Растящите сметки за ток - проблем в цяла Европа

Защо производителите се оплакват от ниски цени, а фактурите набъбват?
31 окт 2017 16:15,
38
Растящите сметки за ток - проблем в цяла Европа
Снимка: flickr

Растящите сметки за електроенергия са проблем в цяла Европа - домакинствата непрекъснато се оплакват от все по-големите разходи по това перо. Парадоксално, но в същото време производителите са под натиска на намаленото потребление и съответно - по-ниската цена на електроенергията на пазара.

Причината за разминаването може да бъде лесно открита, макар да изисква по-внимателен поглед върху различните компоненти на фактурите. Освен чистата цена на електроенергията, в сметките се калкулират все повече допълнителни елементи, които често не говорят много на потребителите - за пренос, за баланс, допълнителни такси и данъци и всички разходи, свързани с европейските политики за сектора.

По данни на организацията Eurelectric между 2008 година и 2014 година делът на допълнителните такси и данъци в сметките за електроенергия се увеличава с 47 на сто. В Дания например, по официални данни на Евростат към втората половина на 2016 година допълнителните такси и данъци са в размер на почти 68% от фактурата за електроенергия.

Нещо повече - в някои страни дори включват такси, които нямат нищо общо с енергийния пазар само защото сметката за електроенергия се плаща стриктно от потребителите и събираемостта е по-добра. Пример за това е Италия - във фактурата за тока е включена и таксата за обществената телевизия.

И макар и лесно като механизъм за събиране на иначе необходимите за обществото средства, това изкривява представите на потребителите и води до допълнителни проблеми за сектора и недоверие.

Данните на Евростат например показват, че цената на електроенергията за домакинствата в България е най-ниската в целия Европейски съюз - 0,094 евро за киловатчас. За сравнение, в Дания домакинствата плащат по 0,308 евро за киловатчас, а средното за ЕС е 0,205 евро. Огромните разлики се дължат на различни фактори - от геополитическата ситуация, националния енергиен микс, понякога дори и от метеорологичните условия.

Не само че цената е най-ниската в България, но и през последните шест месеца на 2016 година електроенергията е поевтиняла с около 2%, тоест около средното за ЕС понижение на цените на тока.

Въпреки това обаче усещането е за непрекъснато увеличение на разходите, които правим за електроенергията. И една от причините всъщност е не толкова в цената, а в доходите - България е и страната с най-ниски доходи в ЕС.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ***,стига лъга!Депутатската зелена енергия,краварските ТЕЦове и концесионерската електропреносна мрежа ,както и теглените неизгодни заеми заради поръчаните реактори и задълженията на НЕК,оскъпяват тока.
32
1
 
9
 
! Отговори
Вижте сега! преди 6 години
Това е резултат на намесата на тиквите в енергетиката. Колкото тиквата става по-дебела - толкова токът става по-скъп.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тук куцо, кьораво и сакато ни убеждават, че нямаме нужда от нова АЕЦ, защото сегашните мощности ще дават ток до 2030г. Ок, а след това? То АЕЦ не се строи за ден - два. Трябва си дългосрочна стратегия, но явно някой наши либерасти изпълняват чужди стратегии, защото ние наша нямаме.
30
2
 
13
 
! Отговори
Какви хора само преди 6 години
Не искат Козлодуй,не искат газ от Русия....,ами скоро ще минем на свещи. Да живее демокрацията, ЕС,НАТО и българо- американската дружба.
29
1
 
18
 
! Отговори
Малякис Маликизменис преди 6 години
"Пример за това е Италия - във фактурата за тока е включена и таксата за обществената телевизия."И в Гърция е така. Такса за телевизията, такса за подпомагане на островите, такса за мигрантите, даже и такса за многодетните бащи. 20% реална консумация останалото - куче влачи рейс. Да си е.е майката!
28
1
 
13
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Докато чифутскофашистката клика на Меркел дерибейства ще е така.
27
1
 
