Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом

Доклад на Световната банка отчита обаче голям брой свободни имоти
2 ное 2017 11:19, Миглена Иванова
72
Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом
Снимка: Pixabay.com

Дисбалансите на българския жилищен пазар се задълбочават заради динамиката на доходите и цените и разходите за жилищата, става ясно от доклад на Световната банка за жилищните условия у нас.

За около 42% от едночленните домакинства и за 31% от наемателите на пазарни цени разходите за жилище са непосилни. Повече от една трета от младите не могат да си позволят собствен дом и затова продължават да живеят с родителите си, констатират от финансовата институция.

Същевременно се отчита и несъразмерно голям брой свободни имоти, т.е. много апартаменти имат собственици, но не и хора, които да живеят в тях. В същото време все повече хора живеят в бедняшки квартали и незаконни селища. Голяма част от жилищния фонд е остарял и лошо поддържан, като част от него е потенциално уязвим за сеизмични щети.

Според данните, цитирани в доклада, в България има 3 млн. домакинства и 3,9 млн. жилищни единици, което може да предполага, че има излишък от жилища. Всъщност става въпрос за обратното - почти една трета от тези жилища са необитаеми, което предполага, че около 3 млн. български домакинства живеят само в 2,7 млн. жилищни единици.

Около един милион души или един от седем българи живеят в жилища, които се споделят от повече от едно домакинство. С други думи "удвояването" на домакинствата в едно жилище е често срещано, особено сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове. Често до три поколения - или 6-8 членове на семейството, живеят в малък апартамент от 60 кв.м, подчертава Световната банка.

Освен това голяма част от жилищния фонд на България се състои от многофамилни сгради от социалистическата епоха, много от които са изградени от панели. Повече от три четвърти от апартаментите в страната се намират в сгради, които са на възраст над 30 години, а липсата на поддръжка е довела до повреждане на покривите и фасадите, зле поддържани стълбища и коридори и течове.

На фона на тези проблеми в България няма стабилен и достъпен пазар за отдаване жилища под наем. По-малко от 5% от жилищния фонд на страната се отдава под наем, което е недостатъчно за осигуряване на жилища на достъпни цени и влияе неблагоприятно на трудовата мобилност, особено сред младите хора.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: недвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В селото на жената / в което преди имаше 6 000 души/ има над 100 къщи, които се разрушават, защото от години никой не живее в тях. Преди два дена къща с цялото обзавеждане , двор, постройки и плодни дървета се продаде за 6 000лв. Ромите в Плевенско имат нова тактика. Купуват къща за 2-4 000лв. Живеят в нея няколко години без да поддържат нищо и като стане за срутване я продават за материали и купуват нова.
18
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви ти 1/3? Младежите нямат доходи. Как ще си позволят да си купят апартамент? Ще спестяват от джобните от закуски ли? Аз на 36 все още не мога да събера за една гарсониера поне в София.
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен като ми остават десетина години до пенсия и не мога да си позволя собствено жилище младеж ли съм?И ако не какъв съм? Към кои проценти спадам да знам?
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е доклад ,а реклама на ипотечни кредити и картонено предградие !Общи приказки и хиперболизиране на всичко излизащо от икономическия интерес на банковия сектор.Запитвам ,конструктивно какви са сградите в Лондон и на средно каква възраст.
15
2
 
8
 
! Отговори
вярно ли е преди 6 години
Че има тристайни апартаменти в Дианабад за 70 хил лева ?
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 432Нищо не са надвили - повечето са реститути и хора участвали в престъпното разграбване. Както казва не дотам великия български народ лесно дошло, лесно и ще си отиде. Просто си мислят, че са изиграли картите правилно. Но имота е особен вид стока няма как да го пренесеш, а амунджите са търпеливи. В гетото София скоро ще останат само пенционери и гепаджии. После идват шведите....
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то тия с празните апартаменти да му мислят.
12
0
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Къке по-точно в Скандинавия?
11
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пейзаните да се не бутат у Софето, и без това много станАха. Да си одат на село, щото къщите им се сринАха!
10
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според заглавието само 1/3 не могат да си позвлоят ново жилище, а останалите 2/3 явно могат. Наистина, много оптимистично ми стана, много се бил качил стандарта в България, дори без да разберем!
9
2
 
32
 
! Отговори
Скандинавия преди 6 години
Страхотни апартаменти - нови, просторни, по над 80 кв.м в прекрасна природа в провинцията от 145000 евро при средна заплата 2800 евро на месец
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се конфискуват криминално присвоени активи за 4-5 милиарда, може спокойно да се направи една Спестова каса с подпомагане от държавата и супер ниски лихви по ипотеки, както е в Швеция
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера някъф от БСП предложи щом младеж навърши 18 години веднага да получава 200 лева месечно.Управниците предполагам, че няма да коментират и след малко Бойко ще обяви, че ще дават по 100 лева.Може и Горанов да го обяви.Както стана с Кунева и учителските заплати.
6
7
 
26
 
! Отговори
Жилфонд преди 6 години
В миналото Жилфонд обсебваше собствените ни домове и ги раздаваше на селяните!
5
6
 
31
 
! Отговори
Тревопас преди 6 години
Ако махнат от статистиката шведите дето не си и дават зор за собствен дом освен някоя найлонова колиба и чакат от държавата да им пусне нещо цифрите ще изглеждат съвсем различно. Аз имам доста приятели млади семейства но никой от тях вече не живее под наем, всеки си взе нещо на кредит според възможностите си кой по-голям, кой по-малък но ще си е негов като го изплати а свободните имоти са много щото много се строи и всички държат цените и чакат да клъвне някой балък ама сделките са на други цени
4
5
 
33
 
! Отговори
Румен преди 6 години
две трети могат,а?толкова ли са много децата на управляващите ни?
3
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали това му беше целта на ЕС-да сме бедни и да живеем под наем.Добре,че Т.Живков построи жилища,че сега с тази мин.заплата не мога да си построя и курник.
2
1
 
41
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Това е сигурен белег за спекула и свръхпечалби в строителния бизнес там нормата на печалба е над 150% а това е така защото всичко става с връзки и подкупи.Ако си строител с правилните връзки няма как да фалираш дори е слаб пазара
1
27
 
25
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
По селата има къщи по 500-1000 лв. Кой ги кара да се бутат у градо? га че дедо му все у градо е живел

Спонсорирани публикации