Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва

Строят се нови сгради, кой купува?
11 окт 2017 08:38, Петя Славова
185
Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва
Снимка: Pixabay
От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия период на 2016 г. С 26% пък нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелките, които вече не са на мода, търсенето остава без значителна промяна.

Не се наблюдава изменение в средния срок на исканите кредити за дом, който е 22 години, сочи анализ на  банка, цитирана от "Монитор". За сметка на това средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро.

По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г. Това съотношение се е запазило без промяна спрямо 2016 г.

Общо жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Ипотечният бизнес се развива най-бързо в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където увеличението е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново ръстът е над 100% .

Данните сочат, че от началото на годината интересът към жилищното кредитиране нараства благодарение на позитивните икономически показатели като ръст на БВП, ръст на средната работна заплата и спад на безработицата. През 2017 г. се отчита и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г., в сравнение с второто тримесечие на 2016 г.,  издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са се увеличили с 35.4%

Започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53%. Продажните цени на имотите също се покачват в големите градове. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че средната пазарна цена в София вече надхвърля 1000 евро за квадрат.

От друга страна, условията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на БНБ за август 2017 г. средният лихвен процент по новите жилищни кредити в левове се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%. Рекордно ниските лихви и благоприятните икономически показатели оказват положителен ефект върху търсенето на жилищни кредити, категорични са експертите по жилищно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До икономисти защо занижават критериите, няма ли достатъчно търсене от хора осигуряващи се на реални доходи, както е описано в статията или щото аз се осигурявам на максимума в повечето месеци от годината и описаните цени ми се виждат високи и не мога да разбера, толкова ли се изкарава от масата хора в София и България въобще. Иначе банката и на мен ми дава кредити, но не ми е изгодно..
119
0
 
6
 
! Отговори
314 преди 6 години
Хайде, за да не се заблуждаваме, как със 500 лева можеш да си купиш мезонет в "Бевърли Хилс", нека да кажа накратко кой може да си купи жилище:Ако е тричленно семейство, средностатистическо, мъж, жена и малко дете, като двамата работят, трябва и двамата да получават заплати между 1500 и 2000 лева месечно, чисти пари след облагане (давам ориентировъчен пример без значение как се осигуряват), за да могат да си позволят ипотечен кредит и да живеят без страх че ще им вземат жилището!
118
6
 
4
 
! Отговори
До 92 Смешникът преди 6 години
Явно не можеш да смяташТвърдиш, че за 30 години като плащаш два пъти по-висок наем, отколкото е месечната ти вноска по заема, ще си на сметка!!! При това след 30 години плащане на наем, ще купиш със "спестените" пари целият апартамент на двойно по-висока цена в сравнение със сега. Заем 70000 евро, за 30 години и 4% лихва, вноската по кредита ти е 330 евро, а наема е сега около 600 евро, но след 30 години ще е поне 1200 евро на месец. Апартаментът сега е 700000, след 30 години ще е 140000 евро
117
0
 
4
 
! Отговори
314 преди 6 години
До: номер 115Икономисте, не ти излиза сметката, изяж си дипломата!!!Аз как така се осигурявам на двойно по 500 лева и взимам двойно допълнителни пари и пак не мога да припаря в мол, а пари за кучешка колибка нямам да си купя, ако щат каквито щат кредити да ми дават от банките? А? Как става така според тебе?Познавам единични случаи които си купиха жилища. Но с наследство, от баба, от дядо, леля в чужбина, заеми от богати приятели, какви ли не за да съберат пари за едно апартаментче!!!
116
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 116Колега, аз имам поглед върху сферата на застраховане и строителство. Гарантирам ти, че там не се облагат милиарди. Замисли се колко стоки и услуги ползваш, за които не ти издават фискален документ. Относно банките - те винаги са занижавали критериите. Искат ти остатъчен доход 250 лева - това реално ли е? Е да, защото винаги могат да си вземат имота.
115
3
 
8
 
! Отговори
до 99 преди 6 години
Добре си направил. Сега определено не е за покупка. Изчакай1 Тези цени не са реални, а продължава да се строи като за последно. Погледни кв. Витоша - всеки свободен метър се застроява. Догодина лихвите тръгват нагоре, а цените още по-рано надолу. Няма хора за такова строителство, да не говорим, че половината стари апартамнети стоят празни. В никакъв случай сега.
114
4
 
