Край на ниските лихви... Как ще се промени имотният пазар?

Бъдещите промени - коментар от първо лице в Bloomberg TV Bulgaria
27 окт 2017 20:06, Екип на Bloomberg
27
Край на ниските лихви... Как ще се промени имотният пазар?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията в средносрочен план, до края на годината, са ЕЦБ да повиши основните лихвени нива, което може би ще се отрази и на размерите им в България. Не очакваме обаче това да се отрази драстично на пазара.

Това коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria зам.-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев.

"Но въпреки това трябва да бъдем внимателни, още повече, че и Федералният резерв също вече покачи лихвите и се очаква да го направи трикратно и догодина с по 0,25%", каза още той.

"Това няма как да не се отрази на пазарите на недвижими имоти в световен мащаб, както, и по някакъв начин, на българския пазар", коментира събеседникът в предаването.

Какви конкретни промени могат да се наблюдават на вътрешния ни пазар?

Увеличаване на междубанковия курс, определено увеличение на лихвите по депозитите, както и на тези по кредитите. "Такива продукти са ипотечните кредити, бизнес кредитите и т.н.“, посочи Ганев.

"Това обаче ще става плавно и едва ли ще видим някакви резки промени“, категоричен бе зам.-председателят на НСНИ.

Вижте целия разговор във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде ще ти учи детето в това КЪЩЕ, на село,кой ще разчисти пътя през зимата,ако има ел.авария или ВИК авария,за РОМОВЕТЕ не говоря,от къде ще пазарува жена ти всеки ден,а детският лекар??
21
5
 
56
 
! Отговори
Romeo преди 6 години
По-добре едно къще на 15-20 км от града. Ем наполовина цена, ем детето не диша като парен локомотив пред основен ремонт. Банките никога няма да са на загуба, все пак са храмовете на тоя свеят ........
20
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За повечето хора, единственият начин да имат собствено жилище е банковия кредит. Това е реалността. И проблема с кредита идва от несигурността в икономиката, а не толкова от размера на лихвите.
19
1
 
45
 
! Отговори
Ей деца преди 6 години
Аман от дечурлига -разбирачи.Спрете се бе ,има ,,територии" които са ви непознати.Просто сте смешни с наивните си коментари и,, купуването на100квадрата с три тераси" и други детски съчинения.
18
0
 
45
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
ДА!
17
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значу се ****ахме като си купихме тристаен с 35 м2 южна тераса на четвърти етаж и два гаража?
16
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотите в световен мащаб се сринаха, в Дубай с 40%, в САЩ също има срив. България няма да бъде подмината. Да му мислят тези които купиха на високи цени с уж ниска лихва. Честито на печелившите.
15
3
 
59
 
! Отговори
Бачкатор до Дани преди 6 години
Дани, не знам за хората, но ти ако си чистосърдечен тук си голяма риба. Да позная ли? В интервалът 25-30г. си, не си имал всъщност никога вземане-даване с бг банка, а си добре запознат от твои приятели, като пишещия по теб, които са големи играчи и цакат банките наред. Съветът ми е към теб: ако искаш нещо, се опитай първо да го постигнеш без банката. Избягвай я като дявола тамян. Не вярвай на пишещия под теб (ако не си ти) и подобни. Към такива вече е късно за съвет. Изгоряли са. Успех!
14
1
 
62
 
! Отговори
gost преди 6 години
Ами в Румъния от следващия месец ще завишат вноските по ипотечните кредити в Лей двойно. Сещайте се какво се задава и тук до няколко месеца!
13
19
 
48
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Ей хора, големи балъци сте! Да, има и шарани, но повечето хора са си направили сметката. За пример колегата по долу с наеми ще вземе повече пари от лихвата, която ще плати. Много е важно като вземаш кредит да си кредитно грамотен. Уроци тук няма да преподавам. Но банките трябва да ги цакаш една друга с техните оферти докато получиш оферта с най ниско ГПР.
12
34
 
38
 
! Отговори
До Льольо преди 6 години
Сине мамин! Ти сигурно още си стоиш при мама и Тати,понеже си ***, и понеже нямаш никаква перспектива пред теб ти остава само да плюеш. За купих е със съпругата преди 7 години и половина 94 кв.м. Жилище в Пловдив с ипотечен кредит за 15 години с намаляваща лихва и равна главница. Изплатих повече от половината. Преподписвах 2 анекса. ГПР-то ми от 6.5% падна на 3.8%. Имота има общи помещения, които отдаваме под наем. За тези 15 години ще изплатя към 21000, а от наеми ще взема 30000.
11
3
 
70
 
! Отговори
Rockefeller преди 6 години
Раздадоха лесните пари на строители и кандидатноводомци. Сега ще си ги искат с по-височките лихви. Шараните ще робуват доживот за мечтаната кутийка, ако въобще дочака пишман строителя да я довърши преди да фалира. Но това е без значение за банкстерите. И едните и другите са длъжни да си плащат навреме. Но хората сме така. Не се учим от историята. От промените насам, на всеки 10 години у нас това се случва - 97-> 2007->2017-8.
10
25
 
41
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Повечето пишете глупостите без да имате представа за реалното положение на кредитите от банките. Да, в България лихвите са ужасни в сравнение с тези в банките от Евро съюза. Да, много хора не си преценяват възможностите и банките им вземат жилищата. В големите градове обаче, а това са 5-6 такива за МЛАДИТЕ хора със сигурни доходи (доколкото може да има такива) по изгодно е да закупят собствено жилище, вместо да плащат наем.
9
2
 
72
 
! Отговори
Льольо преди 6 години
Балъците се налапкаха отново. Няма как в демографски и икономически срината България, цената на имотите да е на подобно безумно високи нива. Който се в нагълтал си е негов проблем. Докато има балъци ще има и тарикати!!
8
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ СКОЧАТ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ, ЛИХВИТЕ ПО ДЕПОЗИТИТЕ ЕДВА ЛИ.
7
0
 
55
 
! Отговори
Г преди 6 години
Не чета,но знам....пребавка..
6
1
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилъгаха хората с ниски лихви да теглят заеми, сега е време да им вдигнат лихвите. Така се прави.
5
6
 
60
 
! Отговори
бг икономиката преди 6 години
Браво млад еврором мериджеи на каруца отишал на пазара на булки без пари ,ей тъй сейр да става .......и раздвижил базара .....
4
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е сега че видите - кок боб яде ли и че усетите - как влезе мъжката, на т'слата дръжката!лихварите накачулиха новите шарани, с които да покрият лошият риболов от предишният улов 2003-2008!
3
0
 
75
 
! Отговори
ss преди 6 години
тоз па де видя ниски лихви в бг?