Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва

Строят се нови сгради, кой купува?
11 окт 2017 08:38, Петя Славова
185
Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва
Снимка: Pixabay
От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия период на 2016 г. С 26% пък нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелките, които вече не са на мода, търсенето остава без значителна промяна.

Не се наблюдава изменение в средния срок на исканите кредити за дом, който е 22 години, сочи анализ на  банка, цитирана от "Монитор". За сметка на това средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро.

По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г. Това съотношение се е запазило без промяна спрямо 2016 г.

Общо жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Ипотечният бизнес се развива най-бързо в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където увеличението е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново ръстът е над 100% .

Данните сочат, че от началото на годината интересът към жилищното кредитиране нараства благодарение на позитивните икономически показатели като ръст на БВП, ръст на средната работна заплата и спад на безработицата. През 2017 г. се отчита и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г., в сравнение с второто тримесечие на 2016 г.,  издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са се увеличили с 35.4%

Започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53%. Продажните цени на имотите също се покачват в големите градове. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че средната пазарна цена в София вече надхвърля 1000 евро за квадрат.

От друга страна, условията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на БНБ за август 2017 г. средният лихвен процент по новите жилищни кредити в левове се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%. Рекордно ниските лихви и благоприятните икономически показатели оказват положителен ефект върху търсенето на жилищни кредити, категорични са експертите по жилищно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и докъде чета коментарите тук се замислям, че има хора, които купуват не за собствени нужди, а за да отдават под наем, но това само надува цените и не знам дали ще им излезе вярна сметката, щото купуваш нещо, то си се изплаща с наемите и т.н. Но всичко е свързано 1 година да ти остане празен апартамента докато ремонираш и търсиш наематели ще дойде пак нанагорнище ако трябва да се плаща на банката. А бе аз не искам благодаря, не се чувствам сигурен в постоянните си доходи, въпркеи, че печеля добр
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Човек.Ама аз ти казвам, че дори и кредит няма да ми дадът. Гледах да си строя къща в покрайнините. Ами то имам 30 000 елва такси и глупави закони да покривам. Не мога, като едно време, да построя първо една стая и псоле да разширявам, като ми идват парите ... Защо е така ?
98
1
 
5
 
! Отговори
Човек преди 6 години
То някои тук точно така разсъждават както е добре видно (или просто са брокери умрели от глад). Ужким с идеята, че ще имат нещо собствено... явно бързо са забравили 2008г.
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лично съм на кантар, допреди няколко месеца направих даже няколко огледа, после викам, че ако искам нещо хубаво и да е тристайно за да не съм приклещен в кутийки с децата си и още на зелено трябват 70 хил евро минимум, за старо (дори и панелно)готово пак горе долу там за някакви 70-80 кв, метра. В блока, в който живея 4 етажа по 3 апартамента има 4 празни апартамента(1/3) и един от съседите ми предлага и още един на друго място, останал от майка му. И се отказах засега, чакам пък ще видим..
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧовекПрав си. Знам, за Сидни, че има цели чсто нови кооперации, в които просто не се допускат хора. Работата е, че жилищата се водят чисто нови и цената им скача с по 10-15% на година. Ако има наематели, то цената скача само с по 6-7%, а намеите и таксите, не оправдават разликата. Тоест, за промили по-ниска печалба, сграден фонд за десетки хиляди, просто действа като разменна монета е вероятно, никога да не поеме живущи.
95
2
 
10
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Не може - това е идеята. Взимаш кредит и ставаш роб ;-)
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може един млад човек, да си позволи жилище. Средната заплата е 1100 лева в София, ако се вярва на институциите. Аз тепърва започвам работа. Най евтенията наем, ме затирва на другия край на града, и пак ми коства половината заплата.
93
2
 
4
 
! Отговори
Човек преди 6 години
EURIBOR + LIBOR
92
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хора с по 50-100 апартамента вече. Тъй като наемите масово не се таксуват, тъй като нямам "такса смърт" (както има в почти всяка нормална страна, за наследства в особено големи размери), просот бавно и кротко, вървим към династична поземлена аристокрация. В един момент, няма да е възможно да се купи апартамент или къща, защото просто, хората които притежават всичко в даден град, няма да са склонни да продават. Все едно да продадеш златна мина ...
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Несигурността в банковата система принуди хората с пари да ги инвестират в имоти.Много от предлаганите имоти са изкупени вече, но тези хора няма да ги предлагат за продажба в следващите години, в случай че цените тръгнат надолу, а и като цяло предлагането ще се свие. Търсенето също ще е по-малко. Според мен цените няма да се променят съществено, 10-20% може би, но за жалост едва ли ще се сбъднат очакванията на повечето тук. Никой не знае какво ще стане, с чакане може да дочакам и по-високи цени
90
3
 
