Работодателите поискаха главата на Бисер Петков

510 лв. минимална заплата била икономически недопустима
Обновена: 18 окт 2017 16:47 | 18 окт 2017 16:37, Камелия Цветанова
76
Работодателите поискаха главата на Бисер Петков
Снимка: Булфото, архив

Работодателските организации настояват за оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В писмо, адресирано до Петков, от Асоциацията на организациите на българските работодатели подчертават, че чрез проектобюджета за държавното обществено осигуряване увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева и на минималния осигурителен доход по икономически дейности с 3,9 на сто е недопустимо.

Още по темата

Според работодателите минималните осигурителни доходи са въведени преди близо 15 години като мярка за изсветляване на доходите от труд. В първите години от действието си, мярката произвела известен ефект, но с течение на времето, с промените в нормативната уредба и икономическата среда, мярката вече не е актуална, а по-скоро стара, неефективна, "и се превръща в бреме и тежест за конкретността на икономиката и заетостта".

Според бизнеса у нас години след отключването на глобалната икономическа криза от 2008 г., административно определяният минимален осигурителен доход (МОД) по основни икономически дейности и квалификационни групи професии не съответства на нуждите на икономиката и се разминава драстично както със специфичното състояние на отделните сектори и предприятия, така и с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Този доход само увеличава обхвата на сивия сектор в България и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация, подчертават работодателите и допълват, че тези аргументи са били представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

Тези механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.

Въпреки това у нас е в ход увеличаване на ставките на осигурителните вноски за фонд "Пенсии" на ДОО, независимо от първоначално заявените намерения за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест. Същевременно с това в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване на отклоняването от осигурителни задължения в значителни размери, което допълнително обезсмисля нормативното определяне на прагове за МОД, пишат още от АОРБ.

Бизнесът обръща и специално внимание на предприетото административно увеличение на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст. Това увеличение не било обвързано с осигурителния принос и нарушавало принципите на приетия пенсионно осигурителен модел.

В заключение АОРБ обобщава, че публично заявените намерения за административно нарастване на праговете за МОД с 3,9 % и увеличение на МРЗ на 510 лв. през 2018 г. не са консултирани предварително с работодателите като национално представителни работодателски организации.

Според тях намеренията за промени в Проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване е стъпка, която е пряко насочена срещу социалния диалог.

"Това намерение демонстрира отказ от изпълнение на специфичните препоръки на ЕК, вкл. за актуализация на МРЗ след приемане на консенсусен прозрачен механизъм за нейното определяне, отлагано повече от три години, както и за предприемане на структурни реформи на пазара на труда, гарантиращи конкурентността на икономиката и дългосрочен стабилен икономически растеж", категорични са работодателите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...ми научете се да живеете малко по скромно пумяри мръсни..."Даже това няма да им се наложи. Моят работодател има "сива" печалба между 9 и 13 млн. лева на месец. Реално заявена - около милион/месец. Мислиш ли, че ако печалбата му падне на 2мил/месец, той ще живее по-скромно? Просто му се свиди. Хубаво му е да гледа как той е умния, с милионите, а едни бъхтат за 1000 лева, пък мениджмънта ги прави на маймуни за по десетина хиляди на месец. Това го гъделичка - той е умния, другите са бълхи...
37
1
 
43
 
! Отговори
жеко преди 6 години
бизнесмените реват сега вместо всяка година да купуват ново бмв/мерцедес, ще трябва на всеки 2 години, ми научете се да живеете малко по скромно пумяри мръсни
36
2
 
21
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
То 460лв ви е много,а с 510 вече ще живеете охолно.
35
0
 
31
 
! Отговори
ххх преди 6 години
До АнонименРаботи си сам за 510 лв.
34
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гледам само многознайковци тук, ми айде направете си бизнес и давайте по 2000 лв на чистачката да ви видя до къде ще стигнете!!!
33
2
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Нима хауса с пенсионната система който неговия прешественик Калфин който я създаде с ИДЗ КСО чл.69 отКСО бяха го консултирали с него като шеф на НОИ.По същия начин и с МРЗ.
32
1
 
