеем след време. Може и да е истина, но доста досадно и очевадно става вече. Трябва да се стиковат агенциите да се пускат по - рядко статиите защото ще прегрее много пазара. Иначе добре си се движи полека, засега. Да се поотложи голямото БУМ!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През второто тримесечие на страната спрямо същия период на 2016??????????????????? ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ В ДНЕС.БГ
11
0
 
42
 
! Отговори
простака преди 6 години
До тъпака,Яко, давай всички българи да ставаме програмисти и ИТ специалисти и всички ще вземат 3-8К заплата и ще си накупят хубави жилища и няма да има бедни, абе въобще пълна идилия ще настане!

Спонсорирани публикации