София и евростолици: Въздухът е все по-мръсен от транспорта!

Кметове искат спешно конкретни мерки срещу проблема
3 ное 2017 14:37, Надежда Бочева
58
София и евростолици: Въздухът е все по-мръсен от транспорта!
Снимка: архив, БулФото

София, заедно с още осем европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община.

В писмото, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които емисиите на парникови газове продължават да нарастват.

Според тях тенденцията може да бъде спряна с конкретни, единни мерки, които да бъдат включени и в националните законодателства.

Кметовете посочват още, че, ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050 г., да не бъде постигнат.

Три са основните действия, за които кметовете настояват в писмото си към европейските институции:

-     До края на 2017 г. да бъде завършена европейската реформа за типово одобрение, като бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии от колите на национално ниво.

-     Да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии.

-     Да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури европейски пазар за нулеви емисии.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не,въздухът е мръсен от кюмбетата и гумите които се палят от едни наши кафяви съграждани на доживотни социални помощи!
34
0
 
9
 
! Отговори
Малко факти преди 6 години
Брой коли на 1000 човека през 2015 година766 Лихтенщайн 661 Люксембург634 Малта610 Италия (2014)590 Финландия (2014)548 Германия546 Полша546 Австрия497 средно за ЕС 28261 Румъния---408 България
33
5
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Явно и Фандъкова схвана проблема обаче понеже иска вие простоватите да я избирате - не смее да ви принуди да си заскрабите драгоценните лимузини. Иска ЕС да ви принудят. *** ЕС се командва от Германия и Франция - те са напълно за това да изкупите и последната бангия от моргите им. Па тук че ще се издушите и реално вече не можете да се движите от тех им е през дизелите.
32
1
 
5
 
! Отговори
До 33 Край преди 6 години
Недей да съдиш по себе си!
31
10
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Факта че имаме повече коли от доста по-богати народи НО са ни вехти ме навежда на мисълта че сме доста просто племе.
30
5
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Въглеродният двуокис от МПС-тата е повече от бензиновите двигатели в сравнение с дизеловите и би трябвало да се стимулира използването на дизелови двигатели, вместо бензинови. При това нивото на отделяния въглероден двуокис е вече много ниско. някъде четох, че 95% от отделяния в атомосферата въглероден двуокис се отделя при дишането на живите организми. Сега е известно, че в спокойно състояние за един час човекът вдишва 20-30 литра кислород и издишва 18-25 литра въглероден диоксид.
29
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
България има по-малко коли средно от ЕС и това е нормално - спрямо стандарта си България трябва да има ОЩЕ по малко коли но пък да са новички. И народа да се движи основно с градски транспорт.
28
7
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Причината за старите коли не са ниския стандарт защото имаме повече коли от много по-богати народи. Причината за старите коли е ПОПУЛИЗМА на властта да допусне по улиците/тротоарите/градинките и площадките да се таркалят стари коли които замърсяват и са технически мъртви отдавна.
27
0
 
1
 
! Отговори
Здрасти Враца преди 6 години
хахахахахахахаха
26
2
 
7
 
! Отговори
До 26 Край преди 6 години
България има по-малко коли на човек от населението от средното за ЕС. Край по въпроса!
25
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Замърсяването през ауспусите на транспортните средства е доста малко, но умело се увеличава чрез прибавянето към него на замърсяването от неизмитите улици. Например в София през лятото замърсяването от неизмитите улици в ФПЧ е два пъти по-голямо от замърсяването излизащо от ауспусите на ППС, но като цяло е в нормите. В София през зимата над 90% от замърсяването с ФПЧ е заради отоплението с твърдо гориво, вкл. използването на стари гуми и т.н. Въглеродният двуокис от МПС-тата е повече от бензинов
24
5
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
България има повече коли на 1000 човека от Дания, Норвегия, Словакия, Унгария и почти два пъти повече от Румъния. НО нашите коли са най-стари. Превлекохме всички буклотевини от италианските автоморги. Тази глупост я сътвори българския народ под мъдрото ръководство на властта. Няма прегледи, безплатно паркиране по тротоари и градинки, данъците стимулират старите коли, градския транспорт по скъп и неефикасен. РЕЗУЛТАТА го знаете. Фандъкова сега иска ЕС да принуди българите да заскрабят "колите" си
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо СО не обясни причината за старите коли? В основата е ниския стандарт за който управниците имат основна вина. Ако се подбират умни и некорумпирани на всички нива, ако се заплащат нормално заплати, нещата ще бъдат в пъти по-добре. Кой принуди да се търси дизел? Високите цени и корупцията от която се храни Суджук паша и Шайката. Печелят се милиарди! Ако бензина е с нормална цена, новите коли също, никой няма да търси стари коли. Цените на парно, ток, вода, храни са ненормални. Суджуците пълнят
22
0
 
3
 
! Отговори
Малко факти преди 6 години
Основните парникови газове в атмосферата на Земята са: водна пара, въглероден двуокис, метан, диазотен оксид и озон. Парниковите газове влияят силно на температурата на Земята и без тях земната повърхност би била около 33C по-студена отколкото сега.Оказва се, че някои искат на Земята да е с 33 градуса по-студено?!Въглероден диоксид е ново наименование на добре познатия въглероден двуокис.
21
0
 
6
 
! Отговори
Груйо преди 6 години
Кой му е задушно у София да си оди. Я имам три опела и нема да манем ни един от тех.
20
0
 
6
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Всички депутати да яхнат колелета вместу да пращат писма
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама дофиа евростолица ли е ?
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15 топлата водаВиж колко минуси ще ти сложат, а след като прочетат - и на мен. И ще ти стане ясно, че това което предлагаш няма как да се възприеме от балканските бабаити с димящите трошки по улиците. Какъвто народът - такава и държавата!
17
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
През зимата еврочиновниците ще усетят аромата на *** номер 5 и дървобос.хаха.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само във Филипоивци.В кв.Христо Ботев е същото и не само там.В много от крайните квартали освен отоплението с твърдо гориво хвърлят в печките и гуми и не може да се диша.Но не съм видял някой от управата на столицата да обикаля по вечерно време и да санкционира замърсяващите града ни.

Спонсорирани публикации