Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията

Евродиректива въвежда степени на допустими неизправности
132
Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията
Снимка: Булфото, архив

Прекратяват регистрацията на автомобили, за които се установи, че имат сериозни неизправности. За тази мярка, съобщи пред bTV началникът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Ще има степени на допустими неизправности и тези с най-сериозни ще бъдат спирани то движение, докато собственикът не ги отстрани. Това ще стане факт още в началото на идната годината, тъй като е европейска директива, а депутатите вече са го одобрили на първо четене.

Още по темата

Досега регистрацията на автомобила се прекратяваше, ако липсва задължителната застраховка "Гражданска отговорност”.

Заради това от движение са спрени над 850 хиляди автомобила.

Отписват се и колите, чийто шофьори са заловени за карат без свидетелства за управление, пияни са били или дрогирани.

След няколко месеца тази мярка ще се прилага и за колите, при  които са установени сериозни неизправности.


Причината за мярката е освен европейскта директива а и фактът, че състоянието на автопарка оказва съществено влияние върху пътните инциденти. А нашият е доста остарял.

Шофьорите одобряват идеята.

И докато контрола и санкциите спрямо шофьорите се увеличават, то според проф. Румен Миланов е време е да се обърне внимание и на пътищата. КАТ нямат данни колко от катастрофите заради лошата пътна настилка или други неизправности на пътя.

От години обаче се знаят участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Липсата на поддържка на пътя е огромен пропуск в каузата за пътна безопасност, категоричен е професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
14
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Очевидно е, че КАТ не може да определи кои са "сериозните неизправности". Само по външен вид КАТ може да реши, че колата ще се дерегистрира.Правиш катастрофа, смачкваш ламарините и вместо колата с Пътна помощ в сервиза, където да ти ги изправят и си продължаваш, сега КАТ ще ти я дерегистрира, в сервиза ти я оправят, но нямаш право да я караш. Тичаш в КАТ и взимаш временни номера, слагаш си ги на колата и се връщаш с колата в КАТ да я регистрираш отново. После в общината и при застрахователя, за
56
4
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Катя Дичева: Докарай ми колата си в сервиза ми, да ти я прегледам доколко е технически изправна, ще видиш колко ти е читава и дали пак ще свириш на тази струна!
55
0
 
12
 
! Отговори
Красимир преди 6 години
Да напишат и закон караш по лоши пътища плащате компенсация
54
4
 
23
 
! Отговори
1 преди 6 години
Направиха си магистрали, с държани пари си купуват чисто нови автомобили и сега трябва да разкарат "навлеците", за да не им се пречкат по пътищата!Това е т.н. "управляваща класа"!
53
12
 
5
 
! Отговори
Катя Дичева преди 6 години
До 56 Нищо общо с колите които са по сервизите. Хората които си поддържат колите няма да имат проблем. Проблема е за тези които са по пътищата със трошки които не ги поддържат а само карат. Защо някой трябва да застрашава живота на всички останали със своята без отговорност.
52
3
 
15
 
! Отговори
До 54 катя някоя си преди 6 години
И какво общо има между промените в закона описани в новината и това, което пишеш, което е решено законово доста отдавна?!!! Май не си разбрала какво ни готвят. Счупва се нещо и вместо колата да се спре от движение, докато в сервиза ти я оправят, сега малoумниците ти прекратяват регистрацията и след като ти оправят колата в сервиза, пак трябва да тичаш до КАТ за регистрация на колата.
51
4
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Отново необмислени мерки. Сериозните неизправности почти винаги са отстраними и до отстраняването им колата се спира от движение, а не й се прекратява регистрацията. само ако не може да се отстранят се стига до предаването на колата за скраб или продажба на част, т.е. тогава има прекратяване на регистрацията. Трябва да си напълно ***, за да считаш, че прекратяването на регистрацията е правилното решение.
50
9
 
