Как можем да върнем българите от чужбина

Вижте какви са препоръките на Световната банка към страната ни
27 окт 2017 18:21, Екип на Bloomberg
110
 Как можем да върнем българите от чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако България успее да създаде равнопоставени условия в нови сектори на икономиката с голяма конкурентоспособност, така че да станат конкурентни и в международен план, тогава много хора от диаспората ще се върнат в България и тя ще се превърне в привлекателно място за чуждите инвеститори. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Ханс Тимер в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в доклада на Световната банка има добри новини и за България - растежът отново достига четирите процента и има рязък спад на безработицата.

Той смята, че краткосрочно погледнато развитието е много благоприятно.

Тимер посочи, че също така има и големи предизвикателства пред България – тя остава най-бедната държава в ЕС.

„Ако погледнете към държавното управление, към институциите в България, там все още има още несвършена работа. В миналото, с присъединяването си към ЕС, България спечели много от потеклите огромни капиталови потоци. Те обаче пресъхнаха след кризата. Имаше огромна концентрация на икономическа власт в страната“.

Според него занапред голямо предизвикателство ще бъде създаването на много по-равнопоставени условия, увеличаването на конкурентоспособността, създаването на условия за нови начеващи и малки бизнеси.

Той спомена и за ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии), за който той смята, че е малка, но изключително важна част от българската икономика.

Ханс Тимер коментира, че липсата на сигурност за хората в момента възпрепятства функционирането на българската икономика.

"Голямо предизвикателство е да се справите с проблема около бързо застаряващото българско общество. България е страна, където намаляването на населението е по-бързо от други страни в ЕС. Отчасти поради смъртността, отчасти защото много българи се възползват от възможността да работят в друга държава за по-добре платена работа“.

Благоприятна ли е макроикономическа картина за икономиките от Европа и Централна Азия?

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** не е лошо да си намериш работа!!!!!!
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се връщам . Простотията убива.
39
5
 
1
 
! Отговори
тия нямат идея преди 6 години
връщането на всички емигранти в родините им, ще донесе:1) влошаване социялността в съответните държави2) подобряване на економическите показатели в държавите изгонили заселилите се у тях.излиза че всеки емигрант е бил на нещо като "ЛИЗИНГ ЕМИГРАНТ"
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оправете всички пътища, измажете всички къщи, изтрепете всички *** и политици, и се връщам!
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛОШОАааааааа....ясно - значи в Асеновград - арийци са били българските деца!Ясно!Потърси квалифицирана помощ!
36
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Атака и Волен ще оправят страната.
35
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите ще се завърнат когато Атака спечели изборите. Чете Планът Сидеров.
34
6
 
42
 
! Отговори
Мразим софиянци преди 6 години
Един американец питаше къде е средната класа в България , отговора е в чужбина , и така ще за доооостаа дълъг период от време ......
33
38
 
4
 
! Отговори
ЛОШО преди 6 години
В България се връщат всички . В Чужбина остават само нискообразованите и Ромски Фамилии .
32
0
 
18
 
! Отговори
ДОСТОЙНИ ЗАПЛАТИ преди 6 години
Но само за онези, които ги заслужават!Дадох за пример БАН, защото там овластеният некадърник и връзкарят решават кой е умен, знаещ и можещ.Е, как да довериш на такива да определят кой каква заплата да получава?В БАН заплатите са нищожни, но истината е, че те са нещо като гарантирана социална помощ, за която може и да не се работи, стига да си на някаква длъжност в БАН и да си под протекция.Защо две трети от тези хора не признаят какъв е всъщност месечният им доход? Надхвърля хилядарка!
31
2
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Никак
30
3
 
36
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Единственият начин е заплащането да стане равностойно на европейското. РАЗБЕРЕТЕ, НИЩО, АМА НИЩО ДРУГО НЯМА ДА ВЪРНЕ ХОРАТА. А дори и това не е гаранция, защото много хора вече са се установили трайно и са създали семейства там. Така че мисията е много много закъсняла и почти невъзможна. По-добре мислете как да задържите тези, които са все още тук и тези, които са още ученици. Създайте условия за тях да останат. Не се разпилявайте в обречени каузи.
29
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърде дълго време не се правеше нищо, така нагли те и простите станаха много и силни. Аз лично не вярвам много във светлото бъдеще, 4 процента ръст са нищо, тука няма правила, няма държавност, няма дисциплина.
28
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живот и здраве остават ми още 15 г до пенсия и след това аз и съпругата ми се връщаме във България а дотогава 4 пъти на година стигат.Дали моите деца някога ще се върнат назад във страната където са родени , мисля че не .
27
0
 
24
 
! Отговори
В момента виждам преди 6 години
по телевизията шествие за по-достойни заплати.Протестиращите подчертават,че в БАН доценти и чистачки получават еднакви заплати.Защо не доуточнят,че чистачките вършат онази работа, която се очаква от тях и ако не чистят, ще ги уволнят!А доцентите?Някои работят.Единици са онези сред тях,които наистина заслужават научната си степен. Повечето са получили доцентура по шуробаджанашка линия, с нокти и зъби бранят институтите си, да не би в тях да проникне знаещ и кадърен, с когото да ги сравнявняват
26
2
 
31
 
! Отговори
Анти - мутра преди 6 години
Мутрастан не е България. Ще се върна, когато честните са на власт. За сега 9 седмици годишно отпуска в Бг ми стигат. 10 000 лева похарчени в Бг годишно. Да, не е много , но докато работих в Бг за експлоататорите не можех да си позволя подобно нещо. Мутрите разбират само от сопа. И метросексуалните селяни със счупените талиги да си оскубят веждите и да мятат салфетки. Смешковци.
25
6
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
а бе ако работодателя плаща нормално въобще няма да ме интересува цената на тока !!! предпочитам да получавам 1000 евро заплта и да плащам дори и по-скъп ток отколкото вместо сегашните 120 лева ток да плащам 60 лв.....ти със 60 лв ще забогатееш ли ??огромните енергийни проекти...като цанков камък ли имаш в предвид и как това ще вдигне заплатите на всички ?? акцизите за алкохола и цигарите още трябва да ги увеличат ! коя е тая глоба 15 000 физическо лице ?? не нарушавай закона и няма глоба !!
24
4
 
35
 
! Отговори
Циник до сокче преди 6 години
Евтин ток? Попитай Румен Овчаров....може за теб да направи изключение....Зарежете илюзиите... тази държава няма да се оправи!Следвоенен Виетнам има по-големи шансове!Найки...Адидас...Саломон..вече имат заводи там! Вместо след 89 да привличат инвеститори...нашите партийни крадци създадоха ДПС ЕВРОРОМА ДОСТ...И продължават! За тях вие сте нищо! Робите сте вие!
23
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е твърде късно, някои от постоянно живеещите ,направихме грешката да се върнем и забягнахме с 360км в обратна посока. В Бг става все по-зле: корупция, мутри, олигархия, безаконие, кражби на всички нива от народа и тотална безпереспективност в далечно бъдеще.
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои се връщат за малко и скоро им писва. Не са само парите причината. И на запад е пълно с олиг0френи и трябва да работиш мизерна работа. Само някакви бездарни послушковци тип комсомолски секретар чакат да се уредят с нкоя комисионна или далаверка. Активно стимулиране на послушния бездарник - по-зле сме и от колония.

Спонсорирани публикации