Гроздето ни – в топ 5 за 30 години, чакаме хубаво и достъпно вино

80% от гроздето е прибрано, обясни експерт
25 окт 2017 11:20, Мария Захариева
9
Гроздето ни – в топ 5 за 30 години, чакаме хубаво и достъпно вино
Снимка: архив, Reuters

Гроздето от реколта 2017 е на изключително високо ниво. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Според него до момента е прибрана около 80 на сто от реколтата в страната.

Прогнозите на експерта са за изключително висококачествено вино, без обаче това да доведе до скок в цената. Коев е категоричен, че тази зима ще се пие хубаво българско вино на достъпни цени.

Още по темата
"Като качество реколтата от тази година може би за последните 30 години е в топ 5 на най-добрите реколти. Тази година грозде има достатъчно, но гроздето не е с толкова наляти гроздове и натрупан сок, което се дължи на засушаването в пролетно-летния сезон, в началото на кампанията по прибиране пък времето се развали и паднаха доста дъждове. Това малко ще намали количеството, но като качество е на изключително високо ниво", коментира той пред БТА.

Той съобщи още, че в подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.


9
Още по темата: виногрозде
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
непушимапием преди 1 година
чакаме хубаво и ДОСТЪПНО вино на стари и млади пияндурници. нет на дрога!
8
0
 
2
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Виното хубаво, гроздето качествено, а рентата дадена от арендатора- нищожна, защото той все реве, че реколтата е слаба. Гроздето и да прелива от каците, той пак реве, че няма реколта.
7
0
 
2
 
! Отговори
ив преди 1 година
Няма изключително хубави и едновременно достъпни неща. В едно е прав експерта - че гроздето беше с високо качество. Почнахме да пием вече мерлото от нашето лозе - еликсир си е,супер! Но за ония ментета по магазините,които са "достъпни" на цена 5-6 лв. нямам думи.
6
0
 
7
 
! Отговори
бай х преди 1 година
Гроздето ни – в топ 5 за 30 години ... но го няма във виното
5
0
 
7
 
! Отговори
Винпром преди 1 година
То пък някой ще ви повярва, че слагате грозде ...
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво вино става само от българско грозде . Колко грозде за вино внесоха винпромите от Молдова и Македания. Реколтата наистина бе добра но гроздето остана. Сега чак винпромите го изкупуват на цена от 60 - 65 ст.за кг. Мерло.Чакаха цената да падне от 90 на 65 ст. Паднаха дъждовете и язък за труда. В България е така далече от война и българско земеделие.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами купуваме гръцко вино по 50 лв.,защото гърците изкупуват гроздето ни и после ни го връщат със скъпо вино.
2
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
защо тогава купуваме грьцко по 2=50 лв кьде е тогава виното на ниски
цени
1
2
 
14
 
! Отговори
Анониомен преди 1 година
..."Чакаме хубаво и достъпно вино".А дано,ама надали.