Дончев пожела икономически растеж от 7-8%

"В момента има силен натиск по отношение на демографската картина"
Обновена: 19 окт 2017 18:51 | 19 окт 2017 18:12, Бойчо Попов
8

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Въпреки че България е сред лидерите по икономически растеж в ЕС с годишен ръст на брутния вътрешен продукт от около 4%, той съвсем не е достатъчен за догонване на развитите икономики, смята вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

"Аз твърдя, че е добре да имаме растеж от 7-8%, който да разполага със стабилни фундаменти, да не е базиран на спекулации, например с недвижими имоти, или да е свързан с държавна политика, например по отношение на ВЕИ сектора“, заяви Дончев във видеообръщение към участниците в организираната за втора поредна година от Bloomberg TV Bulgaria конференция THE NEXT BIG THING.

Въпреки това според него сегашният растеж е по-устойчив от този, отчетен в предкризисния период. Според Дончев един от най-големите рискове пред страната ни остава общият пазар на труда в ЕС и усилията на страната ни да е конкурентоспособна на него.

Не е тайна, че "в момента има силен натиск по отношение на демографската картина в България. Ако имаме голяма задача, тя е свързана с по-достойна позиция в битката ни за кръв – за качествен човешки потенциал. Отвъд клишетата, когато говорим за партньорство на държава и бизнес – това е една такава сфера. Държавата трябва да гарантира добри условия за правене на бизнес, а бизнесът трябва да помисли какво да направи, за да задържи кадрите си и да намери нови", каза Дончев.

Това, разбира се, крие в себе си други предизвикателства, убеден е вицепремиерът. От една страна – ще се отчете повишаване на разходите за труд, което „би зарадвало някои и би уплашило други“. От друга страна - производствените услуги, които са базирани на ниска цена на труда, след само няколко години ще загубят работната си сила, каза Дончев.

По думите му няма как страната да разполага с авангардни технологии в производството и как да мисли за индустрия 4.0, ако услугите към бизнеса и образованието са на ниво 2.0.

"Всички услуги в пряка връзка с бизнеса трябва да отговарят на претенциите на администрацията. Те трябва да са поне услуги 4.0“, завърши изложението си вицепремиерът.

Темата за Индустрия 4.0 засегна и Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, който откри официално конференцията. Той открои здравата макроикономическа основа, амбициите за икономически ръст над 4%, много доброто представяне на индустрията и преработващата промишленост и добрата финансова стабилност.

По думите му безработицата пада значително, а в много от регионите е под естествената норма от 5%. Това, според Борисов, изостря ново предизвикателство – липсата на работна ръка.

Като едно възможно решение на този проблем той открои усилията на държавата да създава специалисти, хора, които могат да създават продукти с висока добавена стойност. За тази цел в министерството е разработена концепция за Индустрия 4.0, а в момента се сформира и работна група, която да преработи концепцията в стратегия.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
истината преди 6 години
растежа на бвп се дължи на:преработваща индустрия- добив и износ на всички т.н. полезни изкопаеми- метали!износ на почти цалото зърно производство-жито,царевица,слънчоглед и рапица!!повишен потребление на населението в начлото на учебната година!!!износ на всякаква продукция от предприятия с ръчно или мръсно производство ,която инвеститори са докарали на аборигените ни!
7
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 6 години
До Анонименда точно така - за това няма нужда от увеличение на пенсиите - нали Станишев ги увеличи - на 120лв - А коледната добавка може би е имало само за тебе... от другаря
6
0
 
9
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Тоя шамшал е завършил философия в Търново въобще да се скрива нейде че ми писна от тия гербераски калинки....
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И както винаги се говори едно и после се прави друго, а след 10 години един град икономика, осаналато деградиращо ромско гето. Тия се разбиха да крадат и да товарят бизнеса, който да запълва дупките от злоупотребите, сега искали 7% ръст на икономиката, където след 5 години работещите ще са наполовина на сега и където повече от половината частен бизнес е пред фалит, особено в по-малките населени места :D Само лапаите на еврофондопве и обществени поръчки са добре, защото крадат като разпрани.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дончев пожела икономически растеж от 7-8%"...и Ферари за всеки, и по 10 милиона в личните сметки. Просто да каже, че иска да си вдигне малко рейтинга.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ РАСТЕЖЪТ БЕШЕ 8 %, А ПЕНСИЙТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАХА НСЯКА ГОДИНА С 10 %. КОЛЕДНАТА ДОБАВКА ЗА 2008 Г. БЕШЕ 150 ЛЕВА.
2
1
 
9
 
! Отговори
арести за бандитите преди 6 години
ВМесто да дадат милиарди за раждане и отглеждане на БЪлгарчета наглите престъпници отделят десетки милиарди годишно само за финансиране на организирано престъпни обекти.Обектите се насочват предимно към ПАРТИИНО ПОДСТАВЕНИ КОМПАНИИ..Ограбените десетки милиарди от народа годишно отиват за канцерогени водни цикли,хлор токсични станции,исключително скъпи рискови уж пречиствателни станции з а фекални води,супер ненужни корупционни сметища и...НАд 5 000 0000 000 са ограбени за вили и палати с яхти и
1
1
 
8
 
! Отговори
АРЕСТ ЗА ДОНЧЕВ и ко преди 6 години
Нагли престъпници поят власт подставени със спец наркотици и ограбват десетки милиарди през нагло престъпни ненужни канцерогенни ив редни обекти.Както отчете проучване на ООН раждаемоста е срината чрез вдигане престоя в нагло вредни училишни сгради.Родени з а човешки родители се тероризират чрез видео педофилски камери закупени с ограбени стотици милиони живи кървави левове от народа.НАНЕСЕНИ СА ВЕЧЕ ЩЕТИ ЗА трилиони милиони живи долари днешни заради трайни нелечими увреждания на децата

Спонсорирани публикации