16
 
! Отговори
Катя Дичева преди 6 години
Страхотна идея. Най после някой да мисли разумно. Не само това но има много стари коли които не се карат а стоят само по паркинги и улици и заемат място а нямат нищо платено. От тях няма къде да паркираш. Трябва да е както в чужбина. Ако нямаш платен данък нямаш право да ти е паркирана колата на улица или паркинг. Само в частен имот. В противен случай ти вдигат колата и отнасят солена глоба. Ако това се приеме колко места за паркиране ще се освободят .
49
2
 
11
 
! Отговори
Пак ще плащаме преди 6 години
В Закона за движение по пътищата има описани едни неизправности в чл. 101, ал.3, а после в чл.165, ал.2 т.4 (2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от министъра на вътрешните работи служби:...4. не допускат движение на пътно превозно средство, което има някоя от повредите или неизправностите, посочени в чл. 101, ал. 3;===Сега ново двайсет - прекратяване на регистрацията, неясно защо. При всеки автомобил може да се появи "сериозна неизправност",която може да се отстрани
48
4
 
10
 
! Отговори
Men преди 6 години
Добри мерки, сега остава и да хрантутниците от кат да вземат и да ги изпълнят...Само да не станат някои катаджии по-богати а таралясниците да си останат по пътищата...
47
2
 
32
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Ще изхвърлим ли ненужното от парламента без да го връщаме повече ?
46
3
 
20
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Другари и другарки, питам Ви:Не е ли време някой да изхвърли ***, но без да го преизбира овчарски отново след това ???!?!?!??!?
45
7
 
10
 
! Отговори
Стефан Попов преди 6 години
ей крайно време беше!!!ако се облекчи тарфика ще подобрят и преовзите с обществен транспорта не някой бързак на ляв завой в кръстовище къса шарнир и колата се влачи по улицата и удря другите спрели на кръстовището
44
8
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Другари и другарки, питам Ви :Не е ли време някой да изхвърли *** ?!?Колко пъти ще изхвърляме Бойко пожарникаря (закриващия пожарни) и овцете ще го връщат гласувайки пак за него ? Не е ли време да Ви уврат главите?
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, от 200 лева, за да мина прегледа, ще трябва да давам по 300 лева ... Ем, Кот такоа. ..
42
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 89 досега са откраднати изнесени от България около 100 милиарда!!! С тези пари нашата малка България щеше да в развита и спокойна държава. Но краденето и унижаването на българина не спира. Факта, че непрекъснато се вдигат глоби и наказания показва, че държавата е в разпад. Защо не се вземат мерки за икономиката, да се продават чисти горива, да се подобри рязко пътната инфраструктура? Всичко е на прутоберанси, на парче. Къде са ни най-умните, всичко замина, изгонено от Суджуковата корупция и п
41
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТ като патрулира по сегашния начин (зад храстите, на изходите на градовете със знаци 60) няма да има никакъв ефект. Контролът трябва да е от движещи се полицейски коли, които при нарушение могат да те застигнат, да ти пуснат сирената и да те спрат. Бих приветствал идеята да се закупят 100-200 полицейски БМВ-та по 400 коня и постоянно да ловят неправилно изпреварващи, неспазващи дистанция и т.н.
40
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Контрол разбира се трябва да има. Но какво е контрола без само съзнанието? Едно нищо. Бедността - ниския стандарт, ограбването на хората от всичко, измамата в която живеем, финансова и морална, водят до агресия, бруталност, незачитане и несъобразяване с всичко. Кажете ми един нормален лизинг? Едни цени, как да си пожелаеш нова кола? И сега започват отзад напред. Да спрат да ограбват българина, всичко от самосебе си ще се нареди. Но с бедни и отчаяни хора само Андрешковски изпълнения, заобикаляне
39
16
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До Нали такаНяма как да имате нормални заплати, след като постоянно мислите за далавери и крадете всичко, което ви попадне. Докато не станете нормални хора, няма начин да имате нормални заплати.
38
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига статии за шофьори и автомобили. Напишете една за пътищата, малоумно поставените знаци, за катаджиите, които се опитват да изкарат някой лев, а не да помагат.Шофьорите няма да се променят, докато не им се създадат условия да шофират спокойно по нормални пътища. Автопаркът също няма да се промени, докато не се промени стандарта на живот.Така че да започнем от пътищата и знаците

Спонсорирани публикации