Панацея ли е професионалното образование?

Томчо Томов от БСК пред Bloomberg TV Bulgaria
25 окт 2017 20:36, Екип на Bloomberg
6
Панацея ли е професионалното образование?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, че министерството на образованието поставя акцент върху професионалното образование е положително. Малко закъсня тази инициатива, но е много важна. Всички мерки, които се предвиждат, биха имали ефект, ако се изпълнят правилно. Това каза Томчо Томов от БСК в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За около 10 години с около 30% е намалял броя на обучаващите се в различна степен на квалификация в професионалното образование в България, подчерта гостът. По думите му много положителна мярка е и интегрирането на училищата в по-малките населени места и обвързването им с професии, които са характерни за регионите. Дефицитът е много остър и драстичен, като основните потребности на бизнеса е свързан с липса на кадри със средно специално образование.

Ключов проблем са нагласите, ценностите и кариерното ориентиране на младите хора. Не е тайна, че професионалното образоване не се счита за престижно, каза още събеседникът.

"Насочването към професионално образование гарантира един по-бърз старт на кариерата и по-добър жизнен стандарт. Така се промениха нещата. Дори за позиции като заварчици, стругари, шофьори, стартовите заплати са много високи".

Кои са другите мерки заявени от Министерството на образованието, които бизнеса определя като адекватни по посока преодоляване на липсата на кадри? Как касае България темата за социалния дъплинг? Кои са "пробойните", които се отварят за българския трудов пазар?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата от 5 клас в Германия имат 2 дни в годината, където изкарване по 1 работен ден в някоя фирма. Вторият ден е професии, които са типично женски да посещават момчета и обратно. Така всяка година в 9-10 клас учат и работят. Има дни в които не ходят дори на училище. Масово избират да са механици, фрезияти..майстори като цяло, макар че опцията за офис я има. Масово служители са само с квалификация в банки, институции, защото няма нужда от висше. В България таксиметровите шофьори са с висше дори
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябват истински бачкатори на тази държава а не половин милион безработни ИТ специалиста както е тръгнало.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на бизнесът не му трябват обучени кадри,твърде скъпо е да им плащат пример голяма западна компания търси работник за своето производство,което е на 3 смени а заплатата 800 лв според вас какъв работник търсят,разбира се неквалифициран
2
0
 
11
 
! Отговори
Залитания преди 6 години
Училището не е компютър сменяш програмата и то започва да работи по нов начин. Най-важният елемент е човешкият, а срещу него се е работило системно през последните 30 години и повече. Качествените учители или са се пенсионирали, или са напуснали. Останали са единици, т.к. не могат да напуснат по някаква причина. Нови почти неидват, т.к. при тези условия в училище и при тези заплати не може да се живее. За да спасим България и да имаме добре обучени специалисти след 5-10 години, да вдигнем заплат
1
0
 
13
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Има ли въобще професионално образование вече? Държавен план-прием за обучение на необходими специалисти, или всичко"професионални гимназии" обучават компютърни специалисти и счетоводители?След години няма да има кой да смени контакта в къщата Ви, или да монтира бойлер.В центъра на Монтана, има бивш механотехникум, закрит вече, съществувал от 1937-*** , като занаятчийско училище,и закрит наскоро. На тази държава не и трябват специалисти, а прости и безропотни елементарни изпълнители.

Спонсорирани публикации