Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а

Анкета сред фирми от АИКБ показва очаквания за ръст на продажбите
Обновена: 13 окт 2017 16:37 | 13 окт 2017 16:35, Веселина Йорданова
87
Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а
Снимка: архив, БулФото

54% от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто максималният осигурителен доход трябва да е 2600 лева. Това показват данни от анкета сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по подготовката на бюджетната процедура за 2018 г.

Данните бяха представени пред журналисти от председателя на АИКБ Васил Велев и от Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ.

Над 70% от компаниите от асоциацията декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството.

Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Велев заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред и средносрочната перспектива е същата, и не са потребни никакви извънредни мерки.

От работодателската организация не подкрепят увеличаването на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност" както като абсолютна стойност, така и като относителен дял спрямо БВП. Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в ефективността й, заяви Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ. За нас е важно да има ръст на средства в бюджета за образование, изтъкна той.

АИКБ настоява още да се видят в бюджета разчети, които недвусмислено показват развитие и реализация на реформи в здравноосигурителната система. От организацията искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати "източването" на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни хора.

АИКБ смята, че растежът на икономиката през 2018 г. ще е между 3,8 и 4,2 на сто, каза Радев и допълни, че този ръст ще е въпреки политиците и изрази надежда те да не пречат на бизнеса.

Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система, коментира той, цитиран от БТА.

От АИКБ се надяват в бюджета за следващата година да се запази тенденцията за поддържане на дела на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, под 40 на сто. Отдавна по-внимателно изработване на бюджета като прогноза позволява да се залагат неутрални бюджети - без излишък, но и без дефицит, коментира Радев.

Работодателите изразяват подкрепа на данъчна стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и изменение на равнищата на осигурителните вноски за догодина в рамките на договореното между социалните партньори и държавата.

От работодателската организация посочват, че догодина безработицата ще се понижи до 6,2 на сто. Същевременно от АИКБ отново предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта, особено на нискоквалифицираните кадри, би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време /така наречените "класове"/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вас какво ви бърка колко е минималната? И без това се обявява една заплата а се получава друга. Да отиваха парите в индивидуални пенсионни и здравни сметки разбирам, ама сега едни работят и плащат, а други дето се интегрират ползват. А, ако сте минали 25 години и работите на минимална заплата сте или некадърен или алкохолик или не ви стига акъла да си търсите работа на друго място, където да ви заплащат труда адекватно.
39
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако зависеше ит коминистическите *** станали капиталисти минималната заплата щеше да бъде 150 лева. Сега очаквам ДС агента Божидар Данев да почне да *** как "високата" минимална заплата прави българите търтеи
38
1
 
20
 
! Отговори
BG IZMET преди 6 години
BREIII MNOGO DAVATE BRE>>> SHTE SE ZADAVIM OT PARI>>>DIAVOLI KRADLIVI
37
2
 
44
 
! Отговори
яко преди 6 години
Има много кадри драги ми бизнесмени само требват заплати.
36
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как искаш да изградиш Консуматорско общество и да печелиш от него като не даваш пари за да имаш консуматори!Честно вадил съм такава заплата за 1 ден !Да мога да ви боикотирам ,ама другите не могат ,дано всички можем ,че тогава да ви видим!
35
3
 
50
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Преди няколко години в унгария вдигнаха заплатите с 15 еднократно, всички ревяха че ще фалират, пък те взеха че си върнаха всички външни дълговр миналата пролет, румъния направи същото наскоро, не знам там външните ибвестиции да са нула като а то взеха че станаха пикови за последните 10 г... Долу лицемерите от герб
34
0
 
38
 
! Отговори
tribun преди 6 години
Най бедната страна В ЕС, население с най ниски доходи,а бе тези хора от парлмента,толкова за *** ни вземат,че не можем да разберем какво става в държавата.27г само лъжи и никаква свършена работа,за вдигането на стандарта на живот на хората.
33
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда. Намирисва на масови фирмени фалити. Очаквам догодина фирми да гърмят като пуканки!С трици маймуни не се ловят.Кой ще им работи на "работодателите"?Някой ще обясни ли?Те и сега не работят, а в условията на инфлация догодина очаквам машините да "оживеят" и сами да работят, без хора! С Вуду магия!
32
3
 
25
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименСпоко! Украинките идат. ПатрЕотите се борят за облекчаване на визовия им режим.
31
12
 
3
 
! Отговори
md преди 6 години
до Тео 14:Преди да коментираш вземи прочети малко. Този праг от 2600 е само за социални осигуровки. Данък общ доход плащаш върху цялата си заплата, независимо колко е тя. Тези социални осигуровки са пари, които би трябвало да отиват за училища, полиция, армия. Независимо дали си богат или беден, тези неща ги ползваш горе долу еднакво. Нормално е да има максимален праг за тази сума.
30
1
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Милите ни работодатели! Те, ако могат няма и да ни плащат! И това не са 20 лева дневно, като махнем данъците и осигуровките! Страшно е и нехуманно към българите, работещи за жълти стотинки!
29
1
 
20
 
! Отговори
Никита преди 6 години
ТРИЙТЕ, ТО ВСЕ НЯКЪДЕ СЕ ЗАПИСВА
28
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинете, но защо продължавате да наричаме сумата 460 лв заплата? Това е надница от 20 лв дневно нето, за тия пари можеш само да обядваш в някой бюфет за фаст фууд и толкова.Това за плата ли е?
27
1
 
31
 
! Отговори
123 преди 6 години
da si gledat rabotata,po-dobre terminal 2
26
3
 
37
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Аз викам,някак си изобщо да не ни плащат!Да им работим ангария...Ненаяли се ...
25
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се 460, да не е минималната заплата, а броя напускащи българия на ден! Да си останат политиците с шведите....
24
2
 
66
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Минималната заплата в странта трябва да е 800лв. Работодателите, като првят бизнес, трябва да си направят сметката, колко работници ще им трябва за тяханта пред на дейност на фирмата, какви ще са ордерите и активите и пасивите на фирмата, дали ще могат да покриват нуждите на работниците си, а не да се възпозлват от тях, като роби!Няма работодатели, има робовладелци!
23
1
 
32
 
! Отговори
opps преди 6 години
До Анонимен 21А какво ще ми ядете на обяд?!Я да си работят сами за тези ОБИДНИ заплати!
22
1
 
36
 
! Отговори
да грабват лопатите преди 6 години
таварищите работоебатели трябва да се светнат че времето им от комунизма няма как да продължава да работи в тяхна полза
21
1
 
46
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
От 2016 г.минималната работна заплата е 460 лева ,но бизнесмените не са съгласни .Сега пък ще вдигнат на 460 лева през 2018г ,нищо не се връзва и не мога да разбера каква е била минималната заплата през 2016 г.Затова има много чуждестранни инвестиции само заради евтината работна ръка и затова правителството в България е ГОЛА ВОДА от 27 години .Излъгаха и за пенсиите на тези възрасти хора които са градили България с техните данъци ,но държавното стана частно за жълти стотинки

Спонсорирани публикации