IT кадри у нас има, но все още гладът е много силен

Експерти: Програмирането е умение, което е достъпно за всеки
Обновена: 19 окт 2017 22:06 | 19 окт 2017 21:56, Екип на Bloomberg
38
IT кадри у нас има, но все още гладът е много силен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Искаме да отидем крачка напред, отвъд програмирането, и да покажем, че ако човек има интерес в областта на IT технологиите, съществуват множество възможности за кариерно развитие, освен професията на програмиста. Това обясниха Хинка Станимирова и Мария Каменова, от Асоциацията на завършилите Технологично училище Електронни системи (АЗТУЕС), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостите коментираха събитието "Моята IT кариера - отвъд професията Програмист", част от Европейската седмица на програмирането.

"Тази събота (21.10.2017 - бел. ред.) организираме кариерен форум "Моята IT кариера - отвъд професията Програмист", като той е част от инициативата "Запознайте се и програмирайте" на Европейската седмица на програмирането и целта е да запознае младежи между 8 и 24 години по забавен начин със света на технологиите и програмирането", каза Хинка Станимирова, зам. председател на АЗТУЕС. "Инициативата е насочена специално към младежи, но самата Европейска седмица на програмирането е отворена към хора от всички възрасти без никакви ограничения".

"Програмирането е умение, което се развива и учи. То е достъпно за всеки. Както да знаеш английски език е достъпно и полезно за всеки, така и програмирането може да се приложи във всяка една сфера", каза от своя страна Мария Каменова, един от възпитаниците на училището.

Една от основните цели на асоциацията е да подпомага дейността на Технологично училище Електронни системи към Технически университет - София, чиито възпитаници са нейни членове. Повече от 700 професионалисти са завършили през последните 25 години са завършили училището и основната цел е да се правят инициативи, които да подкрепят качественото IT образование в България, посочи Станимирова.

IT кадри в България има, но все още гладът е много силен, обясни още Станимирова. По думите й интересът на компаниите вече е слязъл от ниво университет към ниво средно специално образование в областта на новите технологии.

Какво е да си програмист в България? Как общността в България подкрепя младите хора да се ориентират професионално?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
mitko преди 6 години
Повечето, които говорят за заплатите на програмистите и като цяло ИТ областта, не са наясно за каква работа става дума- стрес, облучване по8-10 часа, понякога домашн за вкъщи- психически и физически се ичерпваш, затова искат малди хора-пенсионеиране на около 40-45 години, това за мен е макса, даже след 35 започват да се ориентират другаде, а вече вземат и на 18 години. щом има кид акадаеми за деца 8-10 години, няма да се учудя скро да има и за 6-8 години деца. Професията не е за всеки.
36
0
 
0
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
Няма лошо да се развива сектора. Редом с аутсорсването на колцентрове, ИТ услуги и позиции за "кодери", се откриват и възможности за силни български компании. Чуждестранните инвестиции са добре дошли в икономиката. Това, за което г-жите говорят обаче и което е достъпно за всеки по-скоро е солидна компютърна грамотност. В днешно време наистина е полезна за хора от редица други професии.НО такива инициативи трябва да има и за другите сектори, колкото и да не са лачени.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора от толкова много програмисти кой ще работи лесно е да програмираш и да се фрашкаш с пари ама като отидеш в магазина и нема нищо хляб не можеш да програмираш
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То секо дете е програмис ама ква файда от тея
33
4
 
5
 
! Отговори
Кина преди 6 години
Гладът за въпросните кадри ще става все по-голям, щом заплащането е драстично по-ниско от това в чужбина.
32
1
 
0
 
! Отговори
Св преди 6 години
Ясно, :) научих още нещо ...
31
2
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
IT добре, ама какво се случва с другите браншове ? Лекари - на изчезване, учителите също.. За да развива една страна и хората в нея да живеят прилично всички сектори трябва работят в баланс.. Иначе става като ония с картонените незаконни постройки, от които стърчат сателитни антени, а 90 инчиовия телевизор едвам се побира в бараката..
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А до всички, които искат да учат, ще ви кажа следното.Може да се научите и за 2-3 години, но се изисква да отделяте поне 70 часа на седмица за това, всяка седмица. Всичко под това е просто загуба на време.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СвДруг термин е "Code Monkeys"."Сайтчетата" са просто новия интефейс на приложенията. С толкова бърз интернет и децентрализирани сървъри, може да предлагаме услугите на хора, работещи дори и през андроид таблети (не го препоръчвам, но може), стига да имат браузър и връзка с мрежата."Игричките" - често изискват хроа от всички краища на сферата, да работят в едно. Бюджета на някой от "игричките" взе да минава $100 000 000, така че не е толкова елементарно, колкото изглежда.
28
1
 
