За две години трябва да решим дали ще строим АЕЦ Белене

Галина Александрова пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 17 окт 2017 18:10 | 17 окт 2017 18:10, Екип на Bloomberg
21
За две години трябва да решим дали ще строим АЕЦ Белене
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До две години България трябва да реши какво да прави с реакторите за АЕЦ Белене

Новото около казуса с АЕЦ Белене е, че наистина реакторите вече пристигат. Има някакъв малък проблем с подписването на договора за тяхната консервация. Това каза Галина Александрова, гл. редактор на 3eNews, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Консервацията е изключително важна. Тя трябва да бъде за две години, но доколкото разбрах, противоречията са в руската страна - между "Атомстройекспорт" и машиностроителните заводи. Те ще решат този проблем помежду си, защото ние сме изрядна страна по договора".

Консервацията може да бъде извършена в България и с български екипи, уточни гостенката. По думите й консервационният срок от две години е своеобразен срок, в който трябва да се реши какво ще се прави с оборудването, защото по-нататъчното му консервиране би било изключително скъпо.

"Първо България трябва да си даде отговор на въпроса актив ли притежаваме или пасив. Така или иначе реакторите са платени. Това се случи при най-добри условия, защото арбитражното дело приключи с добър изход за България".

Ако бъдат продадени на трета страна за реакторите ще ни се плати много по-малка сума от заплатената от нас, обясни събеседничката и добави, че за това трябва да се търсят други начини за тяхното оползотворяване.

Какви са четирите варианта, които в момента циркулират в общественото пространство? Какво представлява принципа АЕЦ Пакш?

Повече можете да видите на  Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
8
 
! Отговори
Ще строим преди 6 години
Тръбите за ЮП седят на пристанището и плащаме наем. Половин милиард бил нищо, само от транзит. АЕЦ Белен платихме площадки, обурудване, глоби. Отново 3 милиарда за складиране на реакторите, нямало реактори. 70 фирми са на изхода на Козлудуй, и само 5% участва в микса на сметките ни. Германия, Франция, Индия, Китай, цял свят строи. 2014 просехме ток от Румъния и ни отказаха.Куп лъжи се исипаха в медийното пространсво. Без частни кърлежи по веригата. Позор да сме зависими от Турция. Срам за БГ!!
18
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Не искате АЕЦ-Белене, купувайте ток от Турция и Румъния заради продажни политици като Меглена Кунева.Държава ли сме или колония?
17
2
 
14
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Никоя държава не се е отказала от най-чистата енергия - атомната....Разбира се, че трябва да се построи. По-добре за това да плащаме, отколкото за нищото, защото и сега плащаме, но всичкото потъва в джобовете на другарите управляващи .....
16
10
 
3
 
! Отговори
Конституция преди 6 години
Трябва промяна в конституцията. Текста ще гласи: всеки абсолютно всеки служител в държавата България, ще бъде длъжен да подаде оставка в момента в който публично застане с изказване или друга проява зад строеж на атомна електроцентрала Белене.Този член ще задължава прокуратурата да се самосезира и да започне да следи банковите му сметки за потенциално корупционни средства в следващите 10 години.
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем ни осъдиха да плащаме хем решението било благоприятно за България. Чиста шизуфрения. Добре ,че руснаците решиха да се откажат от лихвите.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна трябваше да се реши дали ще строим Белене или не.Сега Белене го няма, а сме дали невероятно много пари. Нещо като да изплащаш апартамент и няколко вноски преди края да решиш, че не го искаш и да го подариш на банката. Да не забравим да благодарим на политиците, които ни го сипаха това - тия дето почнаха и не довършиха, както и на онези дето искаха да го спрат, а не можаха да го направят кадърно!
13
7
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Герб ще ни докарат поредната национална катастрофа в духа на юп който стана турски. Вече никой не му пука за България в ес ако нямаш козове икономически политически и географски. Герб и лично бб ни продава всеки ден на турция! Бб проклет да е национален предател номер едно
12
18
 
6
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 6 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 3 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток.Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток(с тези пари Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син) от комунистическите правителства.
11
3
 
5
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
До сега господата от ЕО не даваха .А сега може защото има аванта.Това е положението.
10
2
 
11
 
! Отговори
Решения преди 6 години
Тия неща май не ги решаваме нито ние (простоватия ни народ), нито пък нашите главорези (управляващите последните 30 г). Изглежда, че подобни решения ни ги съобщават от Брюксел, Москва, Вашингтон, Анкара и т.н. Така че ТЕ вече сигурно са решили какво ще става, сега само симулираме дейност, че нещо зависи от нас.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Referendum imasche narodyt kaza da stiga tlkoz i taz zima kato nqma tok schte go zaiskate
8
20
 
10
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Защо тези които искат да има АЕЦ не излязат със сметките колко още ще ни струва?.....аз зная, а Вие?
7
2
 
16
 
! Отговори
Луди преди 6 години
Кой трябва да реши? Колко пъти решават вече, чак референдум май имаше. Пет пъти го спираха, после го пускаха.. само знаем, че са похарчени някакви милиарди народни пари и сега имаме нещо, дето се чудим какво да го правим...
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА СА РЕШИЛИ ВЕЧЕ
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сметката е проста: старият беше продаден като старо желязо и вече дава ток в Калининградската АЕЦ. Тежи 100 т. умножено по един лв. за килограм смятайте. Новият струва 100 млн. евро. За това пък каква комисионна.....
4
18
 
16
 
! Отговори
x преди 6 години
Купихме си двигател по неволя и сега да купим и автомобила? Още искат да крадат тия... малко им е.Докога щв го дъвчем това Белене...стига ни едно КТБ.
3
6
 
7
 
! Отговори
не син преди 6 години
Лъжеш се ! Пак ще плащаме и то не само скъп ток !
2
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и така вече имаме едни чисто нови реактори, редно е Белене да се завърши.
1
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е да се построи.Тогава няма да плащаме толкова скъп ток.

Спонсорирани публикации