Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а

Анкета сред фирми от АИКБ показва очаквания за ръст на продажбите
Обновена: 13 окт 2017 16:37 | 13 окт 2017 16:35, Веселина Йорданова
87
Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а
Снимка: архив, БулФото

54% от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто максималният осигурителен доход трябва да е 2600 лева. Това показват данни от анкета сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по подготовката на бюджетната процедура за 2018 г.

Данните бяха представени пред журналисти от председателя на АИКБ Васил Велев и от Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ.

Над 70% от компаниите от асоциацията декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството.

Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Велев заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред и средносрочната перспектива е същата, и не са потребни никакви извънредни мерки.

От работодателската организация не подкрепят увеличаването на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност" както като абсолютна стойност, така и като относителен дял спрямо БВП. Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в ефективността й, заяви Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ. За нас е важно да има ръст на средства в бюджета за образование, изтъкна той.

АИКБ настоява още да се видят в бюджета разчети, които недвусмислено показват развитие и реализация на реформи в здравноосигурителната система. От организацията искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати "източването" на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни хора.

АИКБ смята, че растежът на икономиката през 2018 г. ще е между 3,8 и 4,2 на сто, каза Радев и допълни, че този ръст ще е въпреки политиците и изрази надежда те да не пречат на бизнеса.

Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система, коментира той, цитиран от БТА.

От АИКБ се надяват в бюджета за следващата година да се запази тенденцията за поддържане на дела на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, под 40 на сто. Отдавна по-внимателно изработване на бюджета като прогноза позволява да се залагат неутрални бюджети - без излишък, но и без дефицит, коментира Радев.

Работодателите изразяват подкрепа на данъчна стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и изменение на равнищата на осигурителните вноски за догодина в рамките на договореното между социалните партньори и държавата.

От работодателската организация посочват, че догодина безработицата ще се понижи до 6,2 на сто. Същевременно от АИКБ отново предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта, особено на нискоквалифицираните кадри, би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време /така наречените "класове"/.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аниниумен 73

Виж, това че си израстнал и работил на село, не означава, че всички сме като теб. Това с шефа и трактора, го пробутвай на някои бивши работници от ТКЗС, и то, ако бяхме 1992-а година.
80
0
 
8
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Ментета стоянова щяла рязко да вдига заплатите с 50 лева!!!не,осигуровките ще вдига да пълни бюджета!тези да ги разправя на боко да и вярва там!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хак ни е !Отдавна трябваше да резнем зелките на всички управници от 89-а г. насам.Друго спасение няма!Но робският народ си остава робски завинаги.Затова не плачете,а се наведете още по-ниско.За да им е удобно да ни яздят по-здраво.
78
2
 
25
 
! Отговори
Румъния преди 1 година
от 1 януари в Румъния минималната заплата става 400 евро!! Кога ще ги стигнем
румънците?
77
2
 
24
 
! Отговори
blowjob bg преди 1 година
За толкова пари толкова работа.Ставам в 9 отивам на работа ,пушим с колегите ,лафчета ,кафенца и по някое време си ходя.Съжалявам но едва ли не безплатно да им работя.И точно заради това не искам да правя деца,все пак те трябва да се гледат ,изучават и лекуват.С тези смешни пари мога само да отглеждам един пинчер.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
"на пробитите кратуни само комунисти им в главата. Накрая отиват в Германия да работят и след 3 месеца се връщат.............."

V zapadna Evropa i Germania,ne samo zapla6taneto,no i usloviata na trud i prava na rabotnicite sa mnogo po-dobri ot Balgaria,kratuno.
75
4
 
