САЩ и Иран в спор за... пазара на шамфъстък

Ирански производители се оплакват от финансови санкции и големи мита
29 окт 2017 22:07, Деляна Петкова
14
САЩ и Иран в спор за... пазара на шамфъстък
Снимка: Reuters

Петролът и ядреното въоръжение не са единствените области, в които спорят САЩ и Иран, пише ВВС в свой анализ. Двете страни се борят и за овладяването на пазара на... шамфъстък.

САЩ и Иран от десетилетие доминират при търговията с ядката - заедно отглеждат между 70% и 80% от годишната реколта от шамфъстък. През последните четири години иранските производители обаче са поставени под натиск от санкции, мита и други мерки, които блокират достъпа им до международно финансиране. На вноса на шамфъстък от Иран в САЩ пък се налагат мита в размер на 241%.

Шамфъстъкът всъщност не е в списъка със забранените стоки, но фермерите страдат от рестиркициите на световните банки, пише ВВС. С премахването на ограниченията през 2016 година обаче иранският шамфъстък започна да завладява международните пазари.

Новите заплахи от американския президент Доналд Тръмп за отказ от споразумението вече беше определено от производителите на шамфъстък в Иран като "нелоялна конкуренция".

Отглеждането на шамфъстък датира от векове в Иран. В САЩ първите насаждения се появяват през 30-те години на 20 век със семена от Иран. Бумът на индустрията отвъд Океана идва с първата криза в отношенията между САЩ и Иран през 1979 година. Пазарът в САЩ се разширява и все повече фермери започват да отглеждат шамфъстък. Основната част (90%) от насажденията са в Калифорния.

През 2014 година обаче лошото време в САЩ унищожава реколтата. Продажбите на шамфъстък в страната през 2015 година се изчисляват на около 1,4 млрд. долара.

Един от най-бързорастящите пазари на шамфъстък е Китай - в периода между 2008 година и 2013 година износът от САЩ за азиатската страна расте със 146%. Заради сушата в Калифорния през 2014 година цената на ядката обаче се повишава значително - от 3 долара за 453 грама до 5 долара. В същото време реколтата в Иран е чудесна и производителите могат да предложат на китайския пазар шамфъстък за 0,20 долара.

Ситуацията за производителите в САЩ вече се подобрява, но пък Иран има по-добро географско положение. Не само това е положително за иранските производители - в Европа например те залагат на по-добрия вкус, който имат ядките им.

Цените на шамфъстъка започнаха да растат в глобален мащаб през 2002 година в резултат от стремежа към здравословен начин на живот.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


14
Още по темата: ИранСАЩшамфъстък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покажете една дейност някъде по света където не се нарушават интересите на САЩ. Правилото ако не си с нас си против нас и ще те смачкаме. Не са нужни разрешения те са най-силни. Това е световният терорист №1 - САЩ.
12
2
 
20
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Сега разбирам какво значи свободен пазар - свободен си да правиш каквито си искаш схем иза да прецакаш другарчето
11
1
 
30
 
! Отговори
Батко преди 1 година
Тука има спор за пазара на суджука...
10
0
 
17
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Ял съм оригинален ирански шамфъстък. Правят го много вкусен с лимонов сок. Тук в България не съм виждал такъв.
9
2
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
pri nas kak be6e pri nai golemite iznositeli na selskostopanska produkciq stanaxme nai golemite vnositeli obirame boklucite na Evropa i palnim tqxnite ikonomiki
8
18
 
4
 
! Отговори
от номер 1 преди 1 година
Тези които сте слагали минуси, сте неграмотни, не знаете англисйки или просто не може да ползвате гугъл. В Иран се произвежда ГМО от няколко години, и освен това масово внасят продукти които са ГМО. Едно е какво ви се иска да бъде, друго са фактите.
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както си и пише черно на бяло - без налагане на санкции на конкурентите, американската икономика загива.
6
3
 
36
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 1 година
онзи ден в лидала видях насипен шам фастък ,обичам много шамфастък после видях ,че е американски усмихнах се иронично и не си купих ,ахахахаах шнур за краварите
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4

Върха на пазарната икономика .
4
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На вноса на шамфъстък от Иран в САЩ пък се налагат мита в размер на 241%."

Колко демократично отношение към конкуренцията (символ на демокрацията) от страна на ФАЩ.
3
3
 
13
 
! Отговори
ЛОШО преди 1 година
Ядките са без пазар в ЕС - Останахме без Зъби .
2
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен. преди 1 година
Долни кравари.Нямали някои да ги изрине от картата на света.
1
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГМОто навлезе вече и в Иран, така, че няма значение откъде идва фастъка, всичко е шит

Спонсорирани публикации