Анализ: Токът от "Белене" би бил двойно по-скъп от сегашния

Центърът за демокрация препоръчва инвестиция във ВЕИ
31 окт 2017 10:16,
133
Анализ: Токът от "Белене" би бил двойно по-скъп от сегашния
Снимка: архив "Булфото"

Токът от АЕЦ "Белене" би бил на два пъти по-скъп в сравнение със сегашните цени на едро на електроенергията в Югоизточна Европа.

Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията за развитието на електроенергетиката до 2050-та година.

Още по темата

В него са описани три различни сценария за бъдещето на сектора.

"Според анализа на Центъра за изследване на демокрацията, който е базиран на модели на европейската комисия, в нито един от сценариите, макар цената да се покачва съществено, тя не достига равнища, които да позволят ефективното изграждане на нова енергийна мощност като АЕЦ "Белене", обясни Руслан Стефанов от Центъра пред БНР.

Той обясни, че по-ефективният вариант за страната ни би бил да се развият възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Те според него ще заместят въглищните мощности, които евентуално ще бъдат изведени от експлоатация.

Според Руслан Стефанов има опасност от разминаване между стратегическата ни европейска насоченост и краткосрочното фокусиране върху мегапроекти, което може да доведе до значителни загуби и рискове за енергийната сигурност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново, след самолетите сега са наред централите, после корабите и всичко се завърта отново. Тая страна от нищо няма нужда, само от съкращения. Абе умници а знаете ли колко работни места ще генерира проекта и за колко време, това никой не го мисли. АЕЦ Козлодуй и американските марици не се вечни. Погледнете колко климатици наредиха хората само тая година.
85
11
 
14
 
! Отговори
помним Чернобил преди 6 години
Добре де, защо тези които искат да строят Белене не се организират и не създадат акционерно дружество. Вземете си кредит и си ипотекирайте свои имоти......после ще си възстановите кредита от печалбата от продажба на ток..ха.ха Защо трябва държавата да инвестира т.е. ние всички??
84
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факта, че никой не желае да купи тези руски ядрени кютуци дори за скрап, говори красноречиво за престъпното безмислие на участниците и съучастниците в тази рускобългарска мафиотска сделка.
83
5
 
22
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
Именно такива лобистки изследвания показват защо хората не вярват на властта. За всеки е ясно, че ВЕИ означава 25 далавера. При премахване на корупцията покрай АЕЦ той ще е печеливш. Не може 2 реактора на АЕЦ във Виетнам да струва 4 млрд евро при положение, че е проектиран и построен от нулата, а при нас вече има проект основи реактори и да струва 10млрд евро. Апропо кой намаза от връщането без пари на 2 предходни реактора които Москва си ги постави в Калининград. Аман от лобита.
82
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво общо има вече Русия. Тя си получи парите, даде ни реакторите и точка.Пито - платено.
81
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След две-три години спираме да купуваме газ от Русия, т.е. газът пак ще е руски, но ще го купуваме от Турция.Ще стане нещо подобно на Украйна, която спря да купува въглища от Донбас, а ги купува от САЩ НА ТРОЙНИ ЦЕНИ. Само, че САЩ ги купува тия въглища пак от Донбас и ги продава на укрите на тройна цена.
80
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЕНТЪПЪТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ (НПО) С МНОГО НЕЯСНО ФИНАНСИРАНЕ.В СЛУЧАЯ ТОЗИ АНАЛИЗ Е МАНИПУЛАНИТЕН И НЕВЕРЕН.
79
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е то и санирането ми излезе 3 000лв, ама с ГЕРБ - излезсе по 17 000лв
78
6
 
24
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Като след 10 години има режим на тока и купуваме от Турция и Румъния скъп ток, центъра за изледване на демокрацията ще си кажат, гууд джоб гайс!
77
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако любовта на русофилите към Русия можеше да се превърне в електричество то цяла България щеше да бъде осветена денонощно. А ако същото станеше със злобата и ненавистта им към свободата, свободна България и Запада, то щяхме да станем световен енергиен лидер.
76
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащаме на турците и румънците евтин ток. Мафиотите ще строят перки и ще точат пари от държавата и потребителите.
75
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак са взели пари. Не "двойно", а "тройно и четворно" ще кажат.
74
2
 
7
 
! Отговори
Атом преди 6 години
А Бого Манчев каза вчера,че ако завърти още едно кръгче с "Белене" ще гушне още едни 300 милиона!А кажуту тя кого да верваме?
73
16
 
24
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
По цял свят атомните електроцентрали произвеждат най-евтиния ток, само в България според тези от центъра за изследване на демокрацията, тока от АЕЦ Белене щял да бъде два пъти по-скъп от сегашния микс. Ако не бяха спряли строежа на АЕЦ Белене, досега тя щеше да се е изплатила напълно и от години да работи на печалба.
72
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който иска да дава всеки месец по още 50 лева сметка на пияндиристан до 2060 година нека да строй
71
6
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Важното е, че по проекта Белене продължават да се плащат милиони и повечето от тях "отлитат" на изток.
70
13
 
18
 
! Отговори
извод-язък! преди 6 години
Щом Белене не се строи,значи България е отписана,окончателно и безвъзвратно!!А тия лакърдии за веитата ги оставете на бабите от село!
69
8
 
18
 
! Отговори
вечна дружба преди 6 години
До Анонимен 86Ако е проект на ЕС или САЩ няма да е заробващ,така ли!?
68
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше толкова хубав проект защо комунистите не го построиха?!Защото това е поредния заробващ проект на Москва!
67
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече достатъчно загубихме от руския проект Белене. Закривайте го окончателно. България все по-малко ще се нуждае от еленергията.

Спонсорирани публикации