Ще проверяват как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене"

Петкова потвърди, че се търси най-добър вариант за проекта
26 окт 2017 20:31,
6
Ще проверяват как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив "Булфото"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще провери как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене", съобщи пред депутатите от енергийната комисия енергийният министър Теменужка Петкова. Тя беше изслушана по повод информацията, че пристигналото в България оборудване за втората централа не се съхранява правилно.

Петкова беше категорична, че съхранението се извършва според предписанията на производителя - част в складове на закрито, част при максимално близки до външната среда условия. Това е установено и от инспекция на Атомстройекспорт, извършена през септември. 30 души отговарят за съхранението на оборудването на площадката на АЕЦ "Белене".

Още по темата

За тези части от оборудването, които ще се съхраняват на открито ще бъдат изградени специални навеси, за които се подготвя обществена поръчка. Прогнозната цена е 241 хил. лева. Енергийното министерство ще поиска предварително изпълнение на поръчката, ако има обжалване на процедурата, което е позволено от законодателството при проекти от такава важност.

Тази поръчка не е направена по-рано, защото са изчакани от препоръките от входящия контрол на пристигналото оборудване, който е приключил на 30 септември. На 13 октомври пък е приключила инспекцията на българската страна в Русия на останалата част от оборудването.

Строителството на навесите ще започне, след като пристигне цялото оборудване на българска територия. Това трябва да стане до края на годината. Временни съоръжения за съхранение ще пази модулите, които трябва да бъдат съхранявани на открито, допълни още енергийният министър.

Самата преконсервация ще бъде извършена от експерти на Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй" под надзора на производителя - Ижорските заводи, които ще доставят и консервиращите материали, уточни директорът на НЕК Петър Илиев.

Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, днес депутат от БСП, препоръча да се направи ревизия на оборудването, за да може да се реагира при наличие на нередности и да бъдат избегнати бъдещи проблеми.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов припомни, че през 2014 години е прекратен договорът с архитект-инженера на проекта (Уорли Парсънс), като така страната се е лишила от експертното мнение на компанията в арбитражното дело за оборудването. Самата компания също е завело дело срещу България, защото договорът е прекратен едностранно. Петър Илиев уточни, че само санкцията за прекратяване е над 40 млн. евро.

Пред журналисти Петкова коментира, че няма ново развитие около проекта за изграждането на втора ядрена централа. Министерството изчаква доклада на Българската академия на науките (БАН) за проекта, който трябва да бъде предаден до дни. Този доклад беше поръчан от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и се разработва икономическите обосновки на проекта на базата на прогнози за търсене на електроенергия и други показатели.

Депутатът от БСП Таско Ерменков обаче коментира, че мнението на учените е експертно, а решението за централата е политическо.

Относно коментарите от Росатом, че имат различни модели и варианти за АЕЦ "Белене" Петкова обясни, че не е изключен нито един сценарий и управляващите търсят най-доброто решение за проекта.

Още икономически новини четете в Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, какво ще проверявате, бе! Нали Тиквоний Банкянски ЛИЧНО се е заел с "казуса по съхранението" на оборудването. Толкова ли му нямате довери на Боко? :)
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
герберугите всеки ден правят изцепка или скандал...
2
0
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
*** работа и малко смешна
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме другарят Си да плати на другаря Путин. Ние само ще гледаме теменужките.

Спонсорирани публикации