Как можем да върнем българите от чужбина

Вижте какви са препоръките на Световната банка към страната ни
27 окт 2017 18:21, Екип на Bloomberg
110
 Как можем да върнем българите от чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България успее да създаде равнопоставени условия в нови сектори на икономиката с голяма конкурентоспособност, така че да станат конкурентни и в международен план, тогава много хора от диаспората ще се върнат в България и тя ще се превърне в привлекателно място за чуждите инвеститори. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Ханс Тимер в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в доклада на Световната банка има добри новини и за България - растежът отново достига четирите процента и има рязък спад на безработицата.

Той смята, че краткосрочно погледнато развитието е много благоприятно.

Тимер посочи, че също така има и големи предизвикателства пред България – тя остава най-бедната държава в ЕС.

„Ако погледнете към държавното управление, към институциите в България, там все още има още несвършена работа. В миналото, с присъединяването си към ЕС, България спечели много от потеклите огромни капиталови потоци. Те обаче пресъхнаха след кризата. Имаше огромна концентрация на икономическа власт в страната“.

Според него занапред голямо предизвикателство ще бъде създаването на много по-равнопоставени условия, увеличаването на конкурентоспособността, създаването на условия за нови начеващи и малки бизнеси.

Той спомена и за ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии), за който той смята, че е малка, но изключително важна част от българската икономика.

Ханс Тимер коментира, че липсата на сигурност за хората в момента възпрепятства функционирането на българската икономика.

"Голямо предизвикателство е да се справите с проблема около бързо застаряващото българско общество. България е страна, където намаляването на населението е по-бързо от други страни в ЕС. Отчасти поради смъртността, отчасти защото много българи се възползват от възможността да работят в друга държава за по-добре платена работа“.

Благоприятна ли е макроикономическа картина за икономиките от Европа и Централна Азия?

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 54ЖАЛ МИ Е ЗА РОДИТЕЛИТЕ ТИ
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бг смешкиС ТАКЪВ матрял КАТО ТЕБ НАИСТИНА НЯМА ШАНС
59
3
 
16
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ГОЛЯМАТА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ , ЗА КОЯТО ГОВОРИ ХАНС ТИМЕР Е НЕВЪЗМОЖНА ЗА БЪЛГАРИЯ ДОКАТО УПРАВЛЯВА И КРАДЕ МАФИЯТА ГЕРБ !!!
58
3
 
2
 
! Отговори
Циник до 54 преди 6 години
Екстерминатор...за *** като теб...ръб!Ааааахахаха
57
1
 
24
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Аз мисля, че младите с въображение и квалификации и желание за развитие е по-добре да заминават да работят в други страни. Човек се обогатява на другите места, тук някакви перспективи не виждам за работливи и честни хора. Ние старите ще си идеме, но младите сега може да пътува навсякъде. Нека се развият децата в по-спокойни държави. Успех
56
4
 
5
 
! Отговори
Azsahstoznam преди 6 години
Ami na parvo miasto tribva da sprem da slushame svetovnata banka i dage da pravim tochno obratnoto na tova koeto ni savetvat .Da izlezem ot vsiakavi evroatlanticheski voenni i ikonomisheski saiuzi da natzionalizirame vsi4ko dadeno na kontzesia da sprem da prodavame Bulgarska zemia na chugdenci da sprem da tolerirame chugdi etnosi i religii vse saveti davani ot taia banka i MVF i vsi4ko shte se opravi kato s magicheska prachka
55
17
 
5
 
! Отговори
Професор преди 6 години
България възкръсна като феникс от пепелта благодарение на Бойко .
54
6
 
24
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
ПРОБЛЕМЪТ НА България й е че народа й е мнооооогоооооо *** .....ама МНОГО ! забравете оправия с такъв матрял ......
53
21
 
4
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Благодарение на ГЕРБ страната е в подем! Небивал икономически растеж, строеж на нови магистрали и пътища. Увеличение на заплатите и пенсиите.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 52А ТИ ЗА КАКВО СТАВАШ БЕ ПЛЕХАР
51
1
 
12
 
! Отговори
Хф преди 6 години
По-добре да мием *** в чужбина, отколкото да работя на некой за стотинки и нерви в бг. Факт
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 43ако от злобата и npoстотията можеше да се произведе енергия ти щеше да командваш света(и не само)
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората гледат как да избягат тоя ще ги връща, кой иска да живее в мизерия между българи. Безочие
48
3
 
21
 
! Отговори
Обречени сме преди 6 години
С Тиквун и ГЕРБ начело, България е обречена на вечното последно място по доходи и качество на живот. И не си мислете, че на някой му пука. Точно обратното е - България се държи в будна кома. Така е най-удобна за Запада и Щатите.
47
2
 
12
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Дано Германия да интегрира всички шведи . Амин !
46
5
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
мнооо е умен ханс - да привлечеме чужду инвестиции да си върнем хората.Или с други думи пак да бачкаме за тях ама да не сме при тях ... сигурно ни миришат чорапите
45
7
 
5
 
! Отговори
Циник до 43 преди 6 години
Ръб..не е лошо да си стоиш в стаичката в Карлуково....ама санитарите за тези мизерни заплати ... все те изтърват!Нормално - като за България:-)
44
2
 
15
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Наблюдавам интересна тенденция у нашенските шведи . И в Германия се опитват да прескочат образованието а направо да работят или само да смучат детски , които са 200 евро ! Има шведи които са родени там и не са ходили на градина , когато са в училищна възраст се връщат тук да учат ... Това е много странно . Явно оброзанието там е прекалено висока летва и за родените и отпадналите там ... Ген братко !
43
1
 
2
 
! Отговори
40 преди 6 години
Искаш всичко другите да свършат, нали?
42
0
 
17
 
! Отговори
Ехо преди 6 години
Това няма да се случи през нашия живот.

Спонсорирани публикации