ЧЕЗ Разпределение ще изпълни плановете си за инвестиции за 2017-а

Основна част от инвестициите – в придобиване на енергийни съоръжения
31 окт 2017 12:31, Деляна Петкова
2
ЧЕЗ Разпределение ще изпълни плановете си за инвестиции за 2017-а
Снимка: архив, Reuters

ЧЕЗ Разпределение очаква, че ще реализира плановете си за инвестиции в мрежата през тази година. Прогнозата е, че към 31 декември 2017 година инвестициите ще достигнат 141 млн. лева, става ясно от доклад на дружеството, представен пред Народното събрание.

Към края на септември вече са изпълнени проекти за 67,8 млн. лева, е видно от справката. Основната част от инвестициите през тази година ще бъде насочена към придобиване на енергийни съоръжения, за които дружеството ще отдели 28,5 млн. лева.

 Изкупуването на съоръжения, изградени от трети страни, е един от проблемите за дружеството през последните години. През 2016 година ЧЕЗ България си осигури заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 116 млн. евро, които да бъдат използвани основно за тази цел.

По силата на Закона за енергетиката електроразпределителните дружества имат задължения да изкупуват подобни съоръжения. Процедурата обаче в някои случаи е затруднена  - и от липсата на средства, и от липсата на документация от страна на собствениците. С получаването на заема от ЕБВР от ЧЕЗ ускориха процедурата по изкупуване на съоръжения, изградени от трети страни и за първите девет месеца разходите за това са 17,6 млн. лева.

Компанията е инвестирала и 10,6 млн. лева за изнасяне на електромерни табла и 10,4 млн. лева за нови присъединявания в същия период. До края на годината голямо перо в инвестиционните планове ще бъдат още и дейностите за изграждане на съоръжения от мрежата високо напрежение (19,5 млн. лева) и средно напрежение (12,7 млн. лева), както и за други съоръжения за оборудване на дейността (общо 20,4 млн. лева), става ясно още от отчетите на енергийното дружество.

През пролетта Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) провери направените инвестиции от трите електроразпределителни дружества и установи разминаване между плановете и реалните инвестиции по мрежата. Това накара регулаторът да преразгледа исканията за промяна в цената на електроенергията и да обещае по-критично да следи обосновките за плановете на дружествата.

Пред Investor.bg от компанията съобщиха, че за периода 2015 – 2016 година за нови съоръжения и присъединяване към мрежата са отделили 81,25 млн. лева, което е с 14,2 млн. лева над планираните средства. Компанията обаче забави изкупването на съоръжения, призна регионалният мениджър Карел Крал.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
трябва пиночет преди 1 година
До реалист

Оня си получава редовно отчисленията!