Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?

Опасно е, че разговорът за подновяване на проекта е на дневен ред
Обновена: 25 окт 2017 23:59 | 25 окт 2017 22:52, Екип на Bloomberg
156
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ "Белене" и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

"Тези, които подкрепят "Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

"Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо", добави той. 

"Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация", категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
4
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
10 Така е , но бъдещето е и на децентрализацията на елекстроснабдяването и на автономността на консуматорите на ел.енергия
11
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да затвори Реакторите ни натиснах нашите нови приятели от Европа.А националните предатели Пръмов и Тиквата не могат да казват Не.
10
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото в момента турците строят много атомни централи. Когато ЕС спрат всички блокове ще трябва да купуваме електричество от Турция защото дълги години ни е управлявал човек с пожарникарско образование с помощник апартаментния физкултурник. Няма да се учудя даже ако получават подкупи от Ердоган, разни фирми от Франция и САЩ за стопиране на проекта Белене.
9
15
 
16
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Не се заблуждавайте готвят ви нов грабеж , До сега за този скрап дето го докараха и за гьола в Белене сте да ли 3 млрд
8
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето е на електромобилите.Те скоро ще изместят димящитр таралясници. А за електромобилите ще трябва ток. Много ток.
7
16
 
10
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До Анонимен 4 Козлудуй работи САМО на 50% мощности при това в пиков зимен ден знаешли това сигурно ще трябва някаква подмяна на реакторите ама след 25-30 години
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 Ти ли ще извадиш 20 и кусур млрд лева
5
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите имат нужда от АЕЦ-Белене.Цената на тока вече стана непоносима за обикновените хора.
4
8
 
35
 
! Отговори
Харри преди 6 години
Тоя шушляк през 2011-та кандидатства за Главен експерт МС в агенцията за енергийна ефективност.Ама не го допуснаха поради липса на стаж. Демек некадърност.Тоя тръгнал да ми обяснява какво трябва и какво не при условие че разбира от енергетика колкото баба ми от духова музика....Поправка - баба ми разбираше повече от духова музика, отколкото тоя от енергетика.
3
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tрябва да се строи защото след 15-20 години ще се карат само електромобили,също Белене е гарант за националната сигурност-никой не напада ядрени държави-каквото и да означава това!
2
9
 
40
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Поредния платен експерт който ще се покрие като след 10-на години започнем да купуваме, а не да продаваме електроенергия защото сме затворили АЕЦ Козлодуй защото вече е остаряла.
1
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият,стар "Белене",е поредната сага,в която трябва да се усвоят едни пари,без последствия за управляващите,предали националните интереси и след която пак ние ще плащаме ,милиарди на руския рекетьор.

Спонсорирани публикации