9
 
! Отговори
практичен преди 6 години
До Анонимен 113Ако беше купил апартамент за 100 000 лева с лихвите и таксите за 25 г. връщаш двойно. Ако останеш без работа 6 месеца го губиш. Сметни кое е по добре. Относно освежителни ремонти - не са толкова чести и скъпи. За щастие вече има и читави наемодатели, не са като бабите едно време.
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До икономисти като се осигуряват на толкова, как им отпуска банката кредити? Щото говорим, че се дигнали продажбите и имало бум на нещо си поради ниските кредити? А господин икономист? Не казвам, че няма хора, които изкарват повечко, обаче не разбирам те повече ли са от средното? Защото как тогава се формират 802 лева бруто?
112
5
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 112Има страшно много хора, които се осигуряват на 500 лева, но взимат в пъти повече. Получават бонуси, премии, пари на ръка.Виж как се пазарува в моловете! Човек с посочената средна заплата неможе да припари там.
111
1
 
0
 
! Отговори
Първото прасенце преди 6 години
Ясно. Разбрах. Накратко, ако Кумчо Вълчо ми издуха сламената къщичка, ще отида при второто прасенце да се моля да ме пусне да вляза да се скрия. Ако ли не ме пусне, ще ме изяде лошият вълк. Нямам друг избор!
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега пуснаха другата статия, според която според данни на НОИ средния доход в Бг е 804,44 лв. Като това е брутен доход, а чист около 600 лв, а някои тука ми разправят че брутния среден доход трябва да го изплащам като ипотека по така зададените цени от брокерите, защото щели още да се вдигат. Май някой иска да харчим повече отколкото изкарваме, наистина ми е чудно с кои купувачи се конкурирам като си търся жилище, че явно не са българи или поне не изкарват парите си в Бг.
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без връщане към комунизма от 1989 г., пазарът е неконтролиран и хиперинфлацията е неизбежна и само богатите ще живеят добре.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да не ги заменим за кирпич?
107
3
 
10
 
! Отговори
Човек преди 6 години
А бе кой каквото си е наумил да си прави... само да внимава после да не реве, ама що така точно на мен ми се случи... 2007г. като разправях на близки и познати, че има балон и той ще се спука, никой не ми вярваше. А после бая народ си оскуба косите... еми така е - трябва да има и балъци, за да движи икономиката напред :-)
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може да ме обвини, че викам, че гроздето е кисело, но тук някой ме убеждават, че единствен фактор са лихвения процент и броя сделки към даден момент(тримесечие година и т.н.), увеличеното тръсене не означава постоянно търсене, като взема да си търся жилище и се учудвам колко висок стандарт имаме, а реално дали е сега, реално някой отчита ли покупателната ни способност, някой отчита ли отрицателния прираст и да - София е в България, София зависи от това какво се случва в страната.
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако се вдигнат данъците за второ жилище и се облагат наемите, това ще вдигне цените на наемите, а от там и ръст в търсенето на собствено жилище от страна на наемателите, но ще се норамлизират цените, защото ще търся хора с нужда от първо жилище и ще си правят сметката да излзиа вноската по евтина от наема а сега е обратно, в момента купуват тези с цел инвестици после ще продават, но редом с тях ще продават и строителите.
104
2
 
8
 
! Отговори
GolemPraz преди 6 години
След бума на кредитирането и заемите, ще се наблюдава бум на мрънколясването. че нема кинти, а всичко е много скъпо. Купонът е безкраен.
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ 94 сега биете минусите, но когата поради високи наеми, се налага в тристаен апартамент да живеят по 6-7 човека със средна заплата, дали ще сте толкова отворени, а ? Добре, нека така да си е.
102
2
 
9
 
! Отговори
do 92 преди 6 години
От мнението не изглежда да си запознат със ситуацията с кредитите. Аз изтеглих преди време кредит за максималния срок, за да не се чувствам притисната с висока вноска. Кредитът ми няма такса за предсрочно частично погасяване. На няколко пъти събирам по сериозни суми и ги внасям, като по този начин намалявам срока на кредита и съответно лихвата. Рефинансирах също така два пъти защото лихвата падна. Т.е. тези пари дето ги даваш за наем, спокойно може да си ги буташ по кредита и да си намалиш перио
101
3
 
7
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Въпрос с повишена трудност към всички, които ми опонират - кое е по-добре:Да купиш имот на високи цени (1000+ евро) и ужким "ниски" лихви (4%) или на ниски цени и високи лихви (особено ако имаш и възможноста да спестяваш и имаш по-голямо себеучастие при кредит, та даже и може дай боже без кредит)?

Спонсорирани публикации