Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?

Опасно е, че разговорът за подновяване на проекта е на дневен ред
Обновена: 25 окт 2017 23:59 | 25 окт 2017 22:52, Екип на Bloomberg
156
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ "Белене" и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

"Тези, които подкрепят "Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

"Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо", добави той. 

"Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация", категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
9
 
19
 
! Отговори
>???? преди 6 години
Като прочетох експерт....и спрях да чета...пък като видях и блумбърг върнах вечерята.
71
13
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Правилно се е изказало експертчето... - остава да започнем да внасяме запарожци и масквичи...
70
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Домати нямаме, чесън нямаме а и сега и без енергия! На тоз пикльо може ли Кобрата да го шамароса по веднъж да му дойде акъла!
69
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще трябва да затворим ТЕЦ Марица изток 2 - най- голямата въглищна централа заради изискванията на ЕС, след 15 години и американските ТЕЦ (след като им изтече безумния договор) т.е. -10% електроенергия. Това ще е точно мощността на новата АЕЦ. Тия разбирачи да бяха говорили когато СДС - сключваше договора за ТЕЦ с американците. Да се надупим на УС да погребем 3-те милиарда и да им купим изтребителите за още 3, пък народа кучета го яли, нали е демокрация.
68
9
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Какъв експерт е този, като нищо не разбира. До 5-10 години ще се амортизират много мощности в ТЕЦ-овете и ще трябва да се затварят. Останалите ТЕЦ-ове рано или късно Европа ще поиска да бъдат затворени. Електромобилите в следващите 20 години ще се увеличат главоломно, индустрията също ще расте. Освен това можем да изнасяме ток в Сърбия, Македония, Албания, Гърция и Италия.
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едните пишман експерти ни убеждаваха да строим, сега други пишман експерти ни убеждават да не строим... отговорност никой не носи, едни милиарди са изхарчени, а няма нищо.На тоя мнението му е по-малко важно от на баба Пена, дето клечи по цял ден на пейката.
66
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
55"Посмали, !" Няма атомен реактор, който да работи на 20-30 или 50%. В момента Козлодуй работи на 100%, 6-ти блок е в планов ремонт.
65
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия лъже и кара цяла Европа да купува ветрогенераторите и. Трябваше вече да ги е затворила.
64
2
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
АЕЦ Белене не требе да се строи щото открадеха парите.Царчето Сергея Боко Първи.Всеки щипна по нещо.Сега няма с какво да платим и за дограмата на пазачите
63
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Германия затваря реакторите до 5 години..."САЩ кога ще си затварят всичките реактори? Китай? Италия? Индия? Франция? Великобритания?
62
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 59 Много си лукав :)) Не отгваряш на въпроса , как ще е плащаме като няма да продаваме ...Ами питаш какво ще правим без ток. Ами ние ИМАМЕ ток поне за 30 години още. 5 години преди това ако не е измислена нова технология, ще си постройм.
61
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам, когато "експертите" не се оправят на експертите, а в дадената ситуация, становището на ЕК е че ще има стабилно увеличение на необходимостта от енергия в съюза. Когато към това се добави и изграждането на връзките между енергийните системи вътре в ЕС, някак ат самосебеси идва извода защо е необходимо да развиваме производство с висока добавена стойност.
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Германия затваря реакторите до 5 години...":DКато ги затвори пиши тука, ако вече не сме се споминали от старост. Аз сега съм на 33, така че сам си прави сметката какво имам предвид.
59
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия затваря реакторите до 5 години...
58
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ти бавно развиващ ли си ? Три пъти ти казвам, че произвежда 30 процента от капацитета си е МОМЕНТА"Я ми посочи коя развита или развиваща се страна не разчита на АЕЦ за задоволяване на основните си нужди, като изключим скандинавието, което разполага с геотермална енергия, благодарение на географското си разположение. Дай примери. Обясни ми как точно си представяш енергийното ни бъдеще с ветрогенератори и соларни панели.
57
6
 
10
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Айде и този се писа енергиен експерт !
56
0
 
6
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Предпочитам да си купя жипка и вила на плажа отколкото да се занимавам с някакви централи! Тва с праенето е лакърдии за простия офчи народ!
55
13
 
11
 
! Отговори
АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Е гати скапаните руски атомни електроцентрали. Въобще не ни трябват нови. Руските *** ги искат за да крадат отново милиарди от бедния български народ.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54Три пъти ти казвам, че произвежда 30 процента от капацитета си е МОМЕНТА . Ти пак говориш кво си продавал някога. Питам те къде, ще продаваш новия ток след като не можеш да продадеш сегашния ?
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Прочети какво означава процент от нещо. Централата работи на 30 процента останалите 70 няма къде да продава.":DПродавахме енергия от АЕЦ Козлодуй на Турция, Албания и въобще на целите Балкани преди да ни затворят част от реакторите.

Спонсорирани публикации