Растящите сметки за ток - проблем в цяла Европа

Защо производителите се оплакват от ниски цени, а фактурите набъбват?
31 окт 2017 16:15,
38
Растящите сметки за ток - проблем в цяла Европа
Снимка: flickr

Растящите сметки за електроенергия са проблем в цяла Европа - домакинствата непрекъснато се оплакват от все по-големите разходи по това перо. Парадоксално, но в същото време производителите са под натиска на намаленото потребление и съответно - по-ниската цена на електроенергията на пазара.

Причината за разминаването може да бъде лесно открита, макар да изисква по-внимателен поглед върху различните компоненти на фактурите. Освен чистата цена на електроенергията, в сметките се калкулират все повече допълнителни елементи, които често не говорят много на потребителите - за пренос, за баланс, допълнителни такси и данъци и всички разходи, свързани с европейските политики за сектора.

По данни на организацията Eurelectric между 2008 година и 2014 година делът на допълнителните такси и данъци в сметките за електроенергия се увеличава с 47 на сто. В Дания например, по официални данни на Евростат към втората половина на 2016 година допълнителните такси и данъци са в размер на почти 68% от фактурата за електроенергия.

Нещо повече - в някои страни дори включват такси, които нямат нищо общо с енергийния пазар само защото сметката за електроенергия се плаща стриктно от потребителите и събираемостта е по-добра. Пример за това е Италия - във фактурата за тока е включена и таксата за обществената телевизия.

И макар и лесно като механизъм за събиране на иначе необходимите за обществото средства, това изкривява представите на потребителите и води до допълнителни проблеми за сектора и недоверие.

Данните на Евростат например показват, че цената на електроенергията за домакинствата в България е най-ниската в целия Европейски съюз - 0,094 евро за киловатчас. За сравнение, в Дания домакинствата плащат по 0,308 евро за киловатчас, а средното за ЕС е 0,205 евро. Огромните разлики се дължат на различни фактори - от геополитическата ситуация, националния енергиен микс, понякога дори и от метеорологичните условия.

Не само че цената е най-ниската в България, но и през последните шест месеца на 2016 година електроенергията е поевтиняла с около 2%, тоест около средното за ЕС понижение на цените на тока.

Въпреки това обаче усещането е за непрекъснато увеличение на разходите, които правим за електроенергията. И една от причините всъщност е не толкова в цената, а в доходите - България е и страната с най-ниски доходи в ЕС.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8а ти ако си мислиш че ако по строим АЕЦ Белене ще плащаме по-ефтин ток, дълбоко се лъжеш. Строителстовото на електроцентралата ще платим всички ние. Ефтиния ток обаче няма да е за нас а ще го изнасят частни фирми за Гърция а за нас пак ще е скъпия ток от соларките и вентилаторите
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На България не и трябва напълно нова атомна централа, като проекта АЕЦ Белене, а 1-2 нови реактора, в или в близост до АЕЦ Козлодуй, къде вече има изградена инфраструктура. Лошото се случи преди 10 години, когато бяха изградини безумно скъпите тогава ВЕИ-та и в частност фотоволтаичните централи, но тук за мен огромната вина е на еврочиновците ненужно форсирали този естествен процес. Всъщност ветрогенераторите не са лошо алтернатива, но пък и там се появи разни герои да обясняват колко са вредни.
11
0
 
26
 
! Отговори
Потрес преди 6 години
Това пак ли е изследване на "Института по демокрация"?
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами работят 1,5 милиона и плащат "загуби по преносната мрежа" на 500 000 дето са се закачили незаконно и ето ти причина
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е че в Европа всичко е изкривено. Вместо ефективност имаме хипи-гей приказки за лека нощ, как това не било еко, а онова пречело на прелетните птички. Реално най-ниска е цената на ел. енергията се произвежда от АЕЦ, обаче евро зелените пеперудки, се пукат от страх само като се заговори за нея. След като ЕС е поел по хипи-гей пътя, изхода е само един - икономическа стагнация породена от постепенното изоставане от останалия свят, невъзможност за конкурентност на ЕС стоките и услуги.
8
0
 
22
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
не съм за самата тема "за или против Белене", но ми е интересна нашата политика относно ТЕЦ-овете и техните еко норми, защото те и сега едвам ги покриват и скоро заради това трябва да бъдат затворени.Та въобще каква ни е политиката за енергийна независимост? надявам се да не е в онези с дебелите вратове които направиха соларните паркове а обработваеми земи....
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземете си фактурите за тока и ги обърнете - АЕЦ Козлодуй произвежда над 40% от еленергията в страната, а делът на произведената енергия от и във фактурите за крайно потребление е 6%. А ВЕИ-тата и американските топлоцентрали произвеждат 30 %, а делът им е 90 % от сметките.За това и всички грантаджии на Козяк така яростно скачат срещу АЕЦ Белене.Щото при нов АЕЦ ще им секне далаверата
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то скоро ще ми е по изгодно да си купя соларни панели за лична употреба и да не плащам 20-те вида такси...Особено таксата "задължение към обществото".
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра новина за строителството на АЕЦ Белене. БАН още мисли и пише прогнози. Дано прочете благата вест. Само теменужките и герберите не разбраха.
4
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоу , малкия син на колежката живее и работи в Дания от 2007г.,град Орхюс, да ви кажа ли колко му е заплатата - на ниско платения работник от България /обърнато в лева-около 6000 лева/, нормално е да плаща по-висока цена за тока.Недейте да пишете глупости, ако измерим колко време работим за 1 квтч - със сигурност сме с най-скъпия ток в Европа . Ама това не ви отърва - нали.
3
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скачат защото всички по веригата искат да "лапат". Какво да очакваш от корпорации ?
2
0
 
35
 
! Отговори
zeus преди 6 години
При нас е ясно, от една страна ЕРП и свързаните по веригата вземат повече, от друга страна някой трябва да плати тока на недосегаемите.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия ни докара бежанци и растящи сметки за ток.

Спонсорирани публикации