Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?

70% от петрола се използва за нуждите на транспорта
14 окт 2017 13:41,
170
Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?
Снимка: Булфото, архив

Развитието на електромобилите в следващите между шест и осем години ще срине цената на петрола до ниво от едва 10 долара за барел, прогнозира Крис Уейтлинг, изпълнителен директор на Longview Economics, пред CNBC.

Той коментира още, че едно от най-значимите събития за петролния пазар през 2018 година вероятно ще бъде IPO-то на саудитската петролна компания Aramco.

Въпреки очакванията за срив на цената на петрола в следващите години, в средносрочен план няма да има значителни изменения, коментира още анализаторът. Той припомня обаче, че 70% от петрола се използва за нуждите на транспорта. Затова и в дългосрочен план революцията при електромобилите ще повлияе толкова сериозно на търговията със суровината.

"Преди 120 години светът не живееше от петрол, той не винаги е бил двигател на икономиката", коментира още Уейтлинг и посочва, че ситуацията се променя и алтернативните горива навлизат много бързо.

В последните три години цената на петрола се понижи от 120 долара за барел до днешните около 50-60 долара, преминавайки и през нива от под 40 долара за барел. На пазарите влияние оказваха множество фактори и най-вече шистовата революция в САЩ, която "напои" пазарите със суровина.

Това накара и ОПЕК да предприеме действия и да ограничи производството си, за да балансира пазарите. Преди дни организацията съобщи, че това е факт и сега наред е следващата стъпка - премахването на лимитите, което може да се случи от пролетта на 2018 година.

Все пак не бива да се забравя и все още високата цена на електрическите автомобили. Тя зависи основно от батериите, коментира преди дни президентът на Mitsubishi Electric. Тенденцията е за намаляване на цената им и в "близко бъдеще" електромобилите ще струват колкото конвенционалните. А "някой ден" цената им дори ще бъде по-ниска...

Вероятно това не е чак толкова далечно бъдеще предвид факта, че електрически коли започнаха да произвеждат гиганти като General Motors, Ford и Volkswagen и те правят сериозни инвестиции в този нов сектор.

