Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва

Строят се нови сгради, кой купува?
11 окт 2017 08:38, Петя Славова
185
Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва
Снимка: Pixabay
От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия период на 2016 г. С 26% пък нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелките, които вече не са на мода, търсенето остава без значителна промяна.

Не се наблюдава изменение в средния срок на исканите кредити за дом, който е 22 години, сочи анализ на  банка, цитирана от "Монитор". За сметка на това средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро.

По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г. Това съотношение се е запазило без промяна спрямо 2016 г.

Общо жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Ипотечният бизнес се развива най-бързо в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където увеличението е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново ръстът е над 100% .

Данните сочат, че от началото на годината интересът към жилищното кредитиране нараства благодарение на позитивните икономически показатели като ръст на БВП, ръст на средната работна заплата и спад на безработицата. През 2017 г. се отчита и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г., в сравнение с второто тримесечие на 2016 г.,  издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са се увеличили с 35.4%

Започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53%. Продажните цени на имотите също се покачват в големите градове. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че средната пазарна цена в София вече надхвърля 1000 евро за квадрат.

От друга страна, условията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на БНБ за август 2017 г. средният лихвен процент по новите жилищни кредити в левове се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%. Рекордно ниските лихви и благоприятните икономически показатели оказват положителен ефект върху търсенето на жилищни кредити, категорични са експертите по жилищно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно най-трудно е с първият апартамент, докато го изплатиш и донякъде и с вторият. После става все по-лесно и в един момент се усещаш, че си купил 10 апартамента, от тях си продал 7 и си собственик на 3 апартамента, напълно изплатени, като отдавна си спрял да теглиш кредити от банки и нямаш никакви заеми. Разбира се някои предпочитат да плащат високи наеми, вместо със същата сума, която си плащат за наема, да си изплатят кредита.
159
5
 
15
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Дупе давам , заем не вземам.Банкерите да гладуват.
158
2
 
12
 
! Отговори
Св до ? преди 6 години
Ми не знам, може и да сте прав. Просто се чудех дали е правилно. Аз досега все на загуба го карам от покупко-продажбите ... И бях сметнал при постоянен наем примерно 10 годишен договор за наем, че щяха да ми стигнат и за още 10 ако бях живял под наем отколкото да прекупувам и премествам. С големи загуби бях. Но докато едни губят, други пък печелят, знае ли човек, може пък някога и аз да спечеля :)
157
4
 
16
 
! Отговори
До 158 преди 6 години
Много си прав! И лошото е, че нявсякъде в България е така, особено в София. Дадеш стотици хиляди за жилище и после съседите и съкварталците ти ти съсипят живота... ама иначе си горд притежател на кутийка в София.... хахаха!
156
6
 
8
 
! Отговори
? преди 6 години
До Св 155Като отчетете средната годишна инфлация, с парите за тристаен апартамент днес, след 30 години ще можете да купите кола втора ръка. Много хора купуват имот само за да съхранят парите си във времето. Какво стана с депозитите преди 1998г.един хляб от 1 лев стана 1000 лева. След 30 години може би един тристаен ще е 1 000 000 лева, а един хляб 10 лева.
155
3
 
18
 
! Отговори
Св преди 6 години
Понеже играх тия номера в последните години и малко се кротнах, 2 жилища купих и продадох в последните 10 години. Сега живея в трето, и със спестявания ако пак нещо не ми е изгодно. Жилището НЕ Е твоята крепост, а на всички съселяни в блока ти, квартала ти, града ти. Купуваш, поживееш, и разбираш че си сгрешил, дори излязох на квартира докато продам последното и не защото нямах парите, просто да потърся спокойно друго. Не се живееше от глупости и проблеми. Под наем ми беше най - спокойно.
154
4
 
15
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Съветът мие на се купи място в селочлизо доголямград ида се построи къща или да се купи 20-30 годишна къща и да се направи ремонт.През 80-е години по селата се направиха доста хубави къщи.Аз така направих ремонт на къщата ни и не съжалявам, че не купих апартамент в града.Работя в града, но живея в село в покрайнините-така съчетавам удобствата на града и спокойствието на селото.
153
3
 
15
 
! Отговори
До 151 преди 6 години
И още нещо - всичко струва толкова, колкото е готов някой да плати за него. Аз лично не съм готов да плащам за нещо 4 пъти и повече отколкото струва точно сега в този момент. Не съм и луд да ги платя, а после да се окаже, че след няколко години не мога да му взема и половината от цената поради стечение на обсоятелствата (лихви, демография и прочие). Та пак - всеки сам си прави сметката!
152
5
 
