Как можем да върнем българите от чужбина

Вижте какви са препоръките на Световната банка към страната ни
27 окт 2017 18:21, Екип на Bloomberg
110
 Как можем да върнем българите от чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България успее да създаде равнопоставени условия в нови сектори на икономиката с голяма конкурентоспособност, така че да станат конкурентни и в международен план, тогава много хора от диаспората ще се върнат в България и тя ще се превърне в привлекателно място за чуждите инвеститори. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Ханс Тимер в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в доклада на Световната банка има добри новини и за България - растежът отново достига четирите процента и има рязък спад на безработицата.

Той смята, че краткосрочно погледнато развитието е много благоприятно.

Тимер посочи, че също така има и големи предизвикателства пред България – тя остава най-бедната държава в ЕС.

„Ако погледнете към държавното управление, към институциите в България, там все още има още несвършена работа. В миналото, с присъединяването си към ЕС, България спечели много от потеклите огромни капиталови потоци. Те обаче пресъхнаха след кризата. Имаше огромна концентрация на икономическа власт в страната“.

Според него занапред голямо предизвикателство ще бъде създаването на много по-равнопоставени условия, увеличаването на конкурентоспособността, създаването на условия за нови начеващи и малки бизнеси.

Той спомена и за ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии), за който той смята, че е малка, но изключително важна част от българската икономика.

Ханс Тимер коментира, че липсата на сигурност за хората в момента възпрепятства функционирането на българската икономика.

"Голямо предизвикателство е да се справите с проблема около бързо застаряващото българско общество. България е страна, където намаляването на населението е по-бързо от други страни в ЕС. Отчасти поради смъртността, отчасти защото много българи се възползват от възможността да работят в друга държава за по-добре платена работа“.

Благоприятна ли е макроикономическа картина за икономиките от Европа и Централна Азия?

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
23
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
За да се върнат младите в българия българското правителство трябва да се мъчи да не вдига доходите на българина а само да обещава преди избори-300лв минимална пенсия с стаж а след това да се отмяна.Беден и неук народ лесно се управлява ! Минималната заплата на българина трябва да се изравни с албанската,това ще е голяма гордост за България.
80
1
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Професоре и ти ли си на хранилката на крадливата партия?
79
2
 
42
 
! Отговори
майстор преди 6 години
Бачкам за себе си . Като чуя бг работодател ми се вдига кръвното и хващам ножа.
78
1
 
6
 
! Отговори
Циник до Иван преди 6 години
Браво!Желая ти успех!Бъди упорит, и с воля!Успеха ще е твой!
77
3
 
47
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Как можете да върнете българите от чужбина? Отговорът е много ***,като се вкарат крадливите политици в затвора,като се подпомогне икономиката,за да се вдигне стандартът на живот,т.е. работодателите да развържат кесиите си за работниците,което вероятно няма да стане,като се изкорени корупцията и измамите,като се направи съдебна реформа,т.е. когато България стане нормална държава със справедливи закони...
76
2
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
Ще засеем всите по една тиква...те които са грамотни ше се сетят за разказа на Елин Пелин "" Печената Тиква""и ще се върнат..за неграмотните Масс..те не знаят разказа и имат страх от тикви, но с массс на филия шъ им штръвне нещо , и айдаа...
75
6
 
44
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До 72Заминавам...няма кой да ме спре.Отивам в Западна Европа за да си осигуря светло бъдеще за своето семейство.Оставам на вас да плащате данъци, с който ще изхранвате милиони пенсионери, стотици хиляди роми, корумпирани депутати и алчни капиталисти.Желая ви светло бъдеще в най-бедната и най-корумпирана държава с най-бързо изчезващата нация.Държавата, която прогони работливите и интелигенти българи, а сега очаква ромите да спасят нейната икономика, я очаква "светло бъдеще". :)
74
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрата да помисли как да задържи последните останали умни хора, понеже го очаква ромски електорат, там пара няма!!!!
73
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че мутрата иска да геоне емигрантските пари, това не значи, че ще се осъществи! Не става! За всеки нормален, интелигентен човек, мутренското управление и мутрите във всеки аспект на битието в България е унизително, позорно и отвратително! Мутрите даже решиха да се проявяват и в бизнес парка! Изключително нагли са станали! Някой явно ги лансира! Скоро много ИТ специялисти ше напуснем България, понеже е нетърпимо. Плащаме хиляди левове данъци, за да ни унижават *** стероидни ***!
72
3
 
19
 
! Отговори
111 преди 6 години
Ние трябва да си внесем управленци във всички области.Ясно е,че нямаме капацитет за самоуправление,колкото и да се пъчим.Даа вземем здравеопазването-в пъти налети милиарди и след 42 г стаж-плащай почти за всичко.Образованието-за всичко се говори,но не и за качество.Промишленост-електронни заводи,за роботи...всичко ликвидирано.Защо?Модерно живитновъдство и земеделие,милиони животни, а сега нямат и 1 милион.Защо? И какво ли не!Народ камикадзе,но в името на какво?Слаби управленци,но народът ги изб
71
19
 
2
 
! Отговори
До 72 Иван преди 6 години
Ами заминавай, някой да те е спрял?
70
1
 
1
 
! Отговори
az преди 6 години
До Ъп Bratia Galevi... :)
69
2
 
38
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Тук няма бъдеще за обикновените хора, защото работодателите са престъпници. Държавата НЕ наказва некоректните работодатели, а ги пази.Работодателите в България НЕ плащат изработените заплати, НЕ плащат осигуровки, НЕ спазват трудовото законодателство.Защо да живееш и работиш в България, след като всеки един работодател те ***?!? Защо да работиш, а да бъдеш работещ беден?Вече много по-лесно може да заминеш за развитите държави и да живееш нормално.
68
2
 
18
 
! Отговори
AZ преди 6 години
Никак, на този етап......
67
4
 
34
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Кой нормален българин ще се върне за да работи за някой от местните олигарси, да получава заплата веднъж на три месеца докато чорбаджията му си сменява БМВто на всяка половин година.
66
4
 
6
 
! Отговори
до циничка преди 6 години
Абе кривод3урлат ръб, ХУБАВО Е ЧЕ няма да оставиш поколение
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко ! Да се върна ? Не.
64
1
 
30
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ханс не е на ясно с България и говори общи приказки ! И по-лошото е, че предлага план Барон Мюнхаузен.Драги ми, Ханс, държавата не функционира, пропита от корупция. Дребният и средния бизнес се смазва с бюрокрация, беззаконие и рекет от партийци на властови позиции. Пазарът се свива от липса на оборотни средства поради ниските доходи, картелите в банковия и енергиен сектор. В България могат да работят само фирми с ниски енергийни разходи и с продукция само за износ!
63
2
 
2
 
! Отговори
Циник до 63 преди 6 години
Аз поне имах....ръб!Ааааахахаха
62
0
 
7
 
! Отговори
Ъп преди 6 години
Кой е избягал от българия че е мноо убаво тука