10
 
! Отговори
До 86/87 преди 6 години
Няма да навлизам в детайли, колко получавам и колко плащам наем, но съм си направил сметката. При себестойнмост от 350 Евро на построен кв., няма да дам 1000 евро + лихва. При избор да живея под наем и да пестя и това да плащам само лихвите за период от 10-15 години на ипотека от 30 години, еми да предпочитам първото :-)
89
1
 
3
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Я пак! Кажи пак как индекси основани на оферти за лихви, може да последват федералния резерв (го = FED в случая)!Иначе лихви и индекси всякакви се променят, преоткрил си топлата вода, но защо ни плашиш с нея?!
88
6
 
8
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Ставаш смешен. Вземи си направи сметката после давай акъл! Щял да живее под наем и щял да събере пари за жилище в същото време и чак тогава да купува апартамент и твърдиш, че си на сметка!!! Че то наемът ти е съизмерим с вноската по кредит за 15 години....
87
4
 
10
 
! Отговори
Човек преди 6 години
72 го е казал много добре и това е истината. Скоро ФЕД ще качи лихвата, Еурибор и Либор ще го последват, а от това ще се покачат и вноските ви по кредитите. И оп изведнъж ще ви се види нанагорно... Освен това, ако купувате с ипотека - ТОВА НЕ Е ВАШЕ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ, докато не го изплатите!!! Просто плащате наем на банката, а както знаем в България, те са ненаситни. Ако нямате парите кеш, си правете сметките много добре!
86
4
 
11
 
! Отговори
seira преди 6 години
ЗА ТЕЗИ "ИНВЕСТИТОРИ", КОИТО НЕ СА РАЗБРАЛИ:В МОМЕНТА ТЕЧЕ АКТИВНОТО МЕРОПРИЯТИЕ "ЗАРИБЯВАНЕ".ЦЕЛТА Е ДА БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ВЛОЖИТЕЛИТЕ В БАНКИТЕ ДА ИЗТЕГЛЯТ ВЛОГОВЕТЕ СИ И ДА "ИНВЕСТИРАТ" В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ;СЛЕД ТОВА Е НА ХОД МЕРОПРИЯТИЕТО "ДРАНЕ", КАТО НА ТЕЗИ, КОИТО СА СИ КУПИЛИ ЖИЛИЩЕ, НО НЕ ГО ПОЛЗВАТ ЛИЧНО ИЛИ ОТДАВАТ ПОД НАЕМ ЩЕ ИМ БЪДАТ ПОВИШЕНИ "В ПЪТИ" ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ НЕДВ. ИМУЩЕСТВО!!!ХОРА БДЕТЕ!АМИН!
85
3
 
7
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Опитваш се да ни пуснеш по пързалката.При 70000 евро заем, 4% лихва и 110000 евро изплатени по заема, това означава, че заемът е за 25 години при 370 евро месечна вноска. В същото време за наем на такъв апартамент ще плащаш месечно около 500-600 евро ....
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, но ако наемът ти е 500 лева, а за пъвоначлна вноска ти трябват 20000 лева, със заплата от 1200 лева чисто, ще видиш огромен зор, докато събереш за вниската ...
83
6
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 6 години
Сядаш и правиш сметка и тогава си разбирач. Аз за 15 год. мога да спестя толкова колкото да си купя жилище на сегашните цени, като живея под наем през това време. След 15 год като го купя (освен ако дотогава не са сринали цените), ти ще си изплатил само лихвите по 30 годичшната си ипотека (и само ако не са се дигнали лихвите по кредитите, което е неизбежно) . Просто пример!
82
3
 
11
 
! Отговори
Човек преди 6 години
А и рано или късно като вдигнат данъците за 2-ро, 3-то и т.н. броя жилища както е навсякъде по цивилизования свят, тия с инвестициите в имоти за наеми, ще им се види света тесен. Хиляди жилища стоят в София празни, защото за тях се плаща малко и на никой не му се занимава с ремонти и наметели. Като стане неизгодно да се държат празни, тогава и ще се оправи пазара на имоти в България!
81
5
 
7
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Голям си "разбирач". Казваш, че е по-хубаво да плащам 600 евро наем, вместо 600 евро вноска по кредит и след години са съм платил за наем двойно повече от цената на жилището и да не го притежавам, вместо да го притежавам след тези години. Разбирач си, няма що.

Спонсорирани публикации