11
 
! Отговори
Св преди 6 години
Имам например спестени за добър 3-стаен апартамент пари, на нелоша лихва - депозит. Имам си и апартамент, в който живея. Сега, трябва ли да се хвърля да купувам апартамент, защото така всички правят? Защото лихвите не носели доходност. Ами както по - надолу ми казаха че след 30 години ще продам жилището с 50% отгоре, ами депозит на средно 1% лихва за 30 години - няма ли да ми донесе пак 50% доходност? А риска и разходите по сделките, разходи по общите части, данъци, ремонти, застраховки...
151
3
 
17
 
! Отговори
До 151 преди 6 години
И ти си прав - София е центъра на света и ако не си позволиш жилище тояно сега на момента точно тук, значи сигурно си голям будала... Ами човек се нагажда спрямо реалностите. Каква е гаранцията, че ако си купя в София, след няколко години квартала няма да е например гето където да ме е страх да изляза след 8 вечерта.... предвид демографията тази възможност става все по реална. А пък цените нека си гонят милионите....
150
9
 
8
 
! Отговори
Будала преди 6 години
Някои хора много упорито разубеждават останалите на всяка цена да не купуват нищо... ами съжалявам, но аз лично от 2-3 години само слушам как балона ще се спука и все чакам, но не се пука. И ето че тази година си взех жилище със спестяванията, които имам и след само няколко години ще е мое. На който му се чака цените да паднат с 50% и да направи големия удар - успех!
149
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам смисъл да плащам наем по-голям от месечната вноска по кредит за същото жилище, както е сега.
148
4
 
4
 
! Отговори
До 135 преди 6 години
Прав си - много хора си мислят, че каквото е днес, ще остане и утре. Примерно, че наемите ще се запазят на сегашните нива или ще паднат, а няма да се удвоят в следващите 10-20 години. Мислят си също, че цените на апартаментите или ще паднат или ще останат същите, а няма да се увеличат 1,5-2 пъти в следващите 10-20 години. Какви хора имало ... както казваш ти - да, ама не.
147
6
 
9
 
! Отговори
a sega преди 6 години
Предимството на наема е, че ползваш и ако смениш работа се местиш в по удобен квартал. Купиш ли с ипотека, първо жилището е собственост на банката, второ не ти стиска много да си сменяш работата, че да не го закъсаш с ипотеката и може да има промени в контингента живущи в района дето да свалят цената му на половина.
146
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До 146Числата ти са горе-долу врени, но с минимална заплата жилище в София няма да купиш нито тогава, нито сега. Даже и със средната заплата за България също няма да можеш. Виж със средната заплата за София може би ще можеш да си купиш нещо малко извън Центъра на София, но ще трябва много да се стискаш. Аз пиша какви са фактите, а всеки сам си пресмята може или не може да плаща наем или да си купи жилище.
145
3
 
4
 
! Отговори
38427857 преди 6 години
Злобата заслепява :) Не казвам, че не мога да си позволя да имам автомобил. Предпочитам да съм без такъв по няколко приничи - по-икономично, по-екологично, по-бързо, по-спокойно. Просто направих сметката, че 500 лв от наем и 250 лв от това, че не ползвам автомобил са равни на над 100% от ипотечната вноска. Ок, забравете автомобила - не пуша и пак спестявам 250 лв на месец :) или не пуша, защото не мога да си позволя? Цените са приемливи за семейства с добър доход, без пари и за ниска цена не ст.
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо Инфлация ! Ако имате фиксирани лихви, то тя си е направо е желана.Апартамента на родителите ми беше 70000 лева, през 2007-а. При 4.6% лихва, за 20 години, трябва да прлащат по 442 лева. Наемът на апратамента, тогава беше около 400 лева. Тоест, по-еврино излизаше. Сега, подобен апартамент не пада по 750 лева. Очаквам, че когато дадът последната си вноска, Наемт да е по-близо до 1300 лева.
143
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистПич, 2006-а, минималната заплата в страната беше 160 лева, а средната се мъждукаше, между 400-450 лева. 80 000 лева за апртамент, се равняват на на около 240 000 днешни.
142
3
 
11
 
! Отговори
До Реалист преди 6 години
За жилище в София - минимум 1 000 000 ще станат цените.... съвсем скоро, вервайте ми :-) То и сега ми е по изгодно да купя например в Испания или Германия отколкото в София. Па и лихвите наистина ще са ми ниски и изградена инфрастуктура ще имам
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покупка само при нужда и то с налични. Останалото са глупости.