Остава и развитието на инфраструктурата - зарядни станции, както и времето за зареждане на автомобилите, също да върви в крак с усъвършенстването на батериите.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деспотите от тъмните векове също са имали еднакви суеверия. Затова са изгаряли на клада всеки който твърди, че земята се върти около слънцето а не обратното. Говоря за невежество.Но тук се отплесваме от темата. Какво имаш предвид под космическа енергия? Или трябва да ви говоря на вие. Радиовълните са космически феномен или енергия. Така както светлината, гравитацията и ред други неща. Човечеството е открило как да ги използва за комуникация.Радиовълните са вид космическа енергия.Те идват от там.
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да пипаме космическата енергия. Това се базира на суеверие. Ако не искаш да консумираш космически енергии, трябва да спреш да използваш клетъчния си телефон и да спреш да гледаш телевизия. Звукът и картината се предават безжично посредством радио и електромагнитни вълни. Движат се със скоростта на светлината и се отразяват в йоносферата. Благодарение на тези космически енергии можеш да разговаряш с другия край на света със закъснение от една секунда.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В орбита около Земята. С цел комуникации и предаване на картина. Подобни съоръжения изведени в космоса, могат да отразяват и насочват Слънчевата светлина към Земята. На същият принцип както египтяните са осветявали тъмни помещения със система от огледала.Нужно е въображение и хъс. Нужно е повече средства да отиват в науката, вместо във въоръжаването.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За горските масиви може да се предприеме нещо и трябва. Това е същината на темата, премахването на твърдите горива, въглища, нефт, газ, дърва. Затова има разделно изхвърляне на ***. Хартията се рециклира с цел да се опазят дърветата. Има и други кампании. За галактическата зима не трябва да се тревожим толкова. Имаме гигантски напредък в технологиите. Виждаме с очите си неща които са спадали към фантастиката когато сме били деца. Например, замислете се колко много сателити има в орбита.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
H2O. Това са две молекули водород и една молекула кислород. Водородът циркулира безкрайно във природата. Не можете да го изчерпите. Знам че Слънцето има пикове и спадове. Слънчевите изригвания побъркват бабите с високо кръвно. Следователно ще използваме пиковете. Енергията може да се акумулира за бъдеща употреба. Затова казвам, че трябва да се открие начина.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До няколкото анонимни.Радвам се че има с кого да коментираме това. Между другото не съм анонимен, казвам се Адриан. Като казвам елемент, имам предвид химичен такъв. Водородът е молекула която се среща навсякъде, и изобщо не е необходимо да боравим внимателно с нея. Освем ако не правим бомба. Когато водороден автомобил се задвижва той използва кислород и водород сездавайки електрическа мощност. Отпадъчният продукт е вода. Това е което излиза от ауспуха. H2O.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един петролен магнат е казал следното още преди години "Дядо ми се е возил на камила, баща ми се е возил на камила, аз се возя на" Мерцедес", синът ми ще се вози на "Мерцедес", внукът ми ще се вози на камила." Вече стана ли ясно че нефтът все някога ще свърши? Смятам, че електромобилите са добро но временно решение. Бъдещето е във водорода като най-разпространен елемент във вселената и във Слънчевата енергия.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
начин да използваме Слънчевата енергия. А ти като си толкова осведомен или осведомена (говоря на "ne si mi na nivoto") защо не спомена нищо за водородните автомобили? Които вече са в масово производство. Говориш за градове, при положение че това е статия за автомобили с алтернативно задвижване. Отиди и ти се образовай.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава "слънчевата енергия е непостоянна"? Слънцето е Титан с чудовищна енергия. За една секунда звездата произвежда повече енергия отколкото човечеството е произвело за цялото си съществуване, заедно с първата искра от кремък, заедно с осветлението от китова мас, заедно с успеха на Едисон и опозицията наТесла, заедно с атомната бомба и заедно с безплодните коментари в някои форуми (споменавам последното, защото смартфоните имат нужда от зареждане). Крайно време е да открием ефективен
115
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 6 години
В началото на 19 век преди петролната ера най-важната цена е била на пшеницата. Пак ще стане така и страните производителки на храни ще вдигнат стандарта си ,а тези които копат земята ще трябва да се начат да си произвеждат храна.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да спасим планетата :)
113
1
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Моля спрете с провокациите, не се стремя да съм на ничие ниво, особено във форум без регистрация! И пишете на КИРИЛИЦА, защото така е учтиво и ще го прочетат повече потребители.
112
0
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Бъдещето в автомобило-строенето (и не само) принадлежи на използването на слънчевата енергия! И тогава (не е далеко) нуждата от автомобили задвижвани с нефтени продукти, ще стане напълно излишна. А нефта не може и да се пие. В момента водещи компании, като Sono Motors, работят активно за увеличаване на мощността на двигателя на соларните автомобили.
111
10
 
7
 
! Отговори
Дядо Андрешко преди 6 години
Не, че нещо, но:Автомобил за 60 000 лв. с големина на Опел Корса, с батерия издържаща 3 часа каране и зареждане 6 часа. Батерията държи една година и струва 10 000 лв,Тази оферта мисля да я пропусна.Виждам полза за хората единствено екология и нисък шум.Но цялото напъване е в производството на коли от които се печели повече.
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Blackradio Какви бройки бе, ти с бройки ли се оправдаваш? Говорим за използване на горива. 99,9% от горивото в авиацията се изгаря от реактивни самолети, пък на твоите любителски въшки никой не им гледа бройката. Буталните самолети се ползват само като играчки. Айде като си прос не взимай отношение по сериозни теми.
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми а дано ... Тез сингани с пари ,.. Не е на добре ...
108
3
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Да ама не петрола си поскъпва!Ако сринат пазарите ислямските приятелчета Катар СА загиват ако не ги сринат Русия печели.Западните *** немат полезен ход!
107
7
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
А дано, ама на дали.Не и в този наш живот.
106
4
 
16
 
! Отговори
Рушкофил преди 6 години
Аз на електромобил различен от "Москвич" не се качвам...
105
12
 
25
 
! Отговори
Уточняващ преди 6 години
Когато навлизало електрическото осветление по улиците имало също такива *** коментари като на противниците на електромобилите тук. Даже компаниите които продавали газ за фенерите плащали на саботьори да чупят ел. крушки. Въпреки това близо от 100 год. никой не осветява с газ. На путинските ***, разбира се, не им харесва, че мамашата губи пари и влияние, но това е, да свикват.

Спонсорирани публикации