3
 
! Отговори
Св преди 6 години
А, благодаря момчета. Както казах не разбирам от програмиране, бях чувал "кликър", а то било "кодер". Май все същото, но общо взето знам, че истинското програмиране е създаване на програмите за истинския бизнес, производство, управление на компютри роботи, банкиране, ако щете совалки. Кодерството е масовката - сайтчета (което и аз мога да си правя вече), игрички, и копиране на вече работещ код - нали така? Въпрос на време е и това да се автоматизира от истинските програмисти създавайки ИИ.
27
1
 
11
 
! Отговори
До Rd. Rotcod преди 6 години
Така е. Напълно съм съгласен. Ако си кодер се учиш да програмираш на някакъв език. Ако си програмист можеш да програмираш на всеки език, който те бутнат. Ходих на интервю на което ме питаха на какъв език мога да програмирам, казах всички, гледаха ме странно. Синтаксис на език се учи за по-малко от 30 часа. Взимаш си документацията от IEEE и готово. Истинските програмисти не мислят в език а в алгоритъм и тук е разликата между обикновен кодер и програмист.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието и подзаглавието са абсолютна лъжа. Глад за ИТ кадри няма никъде по света. И програмирането не е за всеки. Особено сериозното програмиране не е за всеки. Разликата между кодаджия и програмист е огромна. Първия може да се сравни с магазинерка, дето смята с калкулатор. Втория е чист математик с алгоритмична, бинарна, тримерна, нестандартна и всякакъв друг вид математика.
25
0
 
9
 
! Отговори
Rd. Rotcod преди 6 години
Искам да кажа, че между "кодаджия" и програмист има огромна разлика.Кодаджиите са това, за програмистите, което са хората правещи банички, за главните готвачи на мишелиновите ресторанти. Подобни курсове учат хората да са кодаджиите, а не програмисти.
24
2
 
2
 
! Отговори
Св преди 6 години
Да, съгласен съм за самоуките. НО ако искаш да се доусъвършенстваш не ти трябват кой знае какви допълнителни обучения. Само желание. Моята професия няма нищо общо с програмирането, но е умираща и намирам прилика с програмирането. Само преди 15-20 години е имало цели екипи, проектантски колективи, на няколко етажа в стаи по 6-7 човека, които са вършели моята сегашна работа - само с един по - мощен компютър, програмите за която не са написани от програмисти еднодневки-кликъри а от единици гении.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СВВъзможно е, но спести самоуките имат големи пропуски. Аз знам, защото и аз бях така. На 19 пишех с PHP и jQuery, но имах ужасно много пропуски, за които нямаше да разбера и след 10 години, ако не се бях записал да уча CS.
22
4
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Очевидно е, че всяка интелектуална дейност е достъпна само и единствено от хора с висок коефициент на интелигентност без значение какво е образованието им. Необходимото минималко IQ за програмист e около 115, за велик писател 130, а средното за страна като нас е 95. Това са цели 20 точки повече от средното, а толкова IQ-то на около 5% от българите. Онези 95% просто нямат никаква заложба за такава дейност и няма значение колко време ще прекарат в обучение и винаги ще бъдат в задънена улица.
21
1
 
18
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
Добре че я има тая професия, иначе трябваше да ставам лекар и да ме бият по нощите!
20
6
 
15
 
! Отговори
Св преди 6 години
Абсолютно нищо не разбирам от програмиране. Може и да ме нападнете, но само една история знам за Джо Кенеди, който си говорел 1929 год. преди Голямата депресия с ваксаджията пред офиса му за акции. Веднага след разговора с ваксаджията - продал всичко. Следващото го знаете. Много се говори напоследък за инвестиции в имоти, в програмиране ... Или се избиват пари за обучение, или е поредния балон. Съжалявам. Всеки с комп и интернет може да научи, стига да има желание и най - вече знае математиката.
19
3
 
18
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Предлагам разни такива пръдли дето правят такива изказвания да бъдат тормозени от нас в мрежите те не са написали един ред код ама да кажт че било достъпно. И не прекъснато статии колко взимали и т.н. По този начин ни превръщат в мишени за всякакви пиявици , данъчни и т.н. Я кажете колко взимат Хинка Станимирова и оная другата и къде работят и колко е достъпна тяхната професия или там предимно връзки и наглост трябват да се намърдш.
18
2
 
18
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Не е вярно че е достъпно за всеки аман от кълцалници дето клопат по клавишите. Голямо бедствие е да работиш с хора които само на приказки са програмисти

Спонсорирани публикации