Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?

Опасно е, че разговорът за подновяване на проекта е на дневен ред
Обновена: 25 окт 2017 23:59 | 25 окт 2017 22:52, Екип на Bloomberg
156
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ "Белене" и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

"Тези, които подкрепят "Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

"Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо", добави той. 

"Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация", категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и референдум си имаше, ама на кой ли му дреме?...
131
2
 
15
 
! Отговори
АЗЗНАМЗАЩО преди 6 години
Не трябва да се строй защото са платили на журналята да пишат така а след време ще купуваме ток от тези които плащат на предателите "журналисти" от този и други подобни сайтове!
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданин.То с такива граждани, като теб, чието IQ е около 90тката, ще си тъпчм на едно мято, та ако ще тока да ни го плащат, че да го харчим.
129
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после някой разумен човек да каже нещо смислено за АЕЦ "Белене"
128
5
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Пишман експертът може ли да обясни защо тока е скъп, а икономиката неефективна. Наясно ли е, че евтиния ток означава развитие, а скъпия - тъпчене на място. Продажници като него вредят на всички.
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 млр. евро. Толкова струват двата нови реактора в унгария. Останалото са празни приказки.
126
3
 
18
 
! Отговори
До 127 преди 6 години
Да бе в "Чистач в Германия взима 2400 лева заплата" ,защото германците нямат атомни централи и не си санират жилищата или не им фалират банките. Ти добре ли си ?В Германия има 17 АЕЦ. Повечето жилища са санирани. А колко банки я окъсаха преди години. Но хората имат икономика.Само тези 17 АЕЦ колко работа осигуряват с заплати мноооого по-високи от тази на чистач.
125
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уестингхаус фалира, но пак пречат на България. Нали американците искаха да строят 7-ми блок на Козлодуй? Това е част от пропагандната война между Запада и Русия. Българският интерес не е важен за тях.
124
8
 
12
 
! Отговори
Румен преди 6 години
20 000 000 000 ! Вие изобщо имате ли представа колко пари са това,колко Нови заеми на България и колко години ще ги плащаме с лихвите?Само с парите хвърлени на вятъра за Аец Белене,Цанков камък,КТБ и санирането...минималната заплата сега можеше да е 1000 лева,минималната пенсия 500 леваЧистач в Германия взима 2400 лева заплата!Обаче,защо?Българския глупав и послушен народ си трае.На прага на 2018 година,в България,член на ЕС,НАТО,...се извършва геноцид над българския граждан,беден,унижен
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ 125 Имах предвид "Мариците" : )
122
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3-4 години ще трябва да затворим малиците по изискване на ЕС.Да кажем,че се смилят над нас и ни дадат година отсрочка.После кво прайм ?
121
3
 
9
 
! Отговори
ДО 118 преди 6 години
А кой ще д.уха не тези перки ? Явиж тези ,които са инсталирани вече в какв период от годината произвеждат.Като няма вятър свещи ли ще палим ?
120
10
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Има една особена прослойка червени шамани,чието любимо занимание е да внушават глупости на бедния българин и после да се наслаждават на резултата.Защо на всяка област у нас да не построим по един АЕЦ.Ще си имаме 28 областни АЕЦ.Всички ще бачкат в тях за по няколко хилки на месец.Докато строим областните АЕЦ ,с откраднотото ще превърнем страната в рая на земята.
119
7
 
13
 
! Отговори
далаверата Белене преди 6 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
118
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има ръст в икономиката, трябва да има ръст в енергетиката.Както се говори, че трябва да затворим ТЕЦ-те до няколко години, защото не покривали някакви си евродирективи за контрол на вредните емисии, тока скача с 30-40%? Остава Козлодуй, но и те са с лимит, а след това - вятър, слънце или внос.Освен това една АЕЦ не е само ток, има стратегическо значение.Но от либеpaсти и продажници на България, какво друго може да се очаква?
117
6
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Още един платен *** и национален предател.
116
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един приветствен трус откъм Вранча, недайбоже, и половин България ще запее химна в чест на аец козлодуй. Подробностите са за хората с въображение.
115
7
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До БАЧКАТОРНе си прав по принцип колегаКогато почна сагата с фотоволтиците и перките естествено се намеси КОРУПЦИЯТА - Само скъпи такива определено от Европейски или Японски марки и тогава ще има финансиранеВсичко това ОСКЪПИ началните инвестиции.Ако за една АЕЦ ще отделите 6 милиарда евра + инфраструктура + ПАВЕЦТо може да се монтират за тези пари колко перки? 5 мегавата пикова мощност перка струва милион или ако се монтират 1000 перки ще имаме 5 Мегавата пикова и около 1 мегават постоянн
114
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,то на такива смърдоляци като тоя пишманексперт е ясно,че не им трябва Белене.Тях не ги интересува колко струва тока.Американското посолство им дава доста сериозни хонорари за антибългарската им дейност.Лошото е,че са половин файтон хора,а вдигат врява за милиони.Но така е,като всичките ни медии са слугински и продажни.
113
3
 
10
 
! Отговори
За инфо преди 6 години
Този е от екипа на Светослав Малинов от ДСБ

Спонсорирани публикации