9
 
! Отговори
@13 преди 6 години
"а 1-2 нови реактора, в или в близост до АЕЦ Козлодуй, къде вече има изградена инфраструктура."Да, те реакторите се строят ей така като детските градини и магистралите. Реакторите се строят в АЕЦ, АЕЦа се строи само там където има условия за това. Не можеш да извадиш старите реактори и да ги замениш с нови, щото са радиоактивни. Така че или строиш нова АЕЦ, или си бъркаш в носа и плащаш слънчевия ток. И като спрат Козлодуй, внасяш от Туция, Гърция, Румъния или Германия. Щото няма да стига.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я сметнете колко ток можеш да си купиш с една МРЗ в България и с една в другите страни от ЕС и тогава разсъждавайте защо "имаме усещане че разходите ни за ток постоянно се вдигат". Ами защото се вдигат. Преди години плащахме макс 150лв през зимата за ток, миналата платихме 300лв. На мен това ми се виждат като 100% увеличение за по-малко от 10 години. Не знам що става така.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е бизнес да става. Предварително затворените блокове в Козлодуй произвеждаха най-евтиния ток в ЕС и наши комсомолски секретари ги затвориха, защото стари партийци седяха на финансовото кранче. Още през 70-те беше ясно, че ядрената енергетика е най-евтина и кой ли не се засили да яхне това. И сега се надуват цени от приватизатори които се чудят от къде да крадат.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22защото нито ти нито някой от нас ще види и 1 стотинка от този изнесен ток, освен ако не си баджанак на Румен Овчаров и компания. За сметка на това аз и ти и всички други ще плащаме заема с лихвите за тази централа. Принципно съм ЗА Белене, но не и в сегашния вариянт - ние плащаме - те ползват
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на АЕЦ Белене е, че ще произвежда по евтин ток от вятърните турбини, вецовете и от американските тецове. Това дори е проблем за европейците, защото по - ниската цена на тока може да доведе и инвестиции, а те желаят ние да купуваме техни продукти. Тоест, като изключим българите, този проект наистина е икономически неизгоден...
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я стига глупости. Всички знаем защо сметките набъбват.
21
0
 
5
 
! Отговори
към 22 преди 6 години
Техн. грешка. - Козлодуй, не Кузлодуй
20
1
 
23
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Защо да нямаме АЕЦ Белене, спокойно можем да изнасяме ток, както правехме преди закриването на реакторите в Кузлодуй
19
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май,май лекичко ни подготвят да вдигат цената на тока с тоз пасквил!
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа имаме най-скъпите цени на енергонисители за краен потребител и няма изгледи това да се промени - то не са акцизи, то не са такси.
17
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, пак се почна...най-ниската цена, та най-ниската цена... алоооооуууу... а в коя друга държава в ЕС заплатите са 400-500 Евро, а пенсиите понякога и под 200?!
16
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на АЕЦ Белене е че ще произвежда много повече ел. енергия отколкото можем да потреблим, за това този проект е тотално икономически неизгоден. Ел. енергия е много специфична стока, тя не може да се складира, или я потребляваш на момента, или просто я губиш, за капак при преноса също се генерират не малки загуби.
15
3
 
41
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи ПЛАТЕН, НЕТОЧНА И ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ! В БГ сметката която плащаме за ток е висока понеже плащаме всички загуби на електроразпределителните дружества! Загуби като пример спукана гума на колата на шефа, открадната кола на любовницата на шефа, Ексурзия до кариботе за секретарката на шефа, училишни такси за обучение в кембрич на децата на шефа и т.н. Отделно плащаме и загуби от остарелите преносни линии дето те уж требеше за тяхна сметка да ги сменят! И затова плащаме най-високите метки в ЕУ.
14
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната платена публикация. Защо ни сравнявате с европа, ние не сме европа дори вече страните от третия свят са по добре от нас.

Спонсорирани публикации