Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а

Анкета сред фирми от АИКБ показва очаквания за ръст на продажбите
Обновена: 13 окт 2017 16:37 | 13 окт 2017 16:35, Веселина Йорданова
87
Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а
Снимка: архив, БулФото

54% от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто максималният осигурителен доход трябва да е 2600 лева. Това показват данни от анкета сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по подготовката на бюджетната процедура за 2018 г.

Данните бяха представени пред журналисти от председателя на АИКБ Васил Велев и от Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ.

Над 70% от компаниите от асоциацията декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството.

Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Велев заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред и средносрочната перспектива е същата, и не са потребни никакви извънредни мерки.

От работодателската организация не подкрепят увеличаването на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност" както като абсолютна стойност, така и като относителен дял спрямо БВП. Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в ефективността й, заяви Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ. За нас е важно да има ръст на средства в бюджета за образование, изтъкна той.

АИКБ настоява още да се видят в бюджета разчети, които недвусмислено показват развитие и реализация на реформи в здравноосигурителната система. От организацията искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати "източването" на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни хора.

АИКБ смята, че растежът на икономиката през 2018 г. ще е между 3,8 и 4,2 на сто, каза Радев и допълни, че този ръст ще е въпреки политиците и изрази надежда те да не пречат на бизнеса.

Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система, коментира той, цитиран от БТА.

От АИКБ се надяват в бюджета за следващата година да се запази тенденцията за поддържане на дела на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, под 40 на сто. Отдавна по-внимателно изработване на бюджета като прогноза позволява да се залагат неутрални бюджети - без излишък, но и без дефицит, коментира Радев.

Работодателите изразяват подкрепа на данъчна стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и изменение на равнищата на осигурителните вноски за догодина в рамките на договореното между социалните партньори и държавата.

От работодателската организация посочват, че догодина безработицата ще се понижи до 6,2 на сто. Същевременно от АИКБ отново предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта, особено на нискоквалифицираните кадри, би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време /така наречените "класове"/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По модерните технологии довеждат до безработни. То и принтера изяде индигото. И интернет изяде вестникарските тиражи. И още и още. То не, че не трябва да има технологии, но не за сметка на глада
59
4
 
34
 
! Отговори
производителност преди 6 години
До Анонимен 58ако ти като работодател си мислиш, че производителността се увеличава само чрез по-голяма експлоатация и удължено работно време, а не с повишаване квалификацията и въвеждане на модерни технологии - то тогава си не работодател, а робовладелец-гад мр.ъ.с.н.а
58
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всички имаме жилища благодарение на нашите баби, които не са били по университетите, а са работели здраво. А сега само университети, дипломи и вечно хленчести. Направиха го едни професии да са платени, а други едвам да си посрещат нуждите.
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не ги разбирам тези хора . Предлагам им да станат добри работодатели . Да ми дават заплата от няколко хиляди лева . Аз да си клатя краката , а те не та не . Няма да работиме за тези гадове ...... За кого ще работите ?
56
2
 
32
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Няма по-големи гадове от БГ-работодатели, искат хората да им работят за без пари!
55
5
 
24
 
! Отговори
реалист преди 6 години
НЕ КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКОТО ЗА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ТЕЗИ ...
54
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичнопреди да стана работодател съм работил като работник - 10-12 часа на ден 6 дни в седмицата. На минимална работих 2 месеца. После работодателя ми видя желание и старание спрямо другите и заплатата ми се удвои за няколко месеца. 3 години як бач докато придобия опит и след това започнах собствен бизенс. Важното е човек да се развива. Ако някой новак за 1 година не може да увеличи производителността си поне с 20% то явно не се старае така че няма как да очавка повишение.
53
6
 
1
 
! Отговори
Брат на Дебелия Депу преди 6 години
До бай х....храна ,ток , вода ,парно ,телефон , интернет ,..................**********************Какво парно ве алоо, ще гориш *** и тва е.
52
1
 
7
 
! Отговори
Брат на Дебелия Депу преди 6 години
Много е.
51
2
 
32
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 50Щом не искаш да плащаш, работи си сам. Никой не те кара насила да ставаш работодател. Още по- лесно ще ти бъде, да се хванеш като работник за 460лв, 12 часа на ден, 7 дни в седмицата, без празници, без почивни дни. Да видим как ще издържаш семейство с 460лв, как ще ходиш на Гърция и ще караш чистак- бърсак нови коли. Тъкмо няма да ипотекираш жилището си. Няма да връщаш заеми.Не ни трябват работодатели, които държат хората си на МРЗ.
50
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от мрънкачи. Ами защо не станете работодатели щом толкова разбирате нещата?
49
3
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
КЪМ т н РАБОТОДАТЕЛИ---460 ---15 ЛВ НА ДЕН НЕ СТЕ ЛИ ПИЯНИ---
48
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната заплата трябва да е поне 1000 лева.Тези работодатели трябва да разберат, че за да има един бизнес повече клиенти трябва да има повече платежоспособни хора
47
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хпредлагам да направиш фирма и да ме наемеш. 3000 заплата, платени отпуски, 8 часа работен ден, почивки по празниците и т.н. а пък ти си продавай стоката където си искаш. Айде залагай панелката в банката и да почваме
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те Работодателите много да не знаятЧе са Пропаднали е не могат да плащат даже Минимална работна заплата и Осигуровки е Ясно510 лева предлагат да е
45
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добре да ги изгонят всички тези гадни работодатели . Ама да има някой да дава по 1000 лева заплата поне и най важното без да се работи . С държавен декрет . :)
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е да се купуват самолети "миг", и........и мигом да ни няма от тази държава, която затрива собствения си народ.
43
0
 
31
 
! Отговори
пламен преди 6 години
До хм...В Плевен има балами , които работят за 450-500 лв. Дюнерджиите бачкат за 500 по 12 часа. В един немски завод в Плевен заплатите са от 450 до 600 ,но само ако си правиш нормата,която никой не може да направи.
42
5
 
16
 
! Отговори
Боне Крайненеца преди 6 години
България е страна на оптимистите, песимистите отдавана избягаха ... в Чикаго. Там гладуват и спят под мостовете:) Живи да ги оплачеш. Овце сме ние, овце. За 27 години така и не можахме да научим Марсилезата!?!?!? За това ни яха който ни барне!
41
8
 
18
 
! Отговори
хм... преди 6 години
пробвайте да намерите някой да работи за 460лв :D :D :D реално минималната в момента е около 600-700лв, но колкото по-ниска е толкова повече пари могат да минат под масата... пробвайте да намерите човек за 460лв... :D :D :D

Спонсорирани публикации