Българите - мнителни да пазаруват с кредитни и дебитни карти

От какво да се пазим при пазаруване онлайн, отбелязва специалист
1 ное 2017 10:33, Петя Славова
35

"Важното е от КЗП да направим така, че търговията в Интернет да не вкарва хората в излишни разходи, а да им помага. Новите методи за предлагане на стоки и услуги в онлайн пространството често излизат от държавния регламентиран контрол, в резултат на което все повече хора подават жалби", посочи председателят на Комисията за защита на потребителите(КЗП) Димитър Маргаритов.

В студиото на "България сутрин" гостът отбеляза, че имаме право да върнем поръчка закупена през Интернет в 14 дневен срок. Много търговци се опитват да скрият тази информация от нас, допълни още той.

"Тъй като идва "черният петък" и големите разпродажби, трябва да се внимава дали намаленията са реални или лъжливи. Собствената преценка и проверката в Интернет са най-добрият начин да се предпазим", уточни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи българите оставаме мнителни що се касае разплащането с кредитни и дебитни карти в онлайн пространството .

"Към момента тези притеснения са предимно преодолени. Ако търговецът иска повече банкова информация от нужното му, трябва да се усетим и да внимаваме", посъветва председателят на КЗП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Колкото по опростено е плащането на стоки и услуги, толкова по-спокоен е купувачът.Разбира се, че могат да ти откраднат и парите, не само банковата карта или данните, за да ти опразнят елегантно и банковата сметка. Много български граждани, сред които са и малцинствата, си пътуват в чужбина и така облекчават доста западни европейци.В крайна сметка всеки сам решава как да пазарува.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години пазарувам както с дебитни така и с кредитна карта и не мога да разбера от какво се оплаквате селяни такива.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само *** които гледат много филми пазаруват с карти. При всяко плащане, остава комисион за банките. На пръв поглед незначително, но за 1 година това са парите за поне една вечеря в ресторант. Защо да вечерят банкерите, а не аз?
20
2
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 20Една колежка така преди години си купи чифт маратонки онлайн, после се оказа че от чифта беше останала само една маратонка и тя май не и ставаше като номер, въпреки че беше нейния.Рекламациите бяха като "Хождението на Пресвета Богородица по мъките."Оттогава не съм чул мои колеги да пазаруват така масово онлайн както беше тогава, не помня преди колко години.
19
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Хайде, пак подвеждащи заглавия!Аз никога не съм бил мнителен при използването на дебитната ми карта.Редовно я използвам във всеки един магазин в който вляза, хипермаркет, мол или бензиностанция. Дори в аптека съм пазарувал с дебитна карта, а ако бяхме толкова напреднали като Швеция например, където изобщо не признават хартиените пари, щях да си купувам и вестници и семки от улицата с дебитната си карта.Не съм мнителен по отношение на "онлайн" магазините, а не ги харесвам!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите - мнителни да пазаруват с кредитни и дебитни карти, но по източването на банкови карти са специалисти.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На година имам близо шестцифрен оборот на кредитната си карта. Това от вече 10 години. Нито един път не са ме измамили- пътувам по цял свят и пазарувам непрестанно от какви ли не сайтове. Важното е човек да има базова култура, която масовият човек у нас няма (отразява се кристално в заплатата му). На тоя му дръпнали толкова, на онзи- онолкова... Абе, да си го кажем- прoст народ, който няма идея що е то кредитна карта и как да се използва умно. Пътуваш ли, тя е просто задължителна.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намаленията на емаг са фалшиви. Вдигат 2 седмици по-рано цената със 300лв и после я свалят със 250!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха Отваря пратката в офиса- има те ли батерии- "ах, ох" - ам не ме кефи тоя ч?п, връщайте го.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Пратки от секс-шопа не се отварят в офиса или пред куриера.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кофти е за дрехи, отивам да си взема пратка от офис на куриер и една женица си взела панталон, ест. с "преглед и тест", ама къде ще го тества в офиса??
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16Безплатния пробем период го има в почти всеки сайт. В общите условия се споменава, че ако не се отпишеш до определена дата ще ти взимат месечна такса за следващия месец. Ако си въведеш картата в 10 сайта и има шанс все от някой да забравиш да се отпишеш. Така, че записваш си къде си въвел и се отабонираш в указания срок, като не ти харесва услугата пък ако ти харесва е много удобно.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един познат отиде на почивка в Румъния и през официалната страница на херц си нае автомобил, като се върна видя че са му дръпнали 600? от картата. Ходи до офиса разправя се и се оказа че като е оставял автомобила на летището в румъния , са му дали да подпише документ че връща колата и в него е пишело , че има щети по колата и застраховката не ги покрива, нашия като не разбира подписал и се прости с 600 еврака.
10
1
 
16
 
! Отговори
до оня с -500лв преди 6 години
На мен ми се случи в един слънчев ден да ми дръпнат 29? и тъй като от извлечението не се разбираше точно за какво отидох и пуснах една жалба и след седмица време ми го обясниха , че имам някакъв абонамент и след 2 часа ровене из електронната поща , открих някакво писмо от преди 2 години за един РС-антивирус и се оказа че те презаписват автоматично всяка година- също както правят 99% от услугите в интернет. От тогава чета внимателно и не се занимавам с безплатни пробни истории.
9
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кредитна карта?Как пък не!?Като има балами да купуват всичко на изплащане и да плащат повече отколкото струва да ползват кредитни карти.Аз не харча пари, с които не разполагам. Вие сте одобрен за кредитна карта.Ама аз не съм подавал молба та да ме одобрявате.За избрани клиенти било. - Не я искам.Ама като Ви гледам сметката имате възможност.Викам - Имам възможност защото си правя сметка на парите.Защо да плащам за нещо повече отколкото струва?Оная ме гледа като гръмната.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Използвам предплатена карта , като я зареждам с точната сума преди покупката. Зареждането отнема 30сек през мобилното приложение на банката , но така ПЪРВО имам допълнителна сигурност и ВТОРО, се предпазвам от "емоционални" покупки.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10В интернет сайта на банката ще са написани всички транзакции. Може и да се е абонирал за даден сайт и да е забравил да се отабонира. Много сайтове предлагат безплатно 30 дни пробен период.Може и жена му да е използва картата без той да знае
6
1
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Написах банK , не бан.г , да ви се невиди и подсъзнанието изчанчено.
5
1
 
7
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Затова пазаруват по телефона и правят паричния превод , използвайки "Балкон банк".
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам да съм си платил стоката и не пазарувам от сайтове където има наложен платеж.