23
 
! Отговори
Работлив,не за слава преди 1 година
Абе,хора Вие мазохисти ли сте?Не е ли ясно ,че статуквото за близо 30 години преход в бг.територията е заплата около 300 евро.Само ,че цените растът,заплатите в Европа също.Гражданска война или евакуация е изходът.Първото е малко вероятно-много са гъзоблизци,крадци,мързеливци и предатели.За мен логичното още през 2008 беше терминал 1/2.Живея като нормален среднозаможен човек в нормална държава.Жал ми за роднините ми които заради разни причини мизерстват в бг. територията и си пропиляват живота.
74
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на пробитите кратуни само комунисти им в главата. Накрая отиват в Германия да работят и след 3 месеца се връщат хленчейки че германците били като роботи и не излизали да пият след работа през седмицата. Ами хората за това си имат държава - защото работят. Ако не можете да работите като германци, няма да ревете за немски заплати
73
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не МОЖЕ ДРУГАРИ "индустриалци" ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ИЗБРАНО С ОПРЕДЕЛЕНА ПРОГРАМА,ВАС НИКОЙ НЕ ВИ Е ИЗБИРАЛ,НА ВАС СА ВИ ДАЛИ КУФАРЧЕТА С ОКРАДЕНИ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПАРИ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА "БИЗНЕСМЕНИ"!Който не може да дава поне 500лв,КАКЪВ РАБОТОДАТЕЛ Е??54%??Значи 54% ТРЯБВА ДА ФАЛИРАТ!Тая заплата е ДЪРЖАВНА МИН.ЗАПЛАТА,ВИЕ НАЛИ СТЕ "ИНДУСТРИАЛЦИ?Ако не могат да плащат 510лв,догодина през 2019 толкова ще са забогатели та ще дадат и 200 отгоре!!Хахаха,НАГЛЯРИ МРЪСНИ,МАРШ,МАРШ,МАРШ,МАРШ на...
72
7
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ако искаме българите да се оправиме и да взимаме заплати по 4 хиляди евро като на запад требе да се изчистиме от комунягите, комунягата не дава голяма заплата.
71
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами комуняги са разбира се с откраднати пари бизнесмени и работодатели сами себе си наричат.и да това е проблема че всичко е у тях и съсипват човешкия ум и воля и тези които имаха малко се евакуираха отдавна.все пак тук имаше нормални някъде до 2007
70
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уливате се вече с вашите глупости. Кога ще разберете че повечето фирми са малки и "шефа" бачка наред с останалите. "Шефа" поставя гипс картона. "Шефа" ремонтира машината. "Шефа" кара трактора. В общи линии "шефа" е един работник с по-голяма заплата от другите, но за сметка на това като се закучи работата той плаща "сметката"
в банката.
69
9
 
9
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Проблемът е, че работодателите са ни комуняги и мислят само за пари и печалби, комунягата само за пари мисли, а требе да ни дойдат истински работодатели капиталисти, капиталиста не се интересува от печалбата ами мисли как да дава по високи заплати на работниците, требе да изгониме комунягите и да ни дойдат капиталисти да ни дават високи заплати по 2 хил евро като на Запад при капитализма.
68
17
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Ми не работете за 220- Э/месечно,бе... ха ха хааааа, защо работите на ниски заплати, напуснете работа да ви експлоатират за 220- Э/месечно ха ха хаааа, стойте си в къщи да си почивате, оставете работодателите да им фалира бизнеса без работници, или ходете да работите другаде за 2200- Э/месечно, ходете в чужбина да работите в Германия да просите по улиците, прав ви път и много ви здраве!
67
2
 
21
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ НА КУБ!! преди 1 година
КОЙ ШЕ ТИ РАБОТИ ЗА 220- Э/месечно ,бе....ха,ха,хаааааааааааааа...
АЗ У ЗАПАДНА ЕВРОПА ДА ПРОСЯ НА УЛИЦАТА ....ПОВЕЧЕ ШЕ ИЗКАРАМ НА СЕДМИЦА ,..ХА,ХА,ХАААААААААААААААА.......

Я, ПО-ДОБРЕ ПОТЪРСИ СИ .....АБОРИГЕНИ ОТ АФРИКА , ЗА ТИЯ ПАРИ!!!!
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за тия "пари" няма желание само представление ,ама и представление е много
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До производителност

говорим за лична производителност на отделен човек, а не за обща производителност на даден процес. Можеш ли да правиш разлика, или просто се опитваш да измучеш нещо от коментара ми за което да се хванеш? Това което изисквам съм го работил на времето като работник и продължавам да го работя и по настоящем както другите работници и съм наясно кога се работи с желание и кога се изнася представление
64
3
 
29
 
! Отговори
sasho преди 1 година
нагъл -по нагъл -най нагъл- бг работодател
63
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те мислят че са вечни комунягите свикнали само да грабят.но ще се обърне палачинката някои ден отдето не го чакат ще дойде.техните поколения ще си платят за милиони изгонени българи от тук.ТО българи няма,те кадри сънуват.Обучаваите си вашия електорат да ви работи без заплати
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да е 1060€