42
 
! Отговори
аС преди 6 години
Ако няма задължително държавно определяне на мин. раб. заплата за страната, нашите дерибеи няма да я помръднат и след 500г!
31
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗАЩО НИКОЙ РАБОТОДАТЕЛ - РОБОВЛАДЕЛЕЦ - НЕ ГОВОРИ ЗА ОГРОМНАТА СИ ПЕЧАЛБА ОТ ГЪРБА НА СВОИТЕ -РОБИ - РАБОТНИЦИ . НА КОИТО ИМ ПЛАЩА АКО ИСКА...
30
2
 
2
 
! Отговори
п.п преди 6 години
И не бъркай Челопеч (Дънди прешъс) с МДК-то, нямат нищо общо.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименKaкво общо има какви са работодателите по националност.В случая дават високи заплати и придобивки(за БГ), но не и от добра душа. В КЦМ са българи и там има синдикати. Примерът беше илюстративен за голяма частна фирма. А иначе почти няма работодател, който без натиск да даде, това което работникът иска. Ако се примиряваш ще получаваш, това което работодателят сметне, че ти е достатъчно.Но и те се усещат вече, че така не остава кой да работи.Кадърните бягат навън
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите в ЧАСТНО предприятие в БГ Аурубис не са БЪЛГАРИ. Но пък и там е един грабеж - на национално ниво!Тези "работодатели" направиха думата "предприемач" синоним на "***", "крадец" и "мошеник"!Срам и позор!
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРазбира се, че трябват промени, не само в Кодекса, а изобщо в трудовото законодателство. Като цяло КТ е доста остарял, но не е толкова лош . Факт е, че сериозно дразни работодателите.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В дълбоката провинция останаха само от по-мypгавичките. Те не могат да изработят само заплатата си за един месец, щото едва могат да четат или пишат. При тях вдигането на МРЗ е абсолютна глупост.За по-големите градове МРЗ пък е необосновано ниска и това се използва за укриване на данъци и осигуровки. Това е проблема, който пречи МРЗ да се увеличи или да се премахне. Пат.
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тея "бизнесмени" ненормални ли са? как се живее с 510лв. брутна заплата? Като останат без работници, те заработват да видят как става.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕто това вече е конкретен отговор. Можеш да го накараш да преговоря, но не и да подпише. Може да се размотава, колкото иска. Няма срок и това трябва да се промени! Нещо по другите питанки? След като изобщо знаеш какво е КТД за разлика от масата писачи, значи имаш представа и не ми се вярва ти да си писал глупостите в пост 19
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И между другото кое точно не ти харесва в Кодекса на труда. тестов въпрос, за определяне на компетентност. Иначе можем да си говорим и за футбол и за пиене щом ще е разговор на пазара.
22
1
 
25
 
! Отговори
Брей преди 6 години
Да ходят тогава коя да е страна в ЕС и да предложат 260 евра заплата с техните данъци тогава :) Да видим колко хора биха работили - свършиха времената когато хората работеха за без пари
21
2
 
18
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименВ Бг в производството всички имат норма, без значение ръчен труд или с машина. Няма такива дето да си бъркат тук и там, освен ако не са хора на шефа. Даже в сферата на услугите има някакви нива, които е желателно да се покриват на месец или на тримесечие, за да не оттече обекта.Нищоправещи хора има само в държавната администрация и бюджетната сфера.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХубаво, но кажи защо? Какво според теб трябва да правят синдикатите, за кого и какво е синдикат изобщо. А ако си 19ти както се видя пишеш гледайки тавана без да имаш и елементарно понятие по темата.
19
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 6 години
Само че някой трябва да се поозори малко за да организира синдикат там където работи. Пък ако толкова работниците ги е страх и не им се занимава има и индивидуално членство, но тогава няма как да очакваш синдиката да се бори да имаш по-висока заплата в предприятието ти.Но всички искат наготово. Няма кой външен да те оправи ако не си направиш труда поне да се информираш какво е синдикат какво ти дава и къде можеш да го намериш преди да ръсиш МАЛОУМ