IT кадри у нас има, но все още гладът е много силен

Експерти: Програмирането е умение, което е достъпно за всеки
Обновена: 19 окт 2017 22:06 | 19 окт 2017 21:56, Екип на Bloomberg
38
IT кадри у нас има, но все още гладът е много силен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Искаме да отидем крачка напред, отвъд програмирането, и да покажем, че ако човек има интерес в областта на IT технологиите, съществуват множество възможности за кариерно развитие, освен професията на програмиста. Това обясниха Хинка Станимирова и Мария Каменова, от Асоциацията на завършилите Технологично училище Електронни системи (АЗТУЕС), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостите коментираха събитието "Моята IT кариера - отвъд професията Програмист", част от Европейската седмица на програмирането.

"Тази събота (21.10.2017 - бел. ред.) организираме кариерен форум "Моята IT кариера - отвъд професията Програмист", като той е част от инициативата "Запознайте се и програмирайте" на Европейската седмица на програмирането и целта е да запознае младежи между 8 и 24 години по забавен начин със света на технологиите и програмирането", каза Хинка Станимирова, зам. председател на АЗТУЕС. "Инициативата е насочена специално към младежи, но самата Европейска седмица на програмирането е отворена към хора от всички възрасти без никакви ограничения".

"Програмирането е умение, което се развива и учи. То е достъпно за всеки. Както да знаеш английски език е достъпно и полезно за всеки, така и програмирането може да се приложи във всяка една сфера", каза от своя страна Мария Каменова, един от възпитаниците на училището.

Една от основните цели на асоциацията е да подпомага дейността на Технологично училище Електронни системи към Технически университет - София, чиито възпитаници са нейни членове. Повече от 700 професионалисти са завършили през последните 25 години са завършили училището и основната цел е да се правят инициативи, които да подкрепят качественото IT образование в България, посочи Станимирова.

IT кадри в България има, но все още гладът е много силен, обясни още Станимирова. По думите й интересът на компаниите вече е слязъл от ниво университет към ниво средно специално образование в областта на новите технологии.

Какво е да си програмист в България? Как общността в България подкрепя младите хора да се ориентират професионално?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахах знам, тук всички сте програмисти, ако не най малко IT сървърни инженери. Смешковци!
16
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятел е системен администратор, програмистите са му подчинени, като той самия не програмира.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмирането е за хора с логическо мислене. Владеенето на английски е предимство.Щом е за всеки значи и Тиквата става за C програмист.
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо като се каже ай ти, то задължително за програмисти говорим? 15 години го работя това животно ай ти-то и програмист не съм бил никога
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Програмирането е умение, което е достъпно за всеки"АхаХХААХахахахаХахАХаха ....Това е, като да кажем, че всеки може да стане писател, а истината е, че половината народ, дори след 12 години в гимназията, все още е неспособен, да пише правилно.
12
5
 
22
 
! Отговори
Да преди 6 години
Сега е пренаситено с икономисти, защото всеки може да стане икономист, но програмирането не е за всеки. Скоро шефовете ще започнат да уволняват тези които не стават.
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората ги мързи да мислят , по-добре да прехвърлят някой тон във фитнеса..Никога програмирането няма да бъде достъпно за всеки , и от всеки програмист няма да стане..
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От целия курс едва около 10% можехме да програмираме и всички бяхме завършили математически гимназии или други паралелки. Имах колежки, на които им обяснявах като на малки деца и нищо не можеха да вържат. След като завърших преподавах една година на малки деца и повече разбираха, но не бяха случайни деца. А за голяма част от състудентите ми беше изключително трудно да разберат елементарни логически операции.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахах хубава снимка - един програмист и всичко около него е ИТ индустрията. Аман от обучаващи и много знаещи. В СУ информатика преди 12-13 години имаше няколко абсолютно неориетирани млади дами , които не знам как бяха взели изпита да се докопат до специалността,а в последствие научих, че две от тях останали в университета да преподават!?!?! Три дни бензин да вали и гръм да удари..ама то ясно защо, можещите да завършат не остават, камо ли да преподават.....
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24 онлайн курс за хирург.....
7
1
 
28
 
! Отговори
Г преди 6 години
До ТТочно така е. Но парите не са от европари (в повечето случаи). А са пари на леймъри, които се връзват на въдицата на нахакани дрисли и дрисльовци, които са гледали малко филмчета и сега са готови да учат другите. Нали знаете, който не може да прави нещо - учи другите как да го правят.
6
2
 
21
 
! Отговори
T преди 6 години
До anonВ момента парите са в курсове и обучения. Навъдиха се доста офисчета, които предлагат обучения във всякакви сфери. Явно сега текат европари по този канал и всеки гледа да ги прилапа.
5
2
 
33
 
! Отговори
Доктор преди 6 години
То всяко умение е достъпно до всеки, който иска да инвестира хиляди часове труд в обучението си.
4
2
 
23
 
! Отговори
До Програмист преди 6 години
Тоест някой иска да наводни пазара на труда с ИТ кадри и да се случи същото, което преди време стана с инженерите, а сега с юристите, икономистите, психолозите и т.н.
3
0
 
42
 
! Отговори
anon преди 6 години
Най-голямата лъжа на века е, че от всеки става програмист. Демек че програмирането е достъпно. Но на доста хора им е изгодно хората да мислят така, че да плащат за обучения.
2
2
 
20
 
! Отговори
зя ай ти бре преди 6 години
когато гладът отмине.ще настъпи гладът
1
1
 
43
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
Програмирането било достъпно за всеки?Това някакъв виц ли е?Занимавам се с програмиране от доста години и определено мога да кажа, че от всяко дърво свиручица не става. Пиша свиручица, защото другото го цензурират тук,

Спонсорирани публикации