Анализ: Токът от "Белене" би бил двойно по-скъп от сегашния

Центърът за демокрация препоръчва инвестиция във ВЕИ
31 окт 2017 10:16,
133
Анализ: Токът от "Белене" би бил двойно по-скъп от сегашния
Снимка: архив "Булфото"

Токът от АЕЦ "Белене" би бил на два пъти по-скъп в сравнение със сегашните цени на едро на електроенергията в Югоизточна Европа.

Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията за развитието на електроенергетиката до 2050-та година.

Още по темата

В него са описани три различни сценария за бъдещето на сектора.

"Според анализа на Центъра за изследване на демокрацията, който е базиран на модели на европейската комисия, в нито един от сценариите, макар цената да се покачва съществено, тя не достига равнища, които да позволят ефективното изграждане на нова енергийна мощност като АЕЦ "Белене", обясни Руслан Стефанов от Центъра пред БНР.

Той обясни, че по-ефективният вариант за страната ни би бил да се развият възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Те според него ще заместят въглищните мощности, които евентуално ще бъдат изведени от експлоатация.

Според Руслан Стефанов има опасност от разминаване между стратегическата ни европейска насоченост и краткосрочното фокусиране върху мегапроекти, което може да доведе до значителни загуби и рискове за енергийната сигурност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
Нема руба в Дунава преди 6 години
терена на площадката НЕ САКА ХОРА..Нагли престъпници са заразили с цезии и друго подземните води и има остър откат срещу человеците и техните нагло вредни вече техники..Даже блокират подходите към региона ..
105
1
 
2
 
! Отговори
там всичко е споко преди 6 години
ДО потъналия древен град наричан Квинто димум има една спокойна обезлюдена площадка с много складове ,халета и огромна столова ..Има видими еманации на газ тип"фаетон' подаващи информация за древна катастрофа..В града продължават ликвидация на населението предимно с тежко токсична хлор отровни разтвори подавани вместо питейна вода.НЯМА вече ГРОБИЩЕ .Отровените пият по кило хапчета ..никой вкл кмета не протестира.Мъртвите чакат влак за да ги извози до гара Ореш..
104
2
 
2
 
! Отговори
Белен курорт преди 6 години
Белене иначе е китно крайдунавско градче с запаси от лечебна целебна минерална вода много зеленина .Дунава лятото е перфектен за къпане..Даже преди години видяхме живи пеликани в реката ..ПО хубаво е от Несебър за курорт..
103
1
 
2
 
! Отговори
Белене курорт преди 6 години
NEMA TOK OT BELENE засега има нагло престъпно ограбване на България с вече над 5 000 000 000 живи $ ...Подава потънал град пред централата след жестоки ексцесии и последвал откат ..ТАм имаме проблеми с екипа на Сатанаил убит някога край сегашния важен паметник на неозоя ..Вижте голям къс скала с статуя ..до училище Васил ЛЕвски
102
1
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 6 години
Никога БЕЛЕНЕ - това ще убие сладката далавера с китайски *** по 1 лв, които наричаме ВЕИ технология.
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като виждам кой е писал анализа мога да кажа само БЕЗ КОМЕНТАР! Очевидно някой има интерес да не сме енергонезависими и да не изнасяме ток за собствени облаги!От друга страна лицемерието в ЕС е в пълна сила Унгария строи АЕЦ с Росатом, Германия си прокарва Северен поток 2 а на нас ни казват да не правим нищо че нямало да сме солидарни с ЕС! Истината е че всички си гледат интереса
100
2
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
Есенцията на глупостта, разработена от тези смешници е събрана в последното изречение от горната статия.... т.е. ако построим Белене (или Ю.Поток) ще се отдалечим от европейската си насоченост. Сиреч, както обича да казва хелоуин, ,европеиската ни насоченост е да сме бедни, подчинени и послушни.
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уругвай използва 95% енергия от ВЕИ. Цените дори са намалели спрямо преди. АЕЦ Белене не е необходим.
98
2
 
2
 
! Отговори
Тракв преди 6 години
Чичо ми беше част от екипа , който търсеше подходящо място за втора АЕЦ в България.Едва ли знаете , че първоначално руснаците са искали да я строят в Шабла , но след като разбрали , че всичко е фалш се отказали.Даже те не вярвали.
97
2
 
11
 
! Отговори
Вълков преди 6 години
Да предложим, че това е вярно.Но ток от "Белене" че има след 10 години.Бихте ли прогнозирали колко ще е по-скъп от тогава?
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦокоИ за това германците плащат произведения от ВЕИ , но не употребен ток.
95
4
 
16
 
! Отговори
Да бе, преди 6 години
Зорът е да плашаме прескъпият ток на американските Марици.Ай сик....тир!
94
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех, че Центърът за Демокрация разбира от АЕЦ-и и ВЕИ-та.Интересна работа!
93
11
 
6
 
! Отговори
знайко преди 6 години
Още ли обсъждате гьола Белене, няма смисъл да се съживява мъртвеца. По-добре да се направи както направиха австрийците. Та те направиха единствената им и недостроена ядрена централа на музей така,че те нямат ядрена централа, обаче си живеят по-добре от нас.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че не може да се построи Белене. Ще убие ветро - хидро и слънчевите централи и ще намали цената на тока. Така не само, че няма германски фирми да ни инсталират китайски продукти от което ще им паднат печалбите, ами и отгоре на всичко може и да привлечем инвестиции, с което ще започнем да конкурираме на вътрешния си пазар западните фирми... В никакъв случай Белене!
91
1
 
9
 
! Отговори
Цоко преди 6 години
Вижте какво става в Германия. Има излишък от ток от вятърни централи. Цената пада.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да се изнася токът от Козлодуй на външния пазар. Който иска да си купува от микса на по-висока цена или от тецовете. Не може да се построи Белене. Козлодуй има още 30 години живот, а двете централи биха произвеждали 4 Гигавата електроенергия. При необходими от 3 до 5 Гигавата, това означава похарчен ресурс на вятъра, защото при АЕЦ, не се ръчкат блоковете всеки ден пусни го спри го, щото не ни трябва.
89
4
 
18
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Тези от "Центъра за изследване на демокрацията"преди две години ни обясняваха как е полезно и евтино да имаме(дупчим земята си ...-използваме (американския ) шистов газ ,а сега за шистов газ никой и не се сеща да пише . Най-евтина енергия е от атома и това го знае всеки малко грамотен човек . Тези дни четох някъде че в Ьритания тези зелените генератори за енергия катО им спряха субсиидиите ,не са произвели и един киловт енргия ,не е рентабилно .
88
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Анализ: Токът от "Белене" би бил двойно по-скъп от сегашния"ХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХААААААААААА............
87
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са им платили на измамниците от Центъра за демокрация и измама ,за да лъжат така нагло?

Спонсорирани